Pe măsură ce autoritățile ucrainene își continuă investigațiile pe teritoriul recent eliberat în regiunea Harkov, apar și noi detalii ale modului în care rușii i-au torturat pe ucraineni. Astfel, pe rețelele de socializare au început să apară imagini cu încăperile în care rușii torturau ucraineni, dar și poveștile ororilor.

celulele si camerele de tortura din HarkovFoto: Captura video

Cel puțin zece locații care au fost folosite drept „camere de tortură” de către forțele ruse au fost descoperite după eliberarea unor părți din regiunea Harkov, potrivit șefului poliției, Igor Klimenko.

The Kyiv Independent raportează că, atunci când ofițerii FSU se aflau în Kupiansk, pe atunci ocupat, ei torturau rezidenții și i-au amenințat că îi vor trimite pe câmpurile minate și le vor ucide familiile.

Maksim Maksimov este unul dintre supraviețuitorii abuzurilor rușilor. El a arătat spre locul în care a fost torturat cu șocuri electrice, potrivit Guardian. Soldații ruși l-au luat din celula lui din subsolul secției de poliție din Izium. L-au așezat pe un scaun de birou și i-au atașat o clemă de deget și i-au aplicat electroșocuri.

„M-am prăbușit. M-au tras în picioare. Mi-au pus o glugă pe cap. Nu am putut vedea nimic. Mi-au amorțit picioarele. Nu mai puteam să aud cu urechea stângă”, a povestit el. „Apoi au făcut-o din nou. Am leșinat. Am adus după 40 de minute în celula mea.”

În spitalul din Izium, Mihailo Cindei, în vârstă de 67 de ani, a început recent să meargă din nou. Brațul său în ghips este o amintire dureroasă a prezenței rușilor în oraș, relatează AFP. „Pe 27 august noaptea, școala de lângă casa mea a fost bombardată”, a declarat el pentru AFP.

„Erau soldați ruși acolo și erau mulți morți și răniți”, a spus el. După acest bombardament, rușii l-au arestat pe domnul Cindei acuzându-l că „a dat coordonatele școlii în care se ascundeau rușii forțelor ucrainene”. Au vrut să știe unde sunt trupele ucrainene și dacă a comunicat cu ei.

„Mi-au pus o pungă peste cap și m-au dus (...) când am putut vedea, am recunoscut locul, era secția de poliție Izium”, spune el.

În această clădire cu trei etaje, afectată și ea de bombardament, Cindei spune că a fost ținut timp de 12 zile înainte de sosirea trupelor ucrainene într-o celulă de cinci pe cinci metri.

Erau până la opt persoane în această celulă într-un subsol umed, spune el. A găsit, atârnat de perete, o bucată din jachetă pe care o folosise ca bandaj.

"În a doua zi, mi-au rupt brațul. O persoană m-a ținut de mână și alta m-a lovit cu o bară de metal. M-au bătut timp de două ore aproape în fiecare zi. Mi-am pierdut cunoștința de mai multe ori.", a spus el.

„Mi-au lovit călcâiele, spatele, picioarele și rinichii”, adaugă el. „Auzeam oamenii țipând 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână”, a spus bărbatul. O femeie deţinută nu departe de celula lui ţipa „foarte tare”, a spus el. Potrivit acestuia, cel puțin un bărbat a murit în acest subsol.