Volodimir Zelenski a promis că nu va exista nicio pauză în lupta Ucrainei pentru a-și recâștiga teritoriul, în timp ce Kievul a declarat că trupele sale au traversat importantul râu Oskil, deschizând calea pentru un asalt asupra forțelor de ocupație rusești din regiunea Donbas.

Zelenski și soldați ucraineni din HarkovFoto: president.gov.ua

Cele mai importante informații de luni, ziua 208 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:24Noul material LIVE, cu evenimentele de marți, poate fi citit aici

Sinteza zilei:

  • Crime de război la IZIUM: Kremlinul a respins luni ca fiind o "minciună" descoperirea a sute de morminte într-o pădure din apropierea orașului Izym, preluat recent de forțele ucrainene, aceasta fiind cea mai recentă negare a abuzurilor din partea Rusiei. "Aceasta este o minciună. Bineînțeles că vom apăra adevărul în acest caz", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
  • Potrivit autorităților ucrainene, peste 440 de morminte au fost descoperite în această pădure de lângă Izum, unde poliția națională a mai spus că a descoperit, ca și în alte localități preluate recent, "camere de tortură". Președinția cehă a UE a cerut sâmbătă crearea unui tribunal internațional special pentru Izum, iar ONU a declarat că va trimite o echipă "în scurt timp".

  • Europa se pregătește de iarnă: Germania a făcut presiuni, luni, să obţină contracte pentru gaze naturale lichefiate (GNL) cu producătorii din Golf, iar alte state europene au evidenţiat măsuri de conservare a energiei, în timp ce livrările ruseşti au loc la niveluri foarte reduse, pe măsură ce iarna se apropie, transmite Reuters.
  • În Franţa, şefa CRE, Emmanuelle Wargon, a spus că, dacă eforturile grupului energetic EDF de a repara reactoarele nucleare afectate de coroziune vor suferi întârzieri, măsurile ”excepţionale” din această iarnă ar putea include întreruperi localizate de electricitate.
  • În Spania, ministrul Industriei Reyes Maroto a declarat că obligarea companiilor mari consumatoare de energie să se închidă în timpul vârfurilor de consum este o opţiune în această iarnă, dacă va fi necesar.
  • Lupte lângă centrala nucleară: Luni, pe teren, Ucraina a acuzat armata rusă că a bombardat situl centralei nucleare de la Pivdennooukraïnsk, în sudul țării, după săptămâni de tensiuni în jurul celei din Zaporojie, ocupată de Moscova și vizată de mai multe lovituri. Potrivit operatorului Energoatom, "o explozie puternică s-a produs la numai 300 de metri de reactoarele" acestei centrale, dând de înțeles că a fost vorba de o lovitură nocturnă a unei rachete rusești.
  • Evoluția ofensivei ucrainene: În discursul său de seară, Zelenski a dat asigurări că armata ucraineană "își menține ferm pozițiile" și "stabilizează situația" în regiunea Harkov, în timp ce avansul ucrainean a încetinit de câteva zile.
  • Lugansk și Donețk: La Donețk, bastion al separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, 13 civili au fost uciși luni într-un atac "punitiv" ucrainean asupra unei piețe din acest oraș, care se află în afara controlului Kievului din 2014, potrivit primarului pro-Moscova.
  • În regiunea vecină Lugansk, separatiștii au condamnat doi angajați ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) la 13 ani de închisoare sub acuzația de "înaltă trădare" pentru că au furnizat "informații confidențiale" unor servicii de informații străine.
  • Ucraina eliberează satul Bilohorivka din regiunea Luhansk Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhii Haidai, a avertizat că eliberarea regiunii Lugansk va fi mai dificilă decât cea a regiunii Harkov, din cauza concentrației mari de forțe rusești din această regiune, potrivit site-ului Radio NV.
  • În restul Ucrainei, 10 civili au fost uciși și 22 răniți în ultimele 24 de ore, potrivit președinției ucrainene, care a raportat bombardamente în mai multe zone de-a lungul liniei frontului și lupte în principal în orașul Lugansk, în estul țării.

  • Polonia și țările baltice au închis ușa pentru turiștii ruși: Patru din cele cinci țări UE care se învecinează cu Rusia au închis ușa pentru turiștii ruși. „Cetățeni ai Rusiei, nu încercați să treceți granița, nu sunteți bineveniți aici - trebuie să puneți capăt războiului împotriva Ucrainei", a scris pe Twitter ministrul leton de externe Edgar Rinkevics.

