Kremlinul a reacționat luni față de noile acuzații privind crimele de război comise de trupele rusești în teritoriile ucrainene recent eliberate, afirmând că Rusia va „apăra adevărul”, relatează Reuters.

Dmitri PeskovFoto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia

În jur de 450 de trupuri neînsuflețite, despre care Ucraina afirmă că au fost civili, au fost descoperite în ultimele zile în gropi comune din apropierea orașului Izium după ce forțele rusești s-au retras haotic din regiunea Harkov mai devreme în cursul lunii septembrie.

Forțele rusești ocupaseră teritorii ucrainene din Harkov încă din primele zile ale invaziei declanșate de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că investigatorii ajunși la Izium au găsit dovezi privind folosirea torturii de către forțele de ocupație rusești, autoritățile ucrainene publicând inclusiv înregistrări video cu camerele de tortură ale rușilor.

Kremlinul neagă crimele comise de forțele sale armate

Întrebat luni despre acuzațiile formulate de Zelenski, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov le-a spus jurnaliștilor de la Moscova că este vorba de „același scenariu ca la Bucha”.

„Este o minciună și bineînțeles că noi vom apăra adevărul în această poveste”, a adăugat Peskov.

În pofida amplelor dovezi prezentate atât de autoritățile ucrainene, cât și de presa internațională, Kremlinul a negat constant că forțele sale armate au comis crime de război împotriva civililor din Bucha și alte localități ucrainene pe care le-au ocupat în primele faze ale războiului.

La începutul lunii trecute procurorul general al Ucrainei a acuzat trupele rusești de comiterea a peste 27.000 de crime de război însă este probabil ca acest număr să crească dramatic după descoperirile făcute în noile teritorii eliberate.

Urmărește ultimele evoluții din a 208-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.