​Ucraina a anunțat că forțele sale au înaintat și mai mult spre est pe teritoriul recent abandonat de Rusia, deschizând calea pentru un potențial asalt asupra forțelor de ocupație în regiunea Donbas, iar Kievul cere și mai multe arme din Occident. "Ocupanții sunt în mod clar în stare de panică", a declarat Zelenski luni seară, adăugând că acum contează „viteza”: „Viteza cu care se mișcă forțele noastre. Viteza cu care se reface viața normală".

Soldati ucraineniFoto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații de marți, ziua 209 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Sinteza zilei

  • Putin a ținut presa în alertă cu un posibil discurs adresat națiunii. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-ar fi amânat pentru ziua de miercuri "discursul către națiune", potrivit jurnalistului pro-Kremlin Vladimir Soloviov și analistului politic Serghei Markov. Dmirti Smirnov, jurnalist de casă al Kremlinului, spune că discursul va fi ținut la ora 8 dimineața.
  • "Discursul către națiune" al liderului de la Kremlin ar fi avut loc pentru prima dată de la declanșarea invaziei în Ucraina, în 24 februarie, și există informații privind posibilitatea de a anunța mobilizare generală în Rusia.

  • Separatiștii pro-ruși au anunțat referendumuri pentru alipirea la Rusia. Autoritățile separatiste din regiunile ocupate Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie au anunțat marți referendumuri de aderare la Rusia, dinspre Moscova venind imediat reacții pozitive. Cele două așa-zise republici populare din Donbas și Hersonul ocupat au și anunțat perioada de desfășurare a votului - între 23 și 27 septembrie. Ulterior, aceeași dată a fost fixată și de marionetele Rusiei din Zaporojie.
  • Reacția Occidentului: „Rusia organizează în grabă referendumuri false" în Ucraina, a declarat marți consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, potrivit AFP. Emmanuel Macron a calificat marți drept o „parodie" anunțul, iar Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit de "referendumurile fictive fără nicio legitimitate"
  • Ucraina își va continua contraofensiva în pofida planurilor Rusiei de a organiza „pseudo-referendumuri” pe teritoriile ucrainene ocupate, spune ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, citat de The Kyiv Independent.

  • Drumul spre UE și spre NATO: 92% dintre ucraineni ar dori să-și vadă țara în Uniunea Europeană, în timp ce 79% ar vrea ca Ucraina să adere la NATO până în 2030, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev și Institutul Național Democrat, în perioada 2-9 august, scrie The Kyiv Independent. În decembrie 2021, 58% dintre ucraineni spuneau că ar vrea ca Ucraina să adere la UE, iar 48%, la NATO, adaugă sursa citată.
  • SUA-un nou ambasador la Moscova. Președintele SUA, Joe Biden, a nominalizat-o pe Lynne Tracy, diplomat de carieră, pentru funcția de Ambasador al Statelor Unite în Rusia, a anunțat marți Casa Albă, conform Reuters. Din 2019, Lynne Tracy a fost ambasador al SUA în Armenia. Ultimul Ambasador al Statelor Unite ale Americii în Rusia a fost John Sullivan, care și-a încheiat mandatul la începutul lunii septembrie.

  • Moscova nu crede în lacrimi: Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus marţi într-o declaraţie pentru agenţia de presă rusă Interfax că nu se întrevăd pentru moment perspective pentru o rezolvare politico-diplomatică a situaţiei din Ucraina. „În acest moment, astfel de perspective nu se întrevăd”, declarat Peskov, solicitat să comenteze cu privire la posibilităţile de reglementare a situaţiei prin mijloace politice şi diplomatice.
  • Discursul suprinzător al lui Erdogan: Rusia trebuie să returneze teritoriile pe care le-a ocupat de la Ucraina dacă doreşte o pace sustenabilă, a declarat luni seara preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. „Dacă se va instaura pacea în Ucraina, (atunci) desigur înapoierea teritoriului care a fost invadat va deveni cu adevărat importantă. Asta este ceea ce se aşteaptă”, a declarat Erdogan într-un interviu pentru postul american PBS.

