​Organismul de supraveghere nucleară al ONU urmează să prezinte marți un raport privind centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, la o zi după ce bombardamentele au întrerupt alimentarea cu energie electrică pentru a doua oară în două săptămâni și au ridicat temeri privind o catastrofă.

Soldați ucraineni care trag cu un mortier Foto: Bernat Armangue / AP - The Associated Press / Profimedia Images

Cele mai importante informații de marți, ziua 195 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Cele mai importante știri ale zilei pe scurt:

Ucraina respinge atacurile rusești în Donbas și lovește obiective-cheie

01:45Washington Post: Un plan promițător pentru oprirea șuvoiului de bani din petrol al Rusiei (editorial)

„Rusia se scaldă în numerar”, a declarat recent pentru Wall Street Journal un economist de la Institute of International Finance. Nu e genul de știre financiară la care să fi sperat SUA și aliații lor, la mai bine de șase luni după ce președintele Vladimir Putin a atacat Ucraina, iar Vestul a răspuns prin sancțiuni economice - scrie ziarul american The Washington Post într-un editorial, citat de Rador.

01:00Bulgargaz negociază cu Gazprom, iar de partea rusă există o puternică nuanță politică - spune ministrul bulgar al energiei

00:40Londra, abandonată de piețele financiare: scenariul întunecat care începe să îngrijoreze

00:20 Ucraina respinge atacurile rusești în Donbas și lovește obiective-cheie.

Statul Major General ucrainean a raportat avansuri rusești nereușite în apropiere de Dolina, Soledar, Novobakhmutivka, Kodema, Zaitseve, Avdiivka, Marinka și Liubomirivka în regiunea Donetsk, citează Kyiv Independent.

Opt depozite de muniții rusești, precum și centre de comandă și poduri de pontoane, au fost distruse de trupele ucrainene, potrivit Statului Major General.

23:30 Guvernul rus de ocupație: Comandantuldin Berdeansk este încă în viață., dar și-a pierdut ambele picioare

Artem Bardin, șeful administrației ruse de ocupație din Berdeansk, regiunea Zaporojie, nu a fost ucis în urma atentatului asupra mașinii sale, a anunțat agenția de presă de stat rusă Ria Novosti, citându-l pe Nikolai Miroshnichenko, șeful departamentului de sănătate al administrației de ocupație din Berdiansk.

El și-a pierdut ambele picioare și în prezent se luptă pentru viața sa, potrivit agenției ruse de știri de stat TASS. Anterior, presa de stat rusă a raportat, citând autoritățile de ocupație, că Bardin a murit.

22:50Zaporojie: Rusia "regretă" că raportul AIEA nu acuză Ucraina (ambasadorul ONU)

Ambasadorul rus la ONU a regretat marți, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, că raportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) nu indică responsabilitatea Ucrainei, pe care Moscova o acuză că a bombardat centrala nucleară din Zaporojie, potrivit AFP.

SUA nu desemnează Rusia drept stat ce sponsorizează terorismul

22:30 Zelenski a discutat telefonic cu noul premier britanic

Conversația prim-ministrului britanic Liz Truss cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost prima sa convorbire cu un lider străin de la numirea în funcție. Aceștia au discutat despre reconstrucția Ucrainei, continuarea coordonării presiunii asupra Rusiei și aducerea în fața justiției a criminalilor de război.

21:45 Președintele american Joe Biden a decis să nu desemneze Rusia drept stat ce sponsorizează terorismul, anunță Casa Albă.

20:54 Rusia arde excesul de gaz pentru că nu are capacitatea de a-l stoca după ce a redus livrările către Europa, a declarat marți comisarul european pentru energie, Kadri Simson, citat de The Guardian.

"Sateliții noștri înregistrează scurgeri de gaze naturale sau ard gaze naturale și asta este foarte poluant. Nu au conexiuni alternative de conducte cu alte regiuni din lume, iar propriul depozit de gaz subteran este plin", a spus comisarul european, aflat într-o vizită în Indonezia.

20:00O explozie puternică în orașul ocupat Enerhodar, care găzduiește centrala nucleară Zaporojie, a dus la întreruperea alimentării cu apă și electricitate, potrivit primarului Dmitro Orlov, scrie The Guardian.

Ministerul rus al Apărării a susținut că Ucraina a tras 20 de obuze de artilerie asupra orașului Enerhodar și a zonei din jurul centralei nucleare.

19:41 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sunat marţi, de la distanţă, clopotul de deschidere a Bursei de valori de la New York, în contextul în care ţara sa încearcă să atragă investiţii private de miliarde de dolari pentru refacerea uzinelor şi industriilor distruse de Rusia.

19:24Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) spune că, potrivit ultimelor informații oficiale, toate reactoarele nucleare de la centrala nuclearoelectrică Zaporojie sunt în stare sigură.

