Numeroase fotografii distribuite pe rețelele de socializare de militarii ucraineni arată armamentul și echipamentele de luptă abandonate de soldații ruși în timpul retragerii haotice din regiunea Harkov, printre acestea numărându-se tancuri, blindate, camioane și alte „bunătăți” ce vor fi folosite acum împotriva forțelor de invazie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Unele din vehiculele blindate au fost distruse în luptă de forțele ucrainene sau chiar de militarii ruși pentru a nu cădea în mâinile inamice, deși motivele abandonării acestora par greu de înțeles.

Unele dintre vehicule, printre care un tanc T-72BA, un vehicul blindat folosit de inginerii armatei ruse, un mortier autopropulsat Nona-SVK și un lansatoar de rachete BM-21 Grad au fost capturate în apropierea orașului Izium de unde soldații ruși au fugit încă din timpul weekendului, când amploarea dezastrului rusesc din Harkov a devenit evidentă.

Încă din luna aprilie forțele armate ale Ucrainei au publicat înregistrări video care arată cum vehiculele rusești capturate sunt reparate pentru a fi folosite împotriva forțelor de invazie trimise de Vladimir Putin în Ucraina pe 24 februarie.

Soldații ruși au abandonat inclusiv vehicule blindate aflate în stare bună

Alte fotografii publicate după fuga rușilor din Harkov arată nu mai puțin de 7 vehicule blindate MT-LB capturate, două tancuri T-72 și un transportor blindat amfibiu BTR-82A distrus. O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare săptămâna trecută a arătat cum mai multe blindate amfibii rusești s-au împotmolit în timpul unei tentative de traversare a râului Doneț și au fost abandonate de militarii Moscovei.

Majoritatea vehiculelor au fost abandonate în preajma sau în orașul Izium, al treilea oraș ca mărime din regiunea Harkov și un important nod feroviar pe care forțele armate ruse l-au folosit pentru aprovizionarea trupelor de aici și din regiunea Donețk învecinată.

Ce este cu totul remarcabil e că, deși unele din vehicule au suferit în mod evident avarii importante, altele par în condiție bună, având probabil nevoie de reparații minime pentru a fi reutilizate de militarii ucraineni.

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notează că au încercat să evite să posteze imagini cu vehicule capturate care au fost distribuite și anterior, dar că numărul fotografiilor apărute după atacurile ucrainene din Herson este atât de mare încât e posibil să fi ratat câteva.

Fotografiile cu vehiculele capturate de forțele ucrainene vin după ce săptămâna trecută soldații Kievului s-au filmat făcând „turul” unei poziții din regiunea Harkov abandonate de ruși, militarii Ucrainei prezentând „bunătățile” lăsate în urmă de aceștia în timpul fugii lor haotice.

Dima, un soldat ce luptă de partea Ucrainei, relata într-un interviu acordat încă din luna aprilie că:

„Avem o glumă în armata ucraineană: cel mai mare furnizor de arme pe care îl avem este Rusia”.

Urmărește ultimele evoluții din a 201-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.