Forțele ucrainene au doborât marți cinci rachete de croazieră rusești, majoritatea în sud, a declarat președintele Volodimir Zelenski, dar nu a făcut nicio mențiune despre un nou succes militar în est la care au făcut aluzie marți oficiali din Ucraina. Armata ucraineană a atacat orașul estic Balakliia din regiunea Harkov, controlat de ruși, a declarat un înalt oficial separatist pro-rus, în timp ce oficialii ucraineni au rămas rezervați cu privire la modul în care se desfășoară contraofensiva lor.

Un mercernar din grupul Wagner în regiunea DonețkFoto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 196 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Principalele știri ale zilei pe scurt:

01:28Cine a importat cel mai mult combustibil fosil din Rusia în timpul războiului din Ucraina

  • Într-o perioadă de 6 luni, de la data de 24 februarie când a început războiul şi până la 24 august, valoarea exporturilor de combustibil fosil s-a ridicat la 158 de miliarde de dolari.
  • Costurile totale ale invaziei Rusiei în Ucraina se presupune a se ridica la aproximativ 100 de miliarde de dolari.
  • 85 de miliarde de dolari, echivalentul a 54% din exporturile de combustibil fosil ale Rusiei, reprezintă exporturile către ţările Uniunii Europene.

01:00 Nepszava: Ungurii încep să se sature de dansul păunului orbanist; nu pot fi întreţinute relaţii bune în acelaşi timp cu UE şi Rusia

În Ungaria a crescut din nou numărul celor care susţin că mai degrabă este o agresiune atacarea Ucrainei de către Rusia, şi nu împărtăşesc presupunerea că Rusia doar se apără, rezultă dintr-o cercetare realizată la solicitarea ziarului ungar "Népszava" de Institutul Publicus, cercetare care nu este reprezentativă pentru populația adultă ungară, ci este reprezentativă doar din punct de vedere al vârstei și al educației, citează Rador.

00:25 Există „acuzații credibile” potrivit cărora copii neînsoțiți au fost transferați forțat din Ucraina în Rusia, a declarat miercuri subsecretarul general al ONU pentru drepturile omului, exprimându-și îngrijorarea cu privire la posibila adopție a acestora de către familiile rușilor, relatează AFP.

00:19Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a raportat miercuri „vești bune” din regiunea Harkov, spunând că unele așezări au fost recuperate de ucraineni de la forțele ruse.

Rusia discută un nou proiect major de infrastructură pentru a livra gaze către China prin Mongolia

23:27Cerealele ucrainene merg către țările UE, nu către cele sărace, acuză Putin

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că exporturile de cereale ucrainene se îndreaptă în principal către țările europene și nu către țările sărace, ceea ce, în opinia sa, creează riscul unui "dezastru umanitar", potrivit AFP.

23:19Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că bugetul de anul viitor va fi un buget de război, alocând peste un trilion de grivne (27,40 miliarde de dolari) pentru cheltuielile de apărare și securitate, scrie Reuters.

El a mai spus că obligațiile sociale, cum ar fi pensiile, trebuie acoperite integral. Cheltuielile necritice trebuie reduse cât mai mult posibil, a adăugat el.

23:08 Rusia discută un nou proiect major de infrastructură pentru a livra gaze către China prin Mongolia, a declarat miercuri președintele Vladimir Putin, în timp ce Moscova încearcă să înlocuiască Europa cu Beijingul ca principal client de gaze, relatează Reuters.

22:26Bombardamentele au avariat marți o linie electrică de rezervă la centrala nucleară Zaporojie, capturată de Rusia din Ucraina, care și-a pierdut deja toate cele patru linii electrice obișnuite, a anunțat miercuri Agenția Internațională pentru Energie Atomică, relatează Reuters.

Ucraina „vizează să recucerească Hersonul până la sfârșitul anului”

21:39Liderul partidului de guvernământ al Rusiei a propus ca pe 4 noiembrie să aibă loc un referendum în regiunile ocupate ale Ucrainei pentru a deveni parte a Rusiei, relatează The Guardian.

Andrei Turchak, șeful partidului Rusia Unită al lui Vladimir Putin, a spus că ar fi „corect și simbolic” să se organizeze referendumuri la acea dată, când este sărbătorită Ziua Unității Naționale.

Oficialii pro-ruși din părțile ocupate ale Ucrainei sugeraseră anterior că un referendum pentru aderarea la Rusia va avea loc pe 11 septembrie.