19:05 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut, într-un raport publicat marţi, instituirea unei „zone de securitate” la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de ruși, pentru prevenirea unui accident nuclear.

Comisia Europeană cere suspendarea acordului UE pentru vizele cu Rusia / Noile condiții în care rușii vor putea călători în Uniunea Europeană

18:59 VIDEO Ultimul acces de furie al lui Vladimir Soloviov i-a lăsat consternați inclusiv pe invitații emisiunea sa

18:30Bombardamentele în curs din apropierea centralei Zaporojie reprezintă o „amenințare constantă la adresa siguranței nucleare”, spune Agenția Internațională pentru Energie Atomică, după ce o echipă de experți a inspectat centrala.

18:00 VIDEO Comandantul rus din Berdeansk a fost spitalizat în stare gravă după ce mașina i-a fost aruncată în aer

17:34Marina Regală Britanică monitorizează 3 nave de război rusești care s-au apropiat de țărmul britanic. Marina rusă anunțase în urmă cu câteva zile că va efectua o trecere prin Canalul Mânecii, afirmând că navele sale vor respecta toate protocoalele internaționale în acest sens.

17:01Comisia Europeană cere suspendarea acordului UE pentru vizele cu Rusia / Noile condiții în care rușii vor putea călători în Uniunea Europeană

16:45VIDEO Cum își imaginează rușii că va arăta iarna în Europa: Gaz tăiat și imagini apocaliptice cu orașe înghețate, filmate în Rusia

15:53 Presa rusă raportează bombardamente intense în jurul orașului Nova Kakhovka, pe râul Dnipro, în regiunea Herson, în condițiile contraofensivei ucrainene.

Administrația de ocupație din Nova Kakhovka a spus marți că orașul „este din nou bombardat cu rachete de către AFU [forțele armate ale Ucrainei]. Aceasta este a opta alarmă de raid aerian de azi".

15:32Un crescător de reni din Siberia povestește de ce s-a înrolat pentru războiul lui Vladimir Putin: Alternativa era să mor de foame.

Zaharova: SUA i-au împins pe europeni spre criza sinucigașă a gazului

15:22 Compania rusă Gazprom a anunțat marți că a semnat un acord pentru a începe să schimbe plățile pentru livrările de gaze către China în yuani și ruble în loc de dolari.

Schimbarea face parte dintr-un efort al Rusiei de a-și reduce dependența de dolarul american, euro și alte valute forte în sistemul său bancar și pentru comerț . Rusia a dezvoltat legături economice mai strânse cu China și cu alte țări non-occidentale, în special ca noi piețe pentru exporturile sale vitale de hidrocarburi.

15:18Rusia acuză Statele Unite că au alimentat criza gazului din Europa, împingându-i pe liderii europeni spre pasul „sinucigaş" de a reduce cooperarea economică şi energetică cu Moscova, scrie Reuters. Ce ar trebui să se întâmple pentru ca gazoductul Nord Stream 1 să înceapă să livreze din nou gaz?

„Ascultaţi, îmi puneţi întrebări la care până şi copiii ştiu răspunsul: cei care au început asta trebuie să o şi termine" - este răspunsul Mariei Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

15:14 Dmitri Orlov, primarul ucrainean al Energodarului, a declarat că o explozie puternică a zguduit marţi, la miezul zilei, oraşul unde se află situată centrala nucleară de la Zaporojie și că în prezent oraşul este privat de electricitate şi apă curentă.

„Astăzi, la ora 12:20, locuitorii din Energodar au semnalat că în oraş a avut loc o explozie puternică. După aceea, energia electrică şi alimentarea cu apă s-au întrerupt simultan în oraş", a scris el pe canalul său de Telegram. Orlov nu a oferit alte detalii, adăugând doar că acum încearcă să clarifice toate împrejurările incidentului.

Țările occidentale strâng echipamente de iarnă pentru 200.000 de soldați ucraineni

14:39 Potrivit ziarului german Spiegel, la sfârșitul lunii iulie, ministrul ucrainean al apărării, Oeksii Reznikov i-a scris o scrisoare secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, în care a cerut livrarea rapidă de îmbrăcăminte de iarnă și corturi de iarnă pentru 200.000 de soldați.

De atunci, aliații NATO au căutat materiale disponibile în depozitele lor, astfel încât ucrainenii să poată lupta împotriva invadatorilor ruși, în ciuda iernii aspre.

Este vorba, în special, de uniforme călduroase, încălțăminte de iarnă și corturi de iarnă.

La câteva săptămâni de la solicitarea Kievului, Statele Unite, Canada, Suedia și Finlanda au promis deja echipamente.

