Cel puțin zece locații care au fost folosite drept „camere de tortură” de către forțele ruse au fost descoperite după eliberarea unor părți din regiunea Harkov, potrivit șefului poliției, Igor Klimenko, relatează Kyiv Independent.

Balaklia, HarkovFoto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Klimenko a raportat pe 16 septembrie că două dintre aceste camere au fost găsite în orașul Balaklia. El nu a precizat locațiile celorlalte opt.

Vestea a venit în urma unui alt raport care indică posibile atrocități rusești în părțile ocupate anterior în regiunea Harkov. Pe 15 septembrie, poliția ucraineană a declarat că a găsit o groapă comună care conținea aproximativ 440 de morminte în Izium, un alt oraș recent eliberat în regiune.

Potrivit guvernatorului regiunii Harkov, Oleg Siniegubov, aproximativ 32% din teritoriul regiunii a fost ocupat de forțele ruse înainte ca Ucraina să înceapă o contraofensivă în regiune pe 6 septembrie.

În timpul operațiunii fulger, Forțele Armate ale Ucrainei au eliberat peste 300 de așezări din regiune, doar 6% rămânând ocupate până pe 14 septembrie, potrivit Siniegubov.

Cadavre cu mâinile legate la spate, găsite la o groapă comună din Izium

Cadavre cu mâinile legate au fost găsite la o groapă comună din Izium, după ce forțele ucrainene au recucerit orașul din nord-estul Ucrainei, a declarat vineri guvernatorul regional, relatează Reuters.

„Suntem la locul înmormântării în masă a oamenilor, a civililor, iar acum, conform informațiilor noastre, toți au semne de moarte violentă”, a declarat guvernatorul, Oleg Sinegubov, la fața locului.

"Sunt cadavre cu mâinile legate în spate. Fiecare fapt va fi investigat și evaluat corespunzător și legal", a spus el.