Însă luni, oficialii numiți de Rusia din regiunea ocupată Herson din Ucraina au declarat că „întrerup” un referendum planificat din cauza atacurilor forțelor ucrainene.

Scriind astăzi pe site-ul partidului său, Turchak a spus că, în orice caz, votul va avea loc „cu siguranță” anul acesta.

21:11 Președintele Volodimir Zelenski a numit noi șefi ai Serviciului de Securitate al Ucrainei în regiunile Herson și Cernihiv, relatează Kyiv Independent.

20:15 Forțele ucrainene plănuiesc o campanie lungă și brutală cu scopul de a prelua cea mai mare parte a regiunii Herson, ocupată de ruși, până la sfârșitul anului, relatează CNN.

19:25Pentagonul pregătește o analiză detaliată pentru a vedea cum să sprijine armata Ucrainei pe termen mediu și lung, inclusiv după încheierea războiului cu Rusia, potrivit a trei oficiali ai apărării, relatează CNN.

Eforturile sunt conduse de generalul Mark Milley și se vor baza pe ajutorul militar de miliarde de dolari pe care SUA le-au acordat Ucrainei de când Rusia a invadat în februarie.

Procesul este într-un stadiu incipient și un înalt oficial al apărării a spus că analiza privește la „viitorul forțelor ucrainene”, cu scopul de a răspunde la întrebări cheie despre „ce are sens?” și „ce dorim ca Ucraina să aibă pe termen mediu și lung?” din punct de vedere al sprijinului militar. Pe lângă conflictul actual, care se așteaptă să fie de lungă durată, SUA vizează, cel puțin, la următorii cinci ani după încheierea războiului.

19:06Avertisment ironic al Ucrainei pentru forțele rusești: Va fi foarte cald în Crimeea / Invadatorii ruși să fie pregătiți să înoate până la Soci

Autoritățile ucrainene fac apel la localnicii din împrejurimile centralei nucleare Zaporojie să evacueze zona

18:49Ucraina a cerut Ungariei să modifice un manual școlar ce pare să prezinte războiul din Ucraina ca unul civil / Pasajul incriminat

18:47 Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, le-a cerut locuitorilor zonelor ocupate de ruși din jurul centralei nucleare Zaporojie să evacueze zona.

"Fac un apel la locuitorii din raioanele adiacente centralei nucleare Zaporojie .... evacuați! Găsiți o modalitate de a ajunge pe teritoriul controlat (ucrainean)", a scris pe Telegram vicepremierul ucrainean.

Orașul Enerhodar, unde se află centrala nucleară, a fost atacat de forțele ruse și a rămas fără energie electrică, potrivit primarului ucrainean aflat în exil.

18:36Cancelarul german Olaf Scholz a vorbit la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru a-și exprima sprijinul continuu al Germaniei pentru Kiev, a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului german, citat de The Guardian.

Cei doi au discutat despre modalități de a ajuta Ucraina, inclusiv prin măsuri pentru reconstrucția țării, iar Scholz a subliniat pregătirile intense pentru o conferință internațională pe această temă care va avea loc la Berlin în 25 octombrie, a spus purtătorul de cuvânt.

18:25 Noul ministru de Externe al Marii Britanii, James Cleverly, a vorbit cu ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba despre cum vor colabora pentru a convinge alte țări să sprijine Kievul împotriva invaziei Rusiei.

Anunțul a fost făcut de Kuleba, care a scris pe Twitter că el și Cleverly au ca principal obiectiv ca Ucraina să câștige.

Noi bombardamente în apropierea centralei nucleare Zaporojie

18:13Rusia a reluat bombardamentele din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, la o zi după ce ONU a cerut o zonă demilitarizată în jurul centralei, relatează The Guardian.

Un oficial local a declarat miercuri pentru Associated Press că rușii au tras cu rachete și artilerie grea asupra orașulului Nikopol – pe malul opus al râului Nipru de Zaporojie.

Informația nu a fost verificată independent.

Guvernatorul regional Valentyn Reznichenko a spus:

  • „Sunt incendii, pene de curent și alte lucruri la [centrală] care ne obligă să pregătim populația locală pentru consecințele pericolului nuclear.
  • În ultimele zile, locuitorilor li s-au dat pastile de iod pentru a-i proteja de o scurgere de radiații”.

17:54Amenințarea ca Rusia să folosească arme nucleare tactice „nu poate fi ignorată” și o astfel de lovitură ar putea declanșa un război nuclear limitat, a declarat miercuri comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, într-un articol publicat pe Ukrinform în care spune că baza rezistenței ucrainene o reprezintă asistența militară a partenerilor, potrivit Reuters.

