Pentagonul afirmă că anunțurile făcute de liderii separatişti ai autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk privind organizarea unor referendumuri de aderare la Federația Rusă servesc drept o distragere a atenţiei după contraofensiva de succes a Ucrainei, relatează CNN.

Generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al PentagonuluiFoto: ALEX WONG / Getty images / Profimedia

„Aceasta este pur și simplu o operațiune informațională menită să distragă atenția de la starea dificilă în care se regăsește în prezent armata rusă”, a declarat marți generalul Pat Ryder, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, în cursul unui briefing de presă.

Ryder a numit aceste apeluri de organizare a referendumurilor parte din „manualul” rusesc.

„I-am văzut făcând acest lucru în 2014 și se întâmplă cam așa: Mai întâi îi avem pe oficialii instalați de ei așa cum vedem acum în presă susținând că vor organiza o consultare publică, iar apoi vor folosi asta ca bază pentru a încerca să pretindă legitimitate în anexarea de teritoriu suveran ucrainean”, a explicat generalul Pat Ryder.

El a mai spus că referendumurile nu vor avea nicio credibilitate și, totodată, niciun impact asupra sprijinului acordat de SUA Ucrainei.

„Nimeni nu va vedea aceste simulacre de referendumuri cu vreo urmă de credibilitate, iar SUA cu siguranță nu vor recunoaște rezultatul niciunui scrutin fals”, a afirmat Ryder. „Vom continua să lucrăm cu Ucraina și cu partenerii noștri internaționali pentru a le oferi sprijinul de care au nevoie”.

CITEȘTE: Marionetele Moscovei din Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie anunță referendumuri pentru alipirea la Rusia / Se vor desfășura de vineri până marți / Ce reacții au venit dinspre Rusia

___