  • Rusia a mutat un număr mare de rachete antiaeriene spre Ucraina din mai multe locuri, inclusiv din Sankt Petersburg, una dintre cele mai importante zone pentru apărarea aeriană rusă, arată imagini din satelit obținute de Yle (televiziunea publică finlandeză). Atât platformele mobile de tragere, cât și rachetele au dispărut în timpul verii. Sankt-Petersburg - al doilea cel mai important oraș al Rusiei - a fost mult timp înconjurat de un inel de protecție format din 14 baze de rachete antiaeriene. Acum, mai multe dintre ele stau goale.

00:30Europa se pregăteşte pentru un posibil deficit de energie în timpul iernii

00:25 SUA ar putea oferi Ucrainei tancuri în viitor, afirmă un înalt oficial militar american

"Ne uităm la ansamblul forțelor armate ucrainene și analizăm pentru viitor de ce capabilități vor avea nevoie și cum vor putea SUA și aliații noștri să sprijine Ucraina în construirea acestor capabilități", a declarat oficialul în cadrul unei convorbiri cu reporterii, potrivit CNN.

23:58Moscova l-a convocat pe ambasadorul canadian pentru a-i transmite un protest cu privire la atacuri comise asupra ambasadei ruse la Ottawa.

Potrivit MAE rus, o persoană necunoscută a aruncat un cocktail Molotov pe terenul ambasadei Rusiei din capitala Canadei, iar demonstranţi „agresivi” au blocat o intrare în secţia consulară a ambasadei.

23:19Încă un oficial ungar care cere un armistiţiu în Ucraina: „Europa nu are de câştigat din prelungirea războiului”

China şi SUA ar putea avea de câştigat din prelungirea războiului din Ucraina, dar Europa cu siguranţă nu va avea niciun beneficiu, a susținut luni Balazs Orban, director politic în biroul premierului ungar Viktor Orban, la o reuniune a grupului de la Visegrad (V4).

22:55 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, luni seară, în discursul adresat naţiunii, că ritmul ajutorului internaţional acordat Ucrainei trebuie să corespundă ritmului în care armata eliberează teritorii de sub ocupaţia rusă, potrivit News.ro.

"În regiunea Harkov – stabilizăm situaţia, ne menţinem poziţiile. Cu fermitate. Atât de ferm încât ocupanţii intră în panică Ei bine, am avertizat că soldaţii ruşi din Ucraina au doar două opţiuni: să fugă de pe pământul nostru sau să se predea. Colaboratorii au variante similare – fie vor încerca să evadeze, şi rămâne de văzut dacă Rusia îi va lăsa să intre pe teritoriul său, chiar dacă le-a dat paşapoarte, fie colaboratorii vor fi condamnaţi conform legislaţiei actuale a Ucrainei", a spus Zelenski, care a precizat că a condus o şedinţă a Statului Major.

22:07 Reportaj AFP: În Kupiansk, rușii se chinuie să mai reziste în câteva locuri / Locuitorii, prinși între focuri

În regiunea Harkov (nord-est), forțele ucrainene susțin că au recucerit mii de kilometri pătrați de la forțele rusești în această lună. Dar în orașul Kupiansk, împărțit în două de râul Oskil, inamicul lor rezistă, potrivit AFP.

21:40 Experţii ucraineni în medicină legală au exhumat până acum 146 de cadavre, majoritatea ale unor civili, din groapa comună descoperită în apropiere de oraşul Izium, iar unele dintre ele poartă semnele unei morţi violente, a declarat luni guvernatorul regional.

Separatiștii pro-ruși din Lugansk cer să fie plasați „de urgență” sub umbrela nucleară a Rusiei

20:15Ucraina eliberează satul Bilohorivka din regiunea Luhansk

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhii Haidai, a avertizat că eliberarea regiunii Lugansk va fi mai dificilă decât cea a regiunii Harkov, din cauza concentrației mari de forțe rusești din această regiune, potrivit site-ului Radio NV.

19:50 Germania va trimite încă 4 obuziere Panzerhaubitze 2000 în Ucraina

Planul a fost anunțat de Ministerul german al Apărării. Livrarea va ridica numărul de artilerie autopropulsată trimisă în Ucraina de Germania și Olanda la 22 de unități, dintre care 14 trimise de Germania, potrivit Pravda.ua.

18:33 Separatiștii pro-ruși din Lugansk cer să fie plasați „de urgență” sub umbrela nucleară a Rusiei

18:02Separatiștii pro-ruși din Lugansk au condamnat la 13 ani de închisoare, pentru „înaltă trădare”, un angajat al OSCE

Dmitri Şabanov - încarcerat din aprilie - a fost acuzat de către „autorităţile” pro-ruse din Lugansk de furnizarea unor „informaţii confidenţiale” unor servicii de informaţii străine, între care şi Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA). Potrivit separatiştilor, el ar fi comis aceste fapte de „înaltă trădare” în perioada august 2021 - aprilie 2022, pe când lucra ca asistent de securitate la OSCE, la baza de patrulare avansată de la Stanovskaia.