17:14VIDEO Soldații ucraineni fac turul unei poziții abandonate de ruși: Se numea „Moskva”, este Moskva ucraineană acum

17:06Comandantul armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a revendicat miercuri responsabilitatea pentru o serie de lovituri asupra bazelor aeriene rusești din peninsula anexată Crimeea, inclusiv una care a provocat distrugeri masive la instalația militară Saki luna trecută, relatează Reuters.

Olaf Scholz, atac dur la Merkel: A făcut Germania prea dependentă de Rusia în sectorul energetic

16:36Statele Unite au declarat miercuri că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), operațiunea fiind anunțată în prealabil pentru a evita orice escaladare a tensiunilor cu Rusia în mijlocul conflictului din Ucraina, relatează AFP.

16:01Ce se întâmpla când niște soldați ucraineni trag cu un tun fără recul din interiorul unei case - VIDEO

15:57Ucraina nu intenționează să interzică femeilor să părăsească țara, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, precizând că înrolarea femeilor este voluntară, în timp ce înrolarea obligatorie pentru unele femei cu profesii relevante este amânată până la 1 octombrie 2023, potrivit The Kyiv Independent.

În conformitate cu legea marțială, bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, în majoritatea cazurilor, le este interzis să părăsească țara.

15:17Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus, miercuri, ca Uniunea Europeană să acorde Ucrainei un ajutor financiar de cinci miliarde de euro.

Finanțarea, sub formă de împrumuturi, va trebui aprobată de cele 27 de ţări membre ale UE, vineri la Praga urmând să aibă loc o reuniune a miniştrilor de Finanţe, pe această temă.

15:00Vladimir Putin le-a oferit sfaturi oligarhilor ruși care au rămas fără iahturi

14:28Germania va ieşi din iarnă „cu curaj şi bravură”, în pofida riscurilor penuriilor, a asigurat miercuri cancelarul Olaf Scholz, care a lansat un atac dur împotriva predecesoarei sale, Angela Merkel, despre care a spus că a făcut Germania prea dependentă de Rusia în sectorul energetic, relatează RFI și News.ro.

14:00Rusia a anunțat miercuri că sancționează mai mulți cetățeni ai Uniunii Europene ca răspuns la ceea ce Moscova consideră a fi politica "antirusească neprietenoasă" a Occidentului, potrivit Reuters.

Ministerul rus de externe a spus că interzice intrarea în Rusia a mai multor lideri militari europeni, personalități de rang înalt din domeniul securității și reprezentanți ai companiilor de armament, dar nu a menționat numele persoanelor respective.

13:41Lupte grele pe 3 fronturi din Ucraina, rușii sunt nevoiți să apere un front de 500 de kilometri

Comisia Europeană vrea plafonarea prețului la gazul rusesc, în timp ce Putin amenință Occidentul că va îngheța de frig la iarnă

13:39Comisia Europeană anunță noi măsuri pentru a gestiona criza energiei.

”Rusia ne manipulează piețele energetice și ne confruntăm cu prețuri astronomice. Prin urmare, vom prezenta măsuri pentru a proteja consumatorii și întreprinderile vulnerabile. Avem forța economică, voința politică și unitatea de a păstra avantajul”, a spus miercuri președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

13:28 Putin amenință Occidentul că îi va „îngheța coada” la iarnă precum lupului dintr-un basm rusesc

12:58FOTO Armata ucraineană prezintă „dovada” că rușii au intrat în panică: Au abandonat o mașină de spălat

12:56Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare Zaporojie, ocupată temporar de ruși, din motive de siguranță și este îngrijorată de rezervele de motorină folosite pentru generatoarele de rezervă, potrivit Inspectoratului de Stat pentru Reglementare Nucleară al Ucrainei.

"Opțiunea de a opri centrala este în curs de evaluare", a declarat șeful inspectoratului Oleh Korikov în timpul unui briefing de presă miercuri.

12:34Președintele Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia și țările în curs de dezvoltare au fost "înșelate" în ceea ce privește acordul de export de cereale din Ucraina încheiat sub egida ONU, promițând să încerce să revizuiască termenii acestuia pentru a limita țările care pot primi transporturi, potrivit Reuters. Liderul de la Kremlin susține că grânele nu ajung în țările sărace.