Discursul lui Putin adresat națiunii s-a amânat pentru miercuri dimineață la ora 8.00

01:30Steagul ucrainean, arborat la granița dintre regiunile Donețk și Harkov

01:11 Adjunctul secretarului de stat al SUA: Trupele rusești "par a fi în corzi" în Ucraina

Adjunctul secretarului de stat Wendy Sherman a declarat marți că trupele rusești "par să fie în corzi" în Ucraina și că acțiunile Kremlinului, inclusiv susținerea a ceea ce ea a descris drept "referendumuri false" în unele regiuni ucrainene, reprezintă o mișcare disperată a președintelui Vladimir Putin, potrivit CNN.

00:03Rușii care vizitează Turcia întâmpină probleme din cauza sancțiunilor, unele bănci turceşti refuzând plata cu cardurile Mir

22:55Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, respinge propaganda rusă referitoare la grâul din Ucraina

22:36Discursul lui Putin adresat națiunii s-a amânat pentru miercuri dimineață la ora 8.00 / „Dacă s-a amânat, ar putea conține lucruri mai grave”- analist politic pro-Kremlin

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-ar fi amânat pentru ziua de miercuri "discursul către națiune", potrivit jurnalistului pro-Kremlin Vladimir Soloviov și analistului politic Serghei Markov. Dmirti Smirnov, jurnalist de casă al Kremlinului, spune că discursul va fi ținut la ora 8 dimineața (ora locală).

22:17 Ucraina: Povestea soldaților răniți care încearcă să se întoarcă în luptă

Răbdarea lui Vladislav se epuizează. Au trecut șase luni de când tânărul de 29 de ani a fost internat într-un spital din orașul Liov din vestul Ucrainei. Picioarele îi sunt imobilizate, nu-și poate mișca decât cu dificultate brațele și fierbe de frustrare din cauza faptului că nu se poate întoarce pe front, potrivit Al Jazeera.

22:10 Președintele SUA, Joe Biden, a nominalizat-o pe Lynne Tracy, diplomat de carieră, pentru funcția de Ambasador al Statelor Unite în Rusia, a anunțat marți Casa Albă, conform Reuters. Din 2019, Lynne Tracy a fost ambasador al SUA în Armenia.

Ultimul Ambasador al Statelor Unite ale Americii în Rusia a fost John Sullivan, care și-a încheiat mandatul la începutul lunii septembrie.

21:55Pentagonul spune că referendumurile organizate de Rusia în estul Ucrainei sunt o „distragere a atenţiei”

21:14"Discursul către națiune" al lui Vladimir Putin întârzie, mai multe publicații, între care The Guardian, anunțând că acesta era programat inițial pentru ora 20.00.

Reacții ale NATO, SUA și Macron după anunțul privind referendumurile în teritoriile ucrainene ocupate de ruși

20:30Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat la rândul său „simulacrele de referendumuri” organizate de autoritățile instalate de Moscova în patru regiuni din Ucraina, considerându-le a fi „o nouă escaladare a războiului lui Putin”.

„Aceste simulacre de referendumuri n-au nicio legitimitate și nu schimbă natura războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a scris Stoltenberg într-un mesaj pe Twitter. „Comunitatea internațională trebuie să condamne această încălcare flagrantă a dreptului internațional și să își intensifice sprijinul pentru Ucraina”, a adăugat el.

20:22 Președintele francez Emmanuel Macron a calificat marți drept o „parodie” anunțul privind organizarea de referendumuri în patru regiuni separatiste din Ucraina, afirmând că acestea nu vor avea „nicio consecință juridică” și nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională.

„Dacă ideea unui referendum în Donbas nu ar fi atât de tragică, ea ar fi nostimă”, a mai spus Macron.

