Soldații ruși au abandonat „Moskva”, o poziție întărită din regiunea Harkov aflată în estul Ucrainei, militarii ucraineni făcând un „tur” al echipamentelor capturate de la armata rusă.

Soldatii ucraineni prezinta pozitia „Moskva” abandonata de rusiFoto: Captura video

Soldatul ucrainean care prezintă înregistrarea începe prin a arăta echipamentele de război electronic „proaspăt capturate de la invadatorii ruși, trecând apoi succint în revistă echipamentele mai grele lăsate în urmă: „bombe și muniții pentru ei toți”.

Militarul arată apoi o vestă antiglonț care pare să nu aibă niciun fel de protecție reală: „nu e nimic înăuntrul ei. Doar spumă cauciucată. Cântărește cam 1,5 kilograme. Cu alte cuvinte, nu e nimic în ea”.

Această parte a filmării amintește de o altă înregistrare video distribuită de soldații ucraineni înspre sfârșitul lunii august în care aceștia au făcut „disecția” unor veste antiglonț capturate de la armata rusă, arătând că ele sunt umpute de fapt cu bucăți de metal semi ruginite.

„Rușii au abandonat totul la poziția lor. Poziția este numită 'Moskva' ceea ce e ironic. Poziția 'Moskva' a fost abandonată, ce s-a întâmplat cu 'nu avem unde să ne retragem, în spatele nostru este Moscova'?”, întreabă ironic militarul ucrainean, într-o posibilă referință la celebrul Ordin 227 emis de dictatorul Iosif Stalin în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Poziția „Moskva” a fost capturată în timpul luptelor din Harkov

„'Moskva' este acum capturată, este 'Moskva' noastră, 'Moskva' ucraineană”, încheie militarul turul, nu înainte de a sublinia că „toate aceste bunătăți sunt acum ale noastre”.

Înregistrarea a fost filmată în regiunea Harkov din estul Ucrainei, unde forțele Kievului au lansat mai multe atacuri în ultimele două zile în contextul în care armata rusă a transferat unități de aici în Herson pentru a ajuta la apărarea frontului sudic în fața contraofensivei declanșate de Kiev lunea trecută.

În evaluarea publicată miercuri dimineața privind evoluția războiului din Ucraina, ministerul britanic al Apărării nota că în ultimele 24 de ore lupte grele au avut loc pe 3 fronturi: în nord, în apropierea Harkov; în est în Donbas; și în sud în regiunea Herson.

„Amenințări simultane multiple pe un front de 500 de kilometri vor testa capacitatea Rusiei de a coordona planificarea operațională și realoca resurse pentru grupări multiple de forțe; mai devreme în cursul războiului eșecul Rusiei de a face asta a fost unul dintre motivele principale pentru randamentul slab al forțelor sale armate”, afirmă ministerul Apărării de la Londra.

În evaluarea proprie, analiștii militari de la Institutul pentru Studiul Războiului notau la rândul lor că armata ucraineană a profitat de contraofensiva din Herson și transferarea de trupe rusești în sudul țării pentru a recuceri teritorii în Harkov.

Urmărește ultimele evoluții din a 196-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.