General-colonelul în retragere Andrei Kartapolov, șeful Comisiei pentru Apărare al Dumei de Stat de la Moscova, i-a „sfătuit” pe cetățenii ruși ce sunt vizați de încorporare să nu călătorească în străinătate și nici măcar să nu se deplaseze prin țară, relatează Meduza.

Andrei Kartapolov (stanga), alaturi de alti doi generali rusiFoto: Gavriil Grigorov / TASS / Profimedia Images

Kartapolov, care anterior a ocupat funcția de ministru adjunct al Apărării, a spus că nu vor exista restricții de circulație în Rusia pentru cetățenii supuși mobilizării (până când vor primi o citație), dar i-a „sfătuit” pe aceștia să nu călătorească în străinătate sau chiar în interiorul Rusiei.

„Avem mobilizare parțială. Nu se aplică întregii țări. Prin urmare, în opinia mea, nu vor fi introduse restricții suplimentare. Puteți merge în siguranță la Krasnoiarsk sau Omsk, dar nu v-aș sfătui să plecați în vacanță în Turcia”, le-a spus el reporterilor de la Moscova.

El a adăugat apoi că o persoană se poate deplasa liber prin Rusia până când primește o citație de la biroul militar de înregistrare și înrolare, dar că „este mai bine să nu facă asta”.

Conform legii „Cu privire la pregătirea și organizarea mobilizării în Federația Rusă”, cetățenilor care sunt înrolați în forțele armate le este interzis să părăsească locul de reședință fără permisiunea comisariatelor militare, din momentul anunțării mobilizării. Dar legea nu menționează mobilizarea parțială.

Val de plecări din Rusia după decretarea mobilizării

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri dimineața că a ordonat mobilizarea parțială în Rusia, afirmând că țara sa duce un război împotriva Occidentului și că frontul are o lungime de peste o mie de kilometri.

El a acuzat de asemenea statele occidentale că vor să distrugă Rusia, avertizând că va apela la toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a apăra teritoriul Federației Ruse.

Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a afirmat la scurt timp după discursul susținut de Putin că autoritățile militare se pregătesc într-o primă fază să mobilizeze 300.000 de rezerviști.

După anunțul făcut de Putin cererile pentru biletele de avion din Rusia spre țările care le permit accesul fie s-au epuizat, fie au ajuns la prețuri uriașe. Cel mai scump dintre acestea ar fi ajuns să coste un milion de ruble (16.600 de euro).

Pe același subiect:

Urmărește ultimele evoluții din a 210-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.