14:26 Principalii aliați occidentali ai Ucrainei nu au semnat încă pentru înființarea unui tribunal care să îl judece pe Vladimir Putin și cercul său apropiat pentru invazie, dorind să lase spațiu pentru viitoarele relații cu Rusia, potrivit unor înalți oficiali ucraineni, citați de Guardian.

„Este vorba de politica mare. Pe de o parte, țările condamnă public agresiunea, dar, pe de altă parte, țin piciorul în ușa relațiilor cu Rusia pentru ca aceasta să nu se închidă complet", a declarat Andriy Smyrnov, adjunctul șefului administrației prezidențiale ucrainene, care conduce efortul țării de a înființa tribunalul internațional.

14:12Președintele rus Vladimir Putin le cere angajatorilor să garanteze locurile de muncă bărbaților care se oferă „voluntari" pentru a lupta în Ucraina, în contextul deficitului de trupe pe care îl are Armata Rusiei, scrie The Moscow Times.

14:05 Serghei Lavrov a declarat marți că Occidentul nu și-a onorat promisiunea de a ajuta exporturile rusești de alimente și îngrășăminte să ajungă pe piețele globale, ridicând posibile întrebări cu privire la angajamentul Rusiei față de acordul istoric privind cerealele încheiat cu Ucraina.

Moscova a considerat angajamentul Occidentului ca fiind o parte esențială a acordului din iulie, negociat de Națiunile Unite și Turcia, pentru a pune capăt blocadei asupra exporturilor de cereale din porturile sudice ale Ucrainei.

„Colegii noștri occidentali nu fac ceea ce ne-a promis secretarul general al ONU", a declarat Lavrov într-o conferință de presă la Moscova.

Piața gazelor și-a revenit după șocul scumpirilor de luni

13:49 În Uniunea Europeană există două propuneri privind modul de stabilire a prețurilor maxime la energie, pe care miniștrii Energiei din blocul comunitar le vor discuta vineri, a declarat marți ministrul ceh al Industriei, Jozef Sikela

13:23 Prețurile angro ale gazelor naturale din Europa au scăzut marți dimineață, pe măsură ce atenția s-a îndreptat către nivelul ridicat al stocurilor de pe Bătrânul Continent, după ce luni au crescut ca reacție la oprirea pe termen nelimitat a fluxurilor din Rusia prin conducta Nord Stream 1.

Contractele de pe piața olandeză, de referință la nivel european, au scăzut cu 27,5 euro, la 218 euro pe megawatt oră (MWh).

„Se pare că îmbunătățirea fundamentelor, reflectată în nivelul stocurilor, a redus semnificativ prima de risc pentru gazul rusesc", au declarat analiștii de la Engie EnergyScan.

12:58VIDEO Noi imagini cu contraofensiva din Herson: Un tanc ucrainean spulberă de la distanță scurtă un vehicul de luptă al infanteriei rusești.

Hackerii ucraineni au folosit poze cu femei frumoase pentru a-i păcăli pe ruși

12:54Președintele Turcei, Recep Tayyip Erdogan, pune criza energetică din Europa pe seama sancțiunilor impuse Rusiei în urma invaziei în Ucraina, preluând astfel retorica Kremlinului, conform AFP.

12:36 Președintele rus Vladimir Putin a asistat marți la exercițiile militare de amploare la care au participat mai multe țări aliate, inclusiv China, în Orientul Îndepărtat rusesc

12:19 Forțele ucrainene „câștigă teren" în regiunea Lugansk, potrivit unui înalt oficial local citat de Kyiv Independent.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai, a afirmat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești și au făcut mici progrese în regiune. Gaidai nu a oferit mai multe detalii.

12:11 Leonid Volkov, șeful de cabinet al lui Alexei Navalnîi, a declarat că înrăutățirea condițiilor din închisoare îi amenință sănătatea opozantului rus.

11:59Hackerii ucraineni au creat conturi false ale unor femei atrăgătoare pentru a păcăli soldații ruși să le trimită fotografii prin care să își dezvăluie poziția.

Rușii au pierdut peste 50.000 de soldați până acum

11:43 Armata ucraineană estimează că, în ultima zi, trupele de invazie au pierdut 350 de soldați, 9 tancuri, 25 de blindate, 22 de sisteme de artilerie, 2 lansatoare de rachete, 9 drone, un elicopter și 19 diferite vehicule, iar 4 rachete de croazieră au fost doborâte înainte să-și atingă țintele.

11:22 Numărul de ruși care au plecat din țară de la izbucnirea războiului se apropie de jumătate de milion

11:13 Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, va merge săptămâna aceasta în Germania pentru a discuta despre finanțarea pe termen mai lung pentru Ucraina, anunță Ministerul Apărării de la Londra.

