O înregistrare video care arată marcaje chinezești pe unele bombe folosite de armata ucraineană i-a făcut pe unii internauți să speculeze că acestea au fost trimise Rusiei de Beijing și capturate de soldații Kievului, însă explicația este una mai prozaică.

Bombe chinezesti recapturate de soldatii ucraineni de la armata rusaFoto: Captura video

„Acest lucru nu este deloc adevărat”, subliniază administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker cu privire la faptul că proiectilele ar fi fost trimise de China Rusiei.

Aceștia explică într-o serie de postări că este vorba într-adevăr de bombe pentru mortiere cu un calibru de 60 de milimetri și că în înregistrarea video pot fi văzute astfel de obuze fabricate în 1975.

Însă armata rusă nu folosește mortiere de 60 de milimetri și aceste proiectile au fost documentate încă din luna mai, când armata rusă le-a capturat de fapt de la cea ucraineană în orașul Rubinje din regiunea Donețk. Mai mult, cele capturate la momentul respectiv de militarii ruși au fost produse în același an precum cele din înregistrarea video apărută acum pe rețelele de socializare.

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker au distribuit mai multe fotografii cu lăzile în care s-au aflat aceste muniții, arătând că ele nu au deloc marcaje în limba chineză, un lucru obișnuit pentru armamentul trimis la export.

Bombele chinezești au fost cel mai probabil primite de armata ucraineană de la albanezi

„Afirmăm cu încredere ridicată că aceste bombe au ajuns în Ucraina din Albania, care are o istorie îndelungată de cooperare militară cu China și folosește cantități mari de arme chinezești”, afirmă Ukraine Weapons Tracker.

Administratorii paginii amintesc de asemenea că Albania a anunțat în luna martie a acestui an, la scurt timp după declanșarea invaziei rusești pe 24 februarie, că va trimite ajutoare militare Ucrainei, fără a dezvălui însă ce tip de muniții sau armamente urmează să ofere Kievului.

„Dați fiind acești factori, bombele pentru mortiere văzute în înregistrarea video au fost capturate anterior de armata rusă de la trupele ucrainene dar nu au fost folosite de atunci din cauza lipsei de mortiere de 60 de milimetri. Și doar acum acestea s-au întors la proprietarii lor originiali”, explică Ukraine Weapons Tracker.

Deși nu este clar unde aceste muniții au fost recapturate de soldații ucraineni, este posibil ca acest lucru să se fi întâmplat în timpul ofensivei din Harkov care a dus la prăbușirea frontului rusesc și capturarea a numeroase echipamente militare, sau chiar în regiunea Donețk unde proiectilele de fabricație chinezească au fost capturate inițial de ruși.

Lupte grele au avut loc aici săptămâna trecută după colapsul frontului din regiunea Harkov aflată la nord, separatiștii pro-ruși din Donețk avertizând, la fel ca cei din Lungansk, că situația este „dificilă”.

Urmărește ultimele evoluții din a 208-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.