Un corespondent de război rus propune recunoașterea mascrelor comise în Ucraina

17:31 VIDEO Rezultat neașteptat după ce un tanc rusesc e lovit în timp ce încearcă să curețe un câmp de mine

16:56 Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, spune că după „necazurile pe care le-a adus războiul asupra lumii” este timpul ca ţările să coopereze pentru a obţine pacea.

16:32VIDEO Un corespondent de război rus propune recunoașterea mascrelor comise în Ucraina: Așa ne vor ști de frică, își vor aminti de poveștile bunicilor

16:00 Importurile de cărbune ale Europei în 2022 ar putea fi cele mai mari din ultimii cel puțin patru ani, potrivit analiștilor citați de Reuters.

Importurile europene de cărbune termic în acest an ar putea crește la aproximativ 100 de milioane de tone, cel mai mult din 2017 încoace, potrivit Noble Resources International, iar agenția de prețuri pentru mărfuri Argus se așteaptă ca livrările să atingă un maxim al ultimilor patru ani.

15:51 Olaf Scholz va merge în zona Golfului să caute alternative pentru gazul rusesc / Întâlnire controversată în Arabia Saudită

15:39 Forțele proruse din Lugansk au condamnat la închisoare un angajat al OSCE, potrivit Kyiv Independent.

Potrivit presei ruse, reprezentanții Moscovei din Lugansk l-au condamnat la 13 ani de închisoare pentru „trădare" pe Dmytro Șabanov, asistent de securitate la misiunea OSCE din regiunea Lugansk, arestat în aprilie.

05:22 Cancelarul german Olaf Scholz este așteptat să semneze contracte pentru gaz natural lichefiat (GNL) în timpul vizitei pe care o va face duminică în Emiratele Arabe Unite, a declarat vicecancelarul său, în contextul în care Germania caută noi parteneri pentru a înlocui importurile de energie din Rusia.

„Oferta de gaze se extinde încet-încet. Guvernul se află în permanență în discuții cu multe țări", a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, amintind de propria sa călătorie în Qatar și Emiratele Arabe Unite în luna martie.

În luna mai, surse au declarat pentru Reuters că discuțiile privind GNL dintre Germania și Qatar au fost marcate de divergențe cu privire la condițiile cheie, inclusiv durata oricărui contract.

Polonia și țările baltice au închis ușa pentru turiștii ruși

15:13 Patru din cele cinci țări UE care se învecinează cu Rusia au închis ușa pentru turiștii ruși.

„Cetățeni ai Rusiei, nu încercați să treceți granița, nu sunteți bineveniți aici - trebuie să puneți capăt războiului împotriva Ucrainei", a scris pe Twitter ministrul leton de externe Edgar Rinkevics.

14:46VIDEO Cum au ajuns bombe cu marcaje chinezești să fie folosite de armata ucraineană

14:42 Rusia a mutat un număr mare de rachete antiaeriene spre Ucraina din mai multe locuri, inclusiv din Sankt Petersburg, una dintre cele mai importante zone pentru apărarea aeriană rusă, arată imagini din satelit obținute de Yle (televiziunea publică finlandeză).

Atât platformele mobile de tragere, cât și rachetele au dispărut în timpul verii.

Sankt-Petersburg - al doilea cel mai important oraș al Rusiei - a fost mult timp înconjurat de un inel de protecție format din 14 baze de rachete antiaeriene. Acum, mai multe dintre ele stau goale.

14:21 Forțele rusești intensifică măsurile de „filtrare" în Mariupolul ocupat și arestează locuitori, spune un oficial ucrainean citat de Kyiv Independent.

Potrivit consilierului primarului din Mariupol, Petro Andriușcenko, ocupanții au mărit recent numărul forțelor de ordine care patrulează în oraș și efectuează controale de identitate.

Oficialul a adăugat că rușii intensifică, de asemenea, campania de mobilizare în rândul localnicilor și desfășoară activități de contracarare a partizanilor.

Un T-90, mândria armatei ruse, capturat de ucraineni

14:13 Treisprezece persoane au fost ucise luni în bombardamente de artilerie în orașul Donețk, controlat de separatiștii din estul Ucrainei, a afirmat primarul prorus al orașului

Într-o declarație postată pe aplicația de mesagerie Telegram, primarul separatist din Donețk, Alexei Kulemzin, a susținut că 13 civili, inclusiv doi copii, au fost uciși în atacul asupra districtului Kuybyshevsky din Donețk. El a adăugat că numărul răniților este în curs de confirmare.