India vrea să coopereze cu Rusia în domeniul energiei

11:57 India dorește să stimuleze cooperarea cu Rusia, în special în domeniul energiei și al cărbunelui metalurgic, a declarat miercuri premierul indian Narendra Modi, relatează Reuters.

De asemenea, Modi a făcut apel la o soluție diplomatică și pașnică la criza ucraineană în discursul său online la Forumul Economic Estic din orașul rusesc Vladivostok.

11:45Trupele rusești au bombardat Spitalul de Psihiatrie din Kramatorsk, regiunea Donețk, a anunțat primarul orașului Oleksandr Honcharenko, citat the Kyiv Independent. Nu sunt victime, însă clădirea a fost grav avariată.

11:39Statele baltice Lituania, Letonia și Estonia au ajuns la un acord de princpiu pentru a restricționa intrarea cetățenilor ruși care călătoresc dinspre Rusia și Belarus, a declarat miercuri ministrul leton de externe Edgars Rinkevics, potrivit Reuters.

11:10Cehia consideră că plafonarea preţului la gazul rusesc nu este o soluție la criza energetică a blocului comunitar și nu dorește să discute despre această teamă la reuniunea miniștrilor energiei din Uniunea Europeană care va avea loc în această săptămână, a declarat miercuri ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela, potrivit agenției de presă CTK, citată de Reuters.

Sikela a declarat în fața unei comisii a Senatului că măsura este un instrument politic și nu va rezolva problema criza energiei din Uniunea Europeană.

11:00 Soldații ucraineni vorbesc despre costul uriaș al contraofensivei din Herson: Am pierdut 5 oameni pentru fiecare rus ucis​

Putin: Rusia nu pierdut nimic din cauza războiului din Ucraina

10:29Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia nu a pierdut nimic în urma campaniei sale militare din Ucraina, în timp ce Occidentul a eșuat, deoarece încercarea zadarnică și agresivă de a izola Rusia prin sancțiuni distruge economia globală, iar Asia câștigă relatează Reuters.

09:58Cum a profitat armata ucraineană de contraofensiva din Herson pentru a recuceri noi teritorii în altă regiune - analiză ISW

08:26Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că Moscova a trimis o solicitare către Agenția Internațională pentru Energie Atomică, cerând "explicații suplimentare" cu privire la unele aspecte din raportul lor după vizita la centrala nucleară Zaporojie, a relatat agenția rusă de presă Interfax, preluată de Reuters.

08:20Franța susține planul de plafonare a prețurilor pentru aprovizionarea cu gaze rusești propus de Bruxelles, notează Politico. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că, în cazul în care va fi implementată o plafonare a prețurilor la gazele naturale achiziționate din Rusia, Franța ar fi în favoarea măsurii.

Cel mai mare importator de gaze din Germania avertizează că ce e mai rău urmează

07:47Uniper, cel mai mare importator de gaze din Germania: Ce este mai rău urmează să vină

07:27Rachete rusești au lovit miercuri dimineață orașul Harkov și au avariat infrastructura, dar nu au fost raportate victime, a declarat primarul orașului, Ilhor Terejov, potrivit The Kyiv Independent.

01:45Washington Post: Un plan promițător pentru oprirea șuvoiului de bani din petrol al Rusiei (editorial)

„Rusia se scaldă în numerar”, a declarat recent pentru Wall Street Journal un economist de la Institute of International Finance. Nu e genul de știre financiară la care să fi sperat SUA și aliații lor, la mai bine de șase luni după ce președintele Vladimir Putin a atacat Ucraina, iar Vestul a răspuns prin sancțiuni economice - scrie ziarul american The Washington Post într-un editorial, citat de Rador.

01:00Bulgargaz negociază cu Gazprom, iar de partea rusă există o puternică nuanță politică - spune ministrul bulgar al energiei

00:40Londra, abandonată de piețele financiare: scenariul întunecat care începe să îngrijoreze

00:20 Ucraina respinge atacurile rusești în Donbas și lovește obiective-cheie.

Statul Major General ucrainean a raportat avansuri rusești nereușite în apropiere de Dolina, Soledar, Novobakhmutivka, Kodema, Zaitseve, Avdiivka, Marinka și Liubomirivka în regiunea Donetsk, citează Kyiv Independent.

Opt depozite de muniții rusești, precum și centre de comandă și poduri de pontoane, au fost distruse de trupele ucrainene, potrivit Statului Major General.

23:30 Guvernul rus de ocupație: Comandantul din Berdeansk este încă în viață, dar și-a pierdut ambele picioare.