20:10 Referendumul de anexare: Bursa de la Moscova scade cu 9% / Gazprom pierde peste 10%

Bursa de la Moscova a scăzut marți cu aproape 9% după anunțarea referendumurilor privind anexarea la Rusia de către autoritățile pro-ruse din cele patru regiuni din estul și sudul Ucrainei controlate de Moscova, scrie AFP.

20:07 Rusia a deportat ilegal peste 2.000 de copii ucraineni, privându-i de îngrijirea părintească, iar pe unii dintre ei i-ar pregăti pentru „adopție”, spune vicepremierul Ucrainei Irina Vereșciuk, citată de The Kyiv Independent.

20:00 Și cancelarul german Olaf Scholz a afirmat marți că „aceste referendumuri fictive” pe care Rusia intenționează să le organizeze în mai multe regiuni ucrainene sunt „inacceptabile”.

„Este foarte limpede că aceste simulacre de referendumuri nu sunt acceptabile şi că ele nu sunt acoperite de dreptul internaţional”, a declarat Scholz presei, în marja Adunării Generale a ONU. „Totul nu e decât o tentativă de agresiune imperialistă pe care vor s-o îmbrace în felul acesta”, a adăugat cancelarul german, cerând Rusiei să își retragă trupele.

19:50 SUA denunță „simulacrele” de referendumuri organizate de Rusia în estul Ucrainei

„Rusia organizează în grabă simulacre de referendumuri” în Ucraina, a denunțat marți consilierul pentru securitatea naţională de la Casa Albă. „Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretențiile Rusiei asupra unor părți din Ucraina presupus anexate”, a subliniat Jake Sullivan în timpul unui briefing de presă.

19:35Moscova îşi intensifică „şantajul nuclear”, spune directorul centralei ucrainene Pivdennoukrainsk (din regiunea Nikolaev), bombardată în cursul nopții de ruși

19:23Referendumurile pe care Rusia vrea să le organizeze în teritoriile pe care le ocupă în Ucraina nu au nicio valoare, spune președintele polonez Andrzej Duda, conform Reuters.

„(Referendumurile) nu valorează nimic. Adevărul este că rezultatul este decis la Kremlin, și nu prin vot”, a declarat președintele Poloniei în timpul unei vizite la New York la Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

19:07Orice referendum privind alipirea la Rusia a teritoriilor ucrainene ocupate de ruși ar distruge orice fereastră rămasă pentru discuțiile dintre Kiev și Moscova, a declarat marți un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean, citat de publicația ucraineană Liga.net, scrie Reuters. "Fără referendumuri, există încă cea mai mică șansă pentru o soluție diplomatică. După referendumuri, nu", a spus oficialul citat.

Speculații privind un anunț pe care Putin ar urma să-l facă în această seară

19:06 Președintele rus Vladimir Putin ar urma să se adreseze națiunii în această seară, existând speculații că ar urma să dispună mobilizarea generală, scrie The Sun.

Pravda scrie, citând siteul rusesc de știri RBC, care invocă trei surse apropiate administrației prezidențiale, că este de așteptat ca discursul să fie difuzat înainte de finalul zilei, fără a putea preciza care va fi tema. Și ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, s-ar putea adresa națiunii, conform surselor citate.

19:02 „Tehnica interesantă” prin care armata ucraineană reușește să destabilizeze frontul rusesc, explicată de un comandant al separatiștilor pro-ruși

18:00 Și administraţia ocupaţiei ruse din Zaporojie (care controlează o parte din teritoriul acestei regiuni ucrainene) anunță că a stabilit ca perioada de desfășurare a referendumului să fie 23-27 septembrie.

„Astăzi, am semnat o ordonanță de organizare a referendumului privind apartenența teritorială a regiunii” la aceste date, a anunțat pe Telegram șeful administrației de ocupație Evgheni Balițki, urmând exemplu autorităților controlate de Moscova în regiunile Donețk, Lugansk și Herson.