13:59 Rezervele de gaze naturale ale Rusiei au scăzut în mod neașteptat

13:54 Discuțiile cu importatorul de gaze Uniper, aflat în dificultate, nu pot fi prelungite la nesfârșit, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei, adăugând că sunt în curs discuții „specifice" privind ajutoarele.

Purtătorul de cuvânt a adăugat că nu este clar dacă societățile preluate de stat ar putea primi fonduri din taxa pe gaz care va fi impusă consumatorilor de la 1 octombrie.

Companiile energetice care se califică pentru fondurile din această taxă nu le vor primi, însă, înainte de 1 noiembrie.

13:41 FOTO Soldații ucraineni au capturat în premieră un tanc T-90, „mândria” armatei ruse și cel mai modern din dotarea sa.

Unde va avea loc următoarea mare ofensivă ucraineană?

13:35 Guvernator: Trupele ucrainene au distrus o bază militară rusă în regiunea ocupată Lugansk, a spus guvernatorul regiunii, potrivit Kyiv Independent.

Serhii Gaidai a declarat că baza rusă din Kadiivka a fost atacată azi-noapte. El a adăugat că Ucraina a lovit cu succes și echipamentele și trupele militare rusești din Novoaidarsk.

12:11 Kremlinul a respins luni afirmațiile potrivit cărora forțele rusești au comis crime de război pe teritoriul ucrainean Harkov, susținând că Rusia „va apăra adevărul”.

„Este același scenariu ca la Bucha. Este o minciună și, bineînțeles, vom susține adevărul în această poveste", a declarat Dmitri Peskov, întrebat despre afirmațiile lui Volodymyr Zelenskiy, potrivit cărora forțele ruse au comis crime de război în regiunea Harkov. (Reuters)

11:42 Rusia solicită Uefa să îi interzică managerului echipei naționale masculine a Ucrainei accesul la activitatea fotbalistică, după ce acesta și-a exprimat dorința de a lupta împotriva forțelor invadatoare ale lui Vladimir Putin, scrie The Guardian.

Federația de Fotbal din Rusia a scris organismului de conducere, acuzându-l pe Oleksandr Petrakov de discriminare împotriva rușilor și de faptul că nu a reușit să rămână neutru din punct de vedere politic.

11:40​VIDEO Momentul în care o echipă TVR este prinsă în schimbul de focuri din Harkov. „Trebuie să recunosc, m-a cuprins frica în acel moment”

11:39 Unde ar putea avea loc următoarea mare ofensivă ucraineană? Armata rusă trece printr-o perioadă de șoc.

Rușii au bombardat centrala nucleară din regiunea Nikolaev

11:20 Rusia şi China au căzut de acord să-şi aprofundeze cooperarea în probleme de apărare, cu accent pe desfăşurarea de exerciţii comune, a transmis luni la Moscova Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse, citat de Reuters.

„Părţile au convenit asupra cooperării militare în continuare cu accent pe exerciţii şi patrulări comune, precum şi pe întărirea contactelor dintre Statele Majore Generale", se arată într-un comunicat.

Anunțul a fost făcut în timp ce secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patruşev vizitează China pentru a purta consultări de securitate şi avea întâlniri cu mai mulți oficiali.

10:04 Armata ucraineană a transmis noua estimare a pierderilor rusești din ultima zi: 170 de soldați, 2 tancuri, 2 transportoare blindate, 4 piese de artilerie, 2 drone, 3 echipamente speciale și 3 diferite vehicule.

09:11Trupele rusești au lovit centrala nucleară Pivdennoukrainsk din sudul regiunii Nikolaev, dar reactoarele acesteia nu au fost avariate și funcționează normal, a anunțat luni compania de stat ucraineană Energoatom, potrivit Reuters.

O explozie a avut loc la 300 de metri distanță de reactoare și a avariat clădirile centralei, a spus Energoatom într-un comunicat. Atacul a avariat, de asemenea, o centrală hidroelectrică din apropiere și liniile de transport de energie.

