Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, în discursul adresat naţiunii sâmbătă seară, că la Izium au fost găsite noi dovezi ale faptului că persoanele înmormântate acolo au fost torturate, scrie news.ro.

Groapă comună în orașul IziumFoto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia
  • "Lucrările de exhumare au continuat astăzi la Izium, regiunea Harkov. Sunt examinate cadavrele. Au fost găsite noi dovezi ale torturii folosite împotriva persoanelor îngropate acolo. Peste zece camere de tortură au fost deja găsite în zonele eliberate din regiunea Harkov - în diferite localităţi. Pe măsură ce ocupanţii au fugit, aceştia au aruncat şi dispozitivele pentru abuz. Chiar şi la gara Kozachai Lopa s-a găsit o cameră pentru tortură, s-au găsit instrumente pentru tortura electrică.
  • Tortura a fost o practică larg răspândită în teritoriul ocupat. Asta au făcut naziştii. Aceasta este ceea ce fac ruşii. Şi vor răspunde în acelaşi mod - atât pe câmpul de luptă, cât şi în sălile de judecată. Vom stabili toate identităţile celor care au torturat, care au abuzat, care au adus această atrocitate din Rusia aici, pe pământul nostru ucrainean", a spus liderul de la Kiev.

Zelenski a mai spus că în localităţile din regiunea Harkov s-au dus mâncare, medicamente, a fost restabilită reţeaua de energie electică şi se va restabili şi cea de transport.

"Va veni momentul când vom reconstrui tot ce a distrus inamicul", a mai spus el.

Cehia, care deține președinția rotativă a Uniunii Europene, a cerut sâmbătă înființarea unui tribunal internațional pentru crime de război, după ce a fost descoperită groapa comună din estul Ucrainei.

----

Urmărește ultimele evoluții din a 207-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO