Forțele separatiste pro-ruse recrutează 200-500 de muncitori ai fabricii siderurgice din regiunea Donețk, oprind Uzina din Ienakieve , a informat Direcția de Informații a Ministerului Apărării pe 21 septembrie. Uzina îi aparține lui Rinat Ahmetov, cel mai bogat om al Ucrainei, relatează Kyiv Independent.

Soldați ruși din DonețkFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Potrivit informațiilor ucrainene, separatiștii au înființat și o tabără de antrenament militar pentru deținuții aduși din Rusia pentru a lupta în Ucraina, lângă Torez (Ciîsteakove), oraș ocupat de ruși în regiunea Donețk. Începând cu luna august, grupul de Wagner a recrutat peste 1.000 de deținuți ruși pentru a lupta în Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat pe 21 septembrie o mobilizare parțială care, potrivit acestuia, va viza rezerviștii Forțelor Armate Ruse. Planul Rusiei este să atragă aproape 300.000 de noi soldați în rândurile armatei.

În mai, cel mai bogat om al Ucrainei, Rinat Ahmetov, care deține uzina siderurgică din Ienakieve, spunea că intenționează să dea în judecată Rusia pentru pierderile de circa 20 de miliarde de dolari cauzate de bombardarea uzinelor siderurgice pe care le deținea în Mariupol.

Oțelăria Azovstal a suferit daune grave din cauza bombardamentelor rusești, după ce devenise ultimul bastion de apărare din orașul-port din sudul țării.

Fabrica de oțel Ilici a fost, de asemenea, grav avariată în timpul bombardamentului Mariupolului.