Lupte grele au avut loc în ultimele 24 de ore pe trei fronturi din Ucraina, trupele rusești fiind nevoite să confrunte amenințări pe un front cu o lungime de 500 de kilometri, afirmă ultima evaluare privind războiul pe care a publicat-o miercuri Ministerul britanic al Apărării.

Lupte Ucraina, ziua 196Foto: liveuamap.com

Principalele concluzii trase de oficialii britanici pe baza rapoartelor serviciilor de informații militare:

  • în ultimele 24 de ore lupte grele au avut loc pe 3 fronturi: în nord, în apropierea Harkov; în est în Donbas; și în sud în regiunea Herson, unde contraofensiva ucraineană declanșată săptămâna trecută a intrat în a zecea;
  • principalul efort planificat de Rusia este probabil o înaintare înspre Bahmut în Donbas dar comandanții se confruntă cu o dilemă, dacă să își desfășoare rezervele operaționale în sprijinul acestei ofensive sau să le folosească pentru a se apăra în fața avansurilor continue ale ucrainenilor din sud;
  • Amenințări simultane multiple pe un front de 500 de kilometri vor testa capacitatea Rusiei de a coordona planificarea operațională și realoca resurse pentru grupări multiple de forțe;
  • mai devreme în cursul războiului eșecul Rusiei de a face asta a fost unul dintre motivele principale pentru randamentul slab al forțelor sale armate.

Armata ucraineană a profitat de transferarea trupelor rusești în Herson

În evaluarea sa asupra luptelor din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului din SUA notează că desfășurarea de forțe rusești din Harkov și din estul Ucrainei către sudul țării permite probabil contraatacuri ucrainene de oportunitate.

Forțele ucrainene au desfășurat un contraatac în regiunea Harkov, în apropiere de Balakliia, care probabil au împins marți forțele rusești pe malul stâng al râurilor Doneț și Serednya Balakliika.

Forțele ucrainene au capturat probabil Verbivka, la mai puțin de 3 km nord-vest de Balakliya, potrivit ISW, care a geolocalizat imagini postate pe rețelele de socializare.

Mai multe surse rusești au recunoscut câștigurile ucrainene în Verbivka și au raportat că forțele rusești au demolat poduri în împrejurimile estice ale Balakliya pentru a împiedica noi avansuri ucrainene.

Cu toate acestea, forțele rusești ar fi încercuite, potrivit unor surse ruseși citate de Rob Lee, un expert care studiază forțele armate ruse și cercetător la Foreign Policy Research Institute.

Urmărește ultimele evoluții din a 196-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.