Aproape toate zborurile din Rusia către destinații străine disponibile se epuizaseră, miercuri, după ce Vladimir Putin a anunțat o mobilizare „parțială”, scrie The Moscow Times. De asemenea, prețurile biletelor de avion au explodat în ultimele 24 de ore, un bilet din Moscova la Dubai ajungând să coste 300.000 de ruble, adică 5.000 de dolari.

Aeroportul din MoscovaFoto: DreamsTime

Zborurile de la Moscova către capitalele Georgiei, Turciei și Armeniei pentru miercuri, 21 septembrie, s-au epuizat la scurt timp de la anunțul lui Vladimir Putin, potrivit site-ului rusesc de planificare a călătoriilor aviasales.ru, citat de The Moscow Times.

De asemenea, nu mai puteau fi găsite bilete pentru Istanbul sau acestea erau foarte scumpe. De exemplu, potrivit unor simulări făcute ieri pe site-urile de ticketing, pentru data de 24 septembrie, prețul unui bilet era de aproximativ 1.600 de euro, adică de două-trei ori mai mare decât în mod normal. Aceeași situație era și la Turkish Airlines.

FlyDubai nu mai avea ieri nicio cursă pentru aceste zile pentru Dubai. Primele bilete pentru zborurile Moscova-Dubai începeau de pe 26 septembrie și 27 septembrie și costau 3.300 de dolari, doar dus (în mod normal ar fi fost maxim 1.000 dolari dus-întors).

Până la prânz, ora Moscovei, zborurile directe din capitala Rusiei către Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan și Kârgâzstan nu mai apăreau pe site.

Sky News transmite, de asemenea, că prețul biletelor de avion a explodat, în timp ce pentru unele rute s-au vândut în întregime în urma anunțului lui Vladimir Putin. Zborurile Turkish Airlines de la Moscova către orașe precum Istanbul și Belgrad se numără printre cele afectate.

Marți noapte, analistul de apărare Konrad Muzyka a distribuit o captură de ecran care arată că un bilet pentru miercuri costa 80.000 de ruble, ceea ce înseamnă puțin sub 1.200 de lire sterline.

Miercuri, în jurul orei 8:45, după discursul lui Putin, zborurile programate pentru astăzi se epuizaseră.

De asemenea, pe site-ul Turkish Airlines, zborurile pentru joi și vineri de la Moscova nu mai erau disponibile.

Un bilet Moscova-Dubai a ajuns să coste 5.000 de dolari

Și Reuters scrie că zborurile dus-întors din Rusia s-au epuizat la scurt timp de la anunțul președintelui rus, care a stârnit panica și teama că bărbații apți pentru înrolarea în armată nu vor mai avea voie să părăsească țara.

De asemenea, nu mai există bilete pentru unele zboruri de legătură, cum ar fi prin Tbilisi, în timp ce un bilet spre Dubai a ajuns să coste 300.000 de ruble (5.000 de dolari), adică de cinci ori salariul mediu lunar din Rusia.

Le Monde scrie că, pe fondul unui apel la mobilizare militară, companiile aeriene rusești ar primit dispoziție să nu mai vândă bilete bărbaților cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, cu excepția celor care au un permis emis de Ministerul Apărării.

Aeroflot și companiile sale afiliate Rossiya și Pobeda au anunțat însă că funcționează ca de obicei și nu au introdus nicio restricție privind emiterea biletelor, potrivit unui comunicat de presă al companiei aeriene, citat de TASS.

Ce înseamnă mobilizarea parțială în Rusia

Vladimir Putin a anunțat miercuri mobilizarea parțială și a amenințat Occidentul că nu va ezita să răspundă la „șantajul nuclear” pe care îl practică liderii principalelor state NATO.

  • În discursul său televizat adresat națiunii, Putin a spus că „doar cetățenii care se află în prezent în rezervă – mai presus de toate, cei care au servit în forțele armate și au anumite specialități militare – sunt supuși conscripției prin mobilizare parțială”.
  • Ministrul Apărării Serghei Șoigu a afirmat la rândul său că mobilizarea îi va viza în primul rând pe cei cu experiență de luptă și că recrutarea studenților este exclusă „în orice circumstanțe”.
  • Potrivit acestuia, mobilizarea nu se va aplica recruților care vor fi înrolați începând cu 1 octombrie.
  • Șoigu a mai precizat că nu există planuri de trimitere a recruților în zona operațiunii din Ucraina și că „ei vor continua să servească pe teritoriul Rusiei”.