Evaluarea de luni dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • Este foarte probabil ca Rusia să fi pierdut cel puțin patru avioane de luptă în Ucraina în ultimele 10 zile, ajungând un total de aproximativ 55 de aeronave de război pierdute până acum.
  • Există o posibilitate reală ca această creștere a numărului de avioane doborâte să fie și rezultatul faptului că forțele aeriene rusești au acceptat un risc mai mare în încercarea de a oferi sprijin aerian apropiat forțelor lor terestre aflate sub presiunea ofensivelor ucrainene.
  • Cunoașterea situației din teren de către piloții ruși este adesea deficitară; există o posibilitate reală ca unele avioane să se fi rătăcit deasupra teritoriului inamic și în zone cu densitate mai mare de sisteme de apărare aeriană pe măsură ce liniile frontului s-au mutat rapid.
  • Continua lipsă de superioritate aeriană a Rusiei rămâne unul dintre cei mai importanți factori care stau la baza fragilității structurii sale operaționale din Ucraina.

08:25 Cumpărătorii germani de gaze rusești au reluat nominalizările pentru furnizări prin Nord Stream 1 pentru prima dată de când gazoductul a fost închis pentru întreținere în urmă cu aproximativ trei săptămâni.

Rusia a oprit fluxurile prin Nord Stream 1, care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, la 31 august pentru ceea ce ar fi trebuit să fie trei zile de întreținere.

Nominalizările sunt cereri de furnizare de gaze și nu reprezintă un indicator că gazul va curge efectiv prin sistem. (Reuters)

Informațiile-cheie din ultima evaluare a Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Vladimir Putin pare să se bazeze din ce în ce mai mult pe unități de voluntari improvizate, slab antrenate și pe unități auxiliare, în loc să încerce să reconstruiască unitățile convenționale ale forțelor terestre rusești degradate sau distruse.
  • Forțele ucrainene continuă să își consolideze pozițiile pe malul estic al râului Oskil din regiunea Harkov, în ciuda eforturilor Rusiei de a le opri.
  • Este posibil ca forțele rusești din vestul regiunii Herson să încerce să se replieze pe poziții mai ușor de apărat, într-o retragere controlată, pentru a evita retragerea haotică care a caracterizat prăbușirea liniei rusești în Harkov.
  • Forțele ruse au suferit pierderi devastatoare de oameni și echipamente în estul Ucrainei și, în special, în timpul contraofensivei ucrainene din Harkov. Mai multe unități blindate și mecanizate rusești au fost probabil distruse în totalitate.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Un general american de rang înalt a vizitat o bază militară din Polonia care găzduiește trupe americane. Generalul Mark Milley, președintele Statului Major al armatei americane, a făcut apel la vigilență spunând că războiul „nu merge prea bine pentru Rusia în acest moment. De aceea, trebuie să urmărim cu mare atenție care vor fi reacțiile Rusiei".
  • Rusia a extins probabil gama de ținte în care este pregătită să lovească, cu scopul de a submina moralul guvernului și poporului ucrainean, a afirmat duminică armata britanică.
  • Armata rusă, care caută soldați cu contract pentru „operațiuna militară specială", folosește camioane mobile de recrutare pentru a atrage voluntari, oferind aproape 3.000 de dolari pe lună ca stimulent.
  • Armata ucraineană a afirmat că forțele sale au respins atacurile trupelor rusești în zonele din regiunea Harkov, în est, și Herson, în sud, unde Ucraina a lansat contraofensive în această lună, precum și în părți din Donețk, în sud-est.
  • Zelenski a declarat sâmbătă că anchetatorii au descoperit noi dovezi de tortură la soldații îngropați în apropiere de Izium, unul dintre cele peste 20 de orașe care au fost recucerite în nord-estul regiunii Harkov după un avans fulgerător al forțelor ucrainene la începutul acestei luni. Kremlinul nu a comentat public descoperirea mormintelor de la Izium.
  • Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că gropile comune descoperite în Ucraina sunt dovezi ale crimelor de război comise de Rusia și că este nevoie ca aceasta să răspundă pe deplin pentru acțiunile sale.
  • Președintele american Joe Biden l-a avertizat pe președintele rus Vladimir Putin să nu folosească arme nucleare sau chimice tactice în urma eșecurilor din Ucraina, într-un clip difuzat duminică de CBS.
  • Australia nu va interzice turiștilor ruși să intre în țară ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, a declarat duminică ministrul Apărării, Richard Marles.
  • Invazia Rusiei în Ucraina și criza alimentară globală agravată de război vor fi în atenția liderilor mondiali la reuniunea din această săptămână a Adunării Generale a Națiunilor Unite.
  • Alla Pugacheva, regina muzicii pop sovietice, a denunțat războiul lui Putin în Ucraina, despre care a spus că ucide soldați pentru scopuri iluzorii, împovărează oamenii obișnuiți și transformă Rusia într-o paria la nivel global.

---------------