17:53 92% dintre ucraineni ar dori să-și vadă țara în Uniunea Europeană, în timp ce 79% ar vrea ca Ucraina să adere la NATO până în 2030, potrivit unui sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev și Institutul Național Democrat, în perioada 2-9 august, scrie The Kyiv Independent. În decembrie 2021, 58% dintre ucraineni spuneau că ar vrea ca Ucraina să adere la UE, iar 48%, la NATO, adaugă sursa citată.

17:42Ucraina își va continua contraofensiva în pofida planurilor Rusiei de a organiza „pseudo-referendumuri” pe teritoriile ucrainene ocupate, spune ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba, citat de The Kyiv Independent.

Planul Kremlinului privind anexarea teritoriilor ucrainene ocupate

17:34 De ce vrea Vladimir Putin să anexeze teritoriile ucrainene acum? Planul de la Kremlin

17:11Erdogan: Rusia trebuie să returneze teritoriile pe care le-a ocupat de la Ucraina, dacă doreşte o pace sustenabilă

16:33Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a reacționat susținând că inițiativa de a organiza referendumuri în regiunile separatiste Donețk și Lugansk și în Herson și Zaporojie „vorbește despre dorința popoarelor care trăiesc în aceste teritorii de a-și decide independent propria soartă", scrie agenția de presă rusă Interfax.

15:54 Ucraina a recucerit un sat din apropierea orașului Lysychansk, într-o victorie mică, dar care înseamnă că Rusia nu mai deține controlul total asupra regiunii Lugansk, unul dintre principalele obiective de război ale lui Vladimir Putin.

Guvernatorul din Lugansk, Serhii Gaidai, a declarat că forțele armate ucrainene dețin „controlul complet" asupra Bilohorivka.

„Este o suburbie a orașului Lysychansk. În curând îi vom alunga pe acești nemernici de acolo cu o mătură ", a adăugat el. (The Guardian)

15:49 Vladimir Putin a declarat marți că armele rusești dau dovadă de o mare eficiență în Ucraina și că țara sa trebuie să îmbunătățească și mai mult capacitatea industriei sale de armament.

14:53O a doua țară europeană a anunțat că va trimite tancuri Ucrainei

14:46 Liderii separatiști din așa-zisele republici Donețk și Lugansk au anunțat că vor organiza referendumuri de aderare la Rusia în perioada 24-27 septembrie.

Serghei Lavrov a declarat marți că este la latitudinea locuitorilor din zonele controlate de separatiști să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia.

„Încă de la început... am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta", a declarat Lavrov la televiziunea de stat.

Separatiștii din zonele ocupate anunță referendumuri de alipire la Rusia începând de vineri

14:25 Marionetele Moscovei din Herson spun că au decis organizarea unui referendum pentru alipirea la Rusia / Medvedev și șeful Dumei de Stat susțin demersul

14:24Lanţul de restaurante McDonald's Corp. a redeschis marţi trei restaurante din Kiev, după şase luni de la închiderea lor din cauza invaziei ruseşti, însă deocamdată doar pentru livrări pentru clienţi. "În octombrie, aceste trei restaurante vor fi redeschise complet, inclusiv serviciile McDrive şi Express ", a transmis McDonald's într-un comunicat de presă.

Conform grupului, alte şapte restaurante din capitala Ucrainei, precum şi alte restaurante "din oraşele din vestul ţării" ar urma să fie redeschise în curând.

13:20 Autoritățile instalate de Moscova în Herson au decis să organizeze un referendum privind aderarea la Rusia, a declarat marți șeful separatist al regiunii.

Președintele parlamentului rus a afirmat, de asemenea, că va susține decizia cetățenilor dacă aceștia vor vota pentru aderarea la Rusia. (Reuters)

13:11 Furnizarea de tancuri Ucrainei de către SUA este „clar o variantă”, potrivit unui oficial militar american de rang înalt citat de CNN, dar nu reprezintă o opțiune imediată din cauza problemelor legate de instruire și întreținere.

„Analizăm ansamblul forțelor armate ucrainene și luăm în considerare pentru viitor de ce capabilități vor avea nevoie și cum vor putea SUA și aliații noștri să sprijine Ucraina în formarea acestor capabilități", a declarat oficialul.