Artem Bardin, șeful administrației ruse de ocupație din Berdeansk, regiunea Zaporojie, nu a fost ucis în urma atentatului asupra mașinii sale, a anunțat agenția de presă de stat rusă Ria Novosti, citându-l pe Nikolai Miroshnichenko, șeful departamentului de sănătate al administrației de ocupație din Berdiansk.

El și-a pierdut ambele picioare și în prezent se luptă pentru viața sa, potrivit agenției ruse de știri de stat TASS. Anterior, presa de stat rusă a raportat, citând autoritățile de ocupație, că Bardin a murit.

Scurtă recapitulare, miercuri dimineață, a evenimentelor recente:

  • Trupele ucrainene au respins mai multe ofensive rusești în regiunea Donețk din estul Ucrainei, a anunțat statul major al armatei. Într-o actualizare a situației de marți seară, armata ucraineană a afirmat, de asemenea, distrugerea unor obiective rusești în regiunea Donețk.
  • Departamentul american al apărării vede că forțele ofensive ucrainene din regiunea Herson "continuă să înainteze", inclusiv să recucerească sate, potrivit unui oficial al Pentagonului. De asemenea, SUA au văzut "o anumită activitate ofensivă rusă ... în apropiere de Bakhmut".
  • Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat că forțele ucrainene au "avansat puțin" în regiunea Lugansk și au respins atacurile rusești.
  • Forțele ucrainene desfășoară acțiuni de contraofensivă în estul și sud-estul țării, a declarat un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt. Oleksii Arestovici a declarat că trupele Kievului au "eliberat mai multe așezări de pe malul vestic al Niprului" și că forțele rusești de pe malul drept al Niprului vor fi într-o poziție "extrem de dificilă" în decurs de o lună.
  • VIDEO Comandantul rus din Berdeansk a fost spitalizat în stare gravă după ce mașina i-a fost aruncată în aer.
  • Deși oficialii ucraineni nu au oferit informații, bloggerii militari și martorii au raportat lupte în jurul Balakliia, un oraș din estul țării între Harkov și Izyum, controlat de ruși, care este un nod feroviar folosit de Moscova.
  • Rusia ar fi pe cale să cumpere "milioane" de proiectile de artilerie și rachete de la vechiul aliat din Războiul Rece, Coreea de Nord, a declarat Casa Albă.
  • Rusia a pus sub semnul întrebării un acord negociat de ONU cu Ucraina pentru a stimula exporturile de cereale și îngrășăminte ale celor două țări, acuzând statele occidentale că nu și-au onorat angajamentele de a ajuta la facilitarea transporturilor Moscovei.
  • Noul prim-ministru al Marii Britanii, Liz Truss, a vorbit cu președintele Zelenski în prima sa convorbire cu un lider străin și a acceptat o invitație pentru ca aceasta să viziteze Ucraina.
  • O explozie puternică în orașul ocupat Enerhodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, a întrerupt alimentarea cu apă și electricitate, potrivit primarului.
  • Organismul de supraveghere nucleară al ONU a cerut crearea unei zone de securitate în jurul centralei Zaporojie, aflată în prima linie a războiului Rusiei în Ucraina. Într-un raport îndelung așteptat, care detaliază pagubele importante produse în această zonă, AIEA a declarat că este "foarte îngrijorată" de situația "fără precedent" de la centrală și a cerut măsuri provizorii pentru a preveni un dezastru nuclear.
  • Cea mai mare conductă de gaze naturale a Rusiei către Europa nu va relua fluxul până când Siemens Energy nu va repara echipamentele defecte, a declarat Gazprom. În același timp, Siemens Energy a declarat că o scurgere de ulei de motor la ultima turbină rămasă în funcțiune la stația de comprimare Portovaya nu justifică închiderea conductei.
  • Ministerul rus de Externe a declarat că SUA sunt responsabile pentru criza de aprovizionare cu gaze a Europei, împingându-i pe liderii europeni spre pasul "sinucigaș" de a întrerupe cooperarea economică și energetică cu Moscova.
  • Kremlinul a declarat "cu multă certitudine" că relațiile dintre Rusia și Marea Britanie nu se vor îmbunătăți sub conducerea lui Liz Truss. Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a criticat noul prim-ministru al Marii Britanii pentru că nu este capabil să facă compromisuri.

------------

Evenimentele de marți privind invazia rusă au fost LIVE aici pe HotNews.ro