Fost înalt oficial rus: Sancțiunile funcționează

13:04Fostul președinte rus Dmitri Medvedev susține că este „esențial” ca separatiștii susținuți de ruși în Ucraina să organizeze referendumuri care ar permite regiunilor lor să se alăture Rusiei, măsură ce ar plasa entitățile separatiste sub umbrela nucleară a Moscovei, scrie Reuters.

12:48 Unul dintre foștii oameni-cheie ai finanțelor din Rusia recunoaște: Sancțiunile funcționează, economia a fost deraiată pentru mai mulți ani de zile, perspectivele sunt sumbre / Mai sunt efecte care lovi cu întârziere

12:41FOTO. Noua captură a soldaților ucraineni: Un vehicul de comandă modern proiectat pentru lansatoarele multiple de rachete rusești

12:09 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus marţi într-o declaraţie pentru agenţia de presă rusă Interfax că nu se întrevăd pentru moment perspective pentru o rezolvare politico-diplomatică a situaţiei din Ucraina.

„În acest moment, astfel de perspective nu se întrevăd”, declarat Peskov, solicitat să comenteze cu privire la posibilităţile de reglementare a situaţiei prin mijloace politice şi diplomatice. (Agerpres)

Erdogan: Se pregătește un schimb ruso-ucrainean cu 200 de prizonieri

11:41 Rusia și Ucraina sunt pe cale să facă „un schimb de 200 de prizonieri", a declarat Recep Tayyip Erdogan la televiziunea americană PBS.

Președintele turc a spus și că Vladimir Putin vrea să pună capăt războiului cât mai repede, dar „trebuie să găsim un acord care să mulțumească pe toată lumea".

10:35 Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a declarat marți că este „esențial" ca separatiștii din Ucraina să organizeze referendumuri prin care regiunile lor să se alăture Rusiei.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Medvedev a spus că transformarea Republicilor Populare Donețk și Lugansk în părți oficiale ale Rusiei este un pas vital în protejarea intereselor acestora și ar putea justifica și mai mult utilizarea forței militare de către Rusia pentru a le proteja.

10:20 Forțele ucrainene spun că au scufundat luni o barjă militară rusească pe râul Dnipro, în regiunea Herson, potrivit Kyiv Independent.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a anunțat că barja era încărcată cu cadre militare, echipamente și arme și încerca să traverseze râul în apropiere de Nova Kakhovka și Kozatske.

Marina rusă și-a mutat submarinele de clasă KILO din Sevastopol

10:14 O delegație a partidului german AfD, inclusiv trei membri ai parlamentelor regionale, va vizita în această săptămână teritoriile ocupate de Rusia în estul Ucrainei, într-o călătorie despre care presa a relatat că ar fi sponsorizată de Kremlin.

Delegația a părăsit Germania pentru Rusia luni și va călători în estul Ucrainei în zilele următoare pentru a „clarifica situația umanitară", a precizat partidul într-o declarație.

„Având în vedere relatările distorsionate și tendențioase despre conflictul din Ucraina, dorim să ne facem propria imagine a situației și să evaluăm situația umanitară", a declarat Hans-Thomas Tillschneider, vicepreședinte al AfD în Saxonia-Anhalt și membru al parlamentului landului. (Euractiv)

10:11Luni au intrat în România 9.159 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 9,2% faţă de ziua precedentă, conform Poliției de Frontieră. Începând cu 10 februarie, au intrat în ţara noastră 2.349.776 de cetăţeni ucraineni.

09:56 Ministrul ungar de externe a declarat marți că UE nu ar trebui să ia în considerare noi sancțiuni împotriva Rusiei, deoarece acest lucru nu ar face decât să adâncească criza aprovizionării cu energie și să afecteze Europa.

„UE ar trebui ... să nu mai menționeze un al 8-lea pachet de sancțiuni, ar trebui să nu mai indice măsuri care nu ar face decât să adâncească și mai mult criza aprovizionării cu energie", a declarat Peter Szijjarto.

09:35 Marina rusă și-a mutat submarinele din clasa KILO din Sevastopol, cel mai probabil din cauză că ucrainenii au arătat că au capacitatea de a efectua lovituri în Crimeea.

Ce spune un colonel ucrainean despre situația de pe front

08:34Poziția umilitoare în care s-ar trezi Kremlinul dacă ar accepta cererile urgente de luni ale separatiștilor din Donețk și Lugansk / ISW: Nu este clar dacă Putin e dispus să se pună într-o astfel de încurcătură

07:48 Taiwanul este „mândru" de eforturile sale de a ajuta Ucraina în lupta sa pentru apărare și aceste eforturi trebuie să continue, a declarat președintele Tsai Ing-wen în cadrul unei conferințe care are loc la New York.

Ucraina beneficiază de o amplă susținere în Taiwan, unde mulți cetățeni văd o paralelă între situația Ucrainei și amenințarea cu care ei se confruntă din partea Chinei, care consideră insula ca fiind propriul său teritoriu.

Taiwanul a donat ajutoare umanitare de peste 30 de milioane de dolari, în cea mai mare parte strânse de la populație, și s-a alăturat sancțiunilor Occidentului împotriva Rusiei. (Reuters)

07:26Un colonel din armata Ucrainei a explicat pentru HotNews.ro ce se întâmplă în acest moment pe front, de ce contraofensiva din Herson nu are rezultate importante și care sunt semnificațiile unor evenimente ce au avut loc recent în regiunile ocupate.

06:42 Premierul britanic Liz Truss s-a angajat să acorde asistenţă militară Ucrainei în valoare de cel puţin 2,3 miliarde de lire sterline în 2023

Scurtă recapitulare, marți dimineață, a evenimentelor recente:

  • Forțele rusești au lovit centrala nucleară Pivdennoukrainsk din regiunea Nikolaev, în sudul Ucrainei, dar reactoarele sale nu au fost avariate și funcționează normal, a informat compania nucleară de stat ucraineană Energoatom.
  • Grupul Wagner, o companie militară privată rusă, încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori din închisori pentru a lua parte la războiul din Ucraina, dar mulți refuză să se alăture, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării.
  • Rusia a rămas probabil fără cel puțin patru avioane de luptă în Ucraina în ultimele 10 zile, ceea ce duce pierderile sale totale la aproximativ 55, a estimat armata britanică. Treisprezece persoane au fost ucise în bombardamente de artilerie în orașul Donețk, aflat sub controlul separatiștilor din estul Ucrainei, a declarat primarul pro-rus al orașului.
  • Statul major al armatei ucrainene a declarat că forțele sale au respins atacuri rusești în zonele localităților Mykolaivka Druga, Vesela Dolyna și Bahmut din regiunea Donețk.
  • Zelenski a declarat că anchetatorii au descoperit noi dovezi de tortură pe trupurile unor soldați îngropați lângă Izium, în nord-estul regiunii Harkov. Kremlinul a respins acuzațiile potrivit cărora forțele rusești ar fi comis crime de război în regiunea ucraineană Harkov, calificându-le drept „minciună".
  • Joe Biden l-a îndemnat pe Vladimir Putin să nu folosească arme tactice nucleare sau chimice după eșecurile militare rusești din Ucraina.
  • Germania va furniza Ucrainei încă patru tunuri autopropulsate Panzer Howitzer 2000, împreună cu un pachet suplimentar de muniție, a anunțat Ministerul Apărării de la Berlin. Ucraina a cerut Occidentului să intensifice ajutorul militar pentru a o ajuta să întoarcă soarta luptei împotriva Rusiei.
  • Parlamentul așa-zisei Republici Populare Lugansk a cerut organizarea imediată a unui referendum pentru alipirea la Rusia.
  • Militarii ucraineni au capturat în premieră un tanc T-90M, cel mai modern din dotarea trupelor Rusiei și considerat „mândria” armatei lui Vladimir Putin.

---------------