10:53 Economia Rusiei ar urma să se contracte cu 2,9% în acest an, înainte de a reveni pe creștere în 2023-24, au transmis marți agențiile de presă rusești, citându-l pe ministrul Economiei, Maxim Reshetnikov.

În scenariul său de bază, Ministerul rus al Economiei spune acum că se așteaptă la o contracție de 0,9% a PIB-ului în 2023 - în urcare față de previziunile de scădere de 2,7% făcute chiar luna trecută.

Reshetnikova declarat că economia va reveni la perioade de creștere trimestrială încă de la sfârșitul acestui an, iar contracția pentru întregul an 2023 va proveni dintr-un efect de bază ridicat.

Trupele de invazie au probleme în a înlocui dronele pierdute

10:59VIDEO Primele dovezi concrete că Ucraina a primit armament direct de la Iran, aliatul Rusiei

10:43 Trei persoane au murit în urma tirurilor cu rachete în regiunea Harkov în cursul zilei trecute, inclusiv o femeie în vârstă care a murit în această noapte în orașul Harkov, a declarat marți guvernatorul regiunii. Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, este aproape de granița cu Rusia și a fost supus unui bombardament constant pe toată durata invaziei rusești.

10:14 Franța este bine pregătită să treacă peste această iarnă, în ciuda crizei energetice, deoarece și-a umplut rezervele strategice de gaz la nivelul maxim, a declarat marți ministrul Energiei, Agnes Pannier-Runacher.

„Astăzi am atins nivelul maxim al rezervelor noastre de gaz (...) Aceste stocuri de gaz reprezintă 50% din consumul nostru de iarnă, deci suntem în cele mai bune condiții pentru a trece iarna", a declarat Pannier-Runacher la televiziunea CNews.

09:42 Numărul de operațiuni cu drone efectuate de trupele de invazie pare să scadă, iar rușii au probleme în a înlocui UAV-urile pierdute, afectând atât găsirea de ținte pentru artilerie cât și conștietizarea situației tactice, afirmă ministerul britanic al apărării.

Rușii cumpără milioane de obuze din Coreea de Nord

08:54Contraofensiva ucraineană degradează în mod vizibil capacitățile logistice și administrative ale Rusiei în sud, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului.

ISW a subliniat și că Vladimir Putin a lăudat luni în mod public forțele auroproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk și a denigrat armata rusă, liderul de la Kremlin având cel puțin două motive pentru care a făcut aceste declarații.

08:11 Serviciile secrete americane spun că Rusia cumpără muniție pentru artilerie din Coreea de Nord, fiind vorba de milioane de obuze și rachete.

Achizițiile făcute de Moscova de la regimul Kim Jong Un ar putea sugera că sancțiunile au început să reducă capacitatea Rusiei de a-și susține invazia în Ucraina.

07:46 Nord Stream 1 nu va relua livrările de gaze către Europa până când Siemens Energy nu va repara echipamentele defecte, a declarat marți directorul general adjunct al Gazprom.

Compania germană spune însă că nu i s-a cerut să facă reparațiile.

Scurtă recapitulare, marți dimineață, a evenimentelor recente:

  • Agenția Internațională pentru Energie Atomică a afirmat că centrala nucleară Zaporojie are suficientă energie electrică pentru a funcționa în siguranță și va fi reconectată la rețea după ce va fi restabilită alimentarea de rezervă. AIEA va publica marți un raport despre Ucraina, inclusiv despre centrală, și va informa Consiliul de Securitate al ONU.
  • Volodimir Zelenski a avertizat că se apropie o „catastrofă radioactivă" și a declarat că bombardamentele au arătat că Rusiei „nu-i pasă ce va spune AIEA".
  • Prețurile europene la gaze au crescut luni, deoarece Rusia a ținut închisă principala sa conductă de gaze către Germania, ceea ce a adus temeri legate de o iarnă sumbră pentru consumatorii și întreprinderile de pe continent.
  • Kremlinul a dat vina pe sancțiunile occidentale pentru oprirea Nord Stream spunând că acestea „provoacă haos" în lucrările de întreținere. De asemenea, a avertizat că va riposta dacă Occidentul va da curs propunerii Grupului celor șapte de a impune un plafon la prețul petrolului rusesc.
  • Miniștrii energiei din UE se vor întâlni pe 9 septembrie pentru a discuta măsuri urgente pentru a face față creșterii prețurilor la energie, inclusiv plafoane pentru prețul gazelor și linii de credit de urgență pentru participanții de pe piața energiei, se arată într-un document consultat de Reuters.
  • Președintele rus Vladimir Putin a aprobat luni o nouă doctrină de politică externă, construită în jurul conceptului privind „Lumea Rusă”
  • Comandamentul de sud al Ucrainei a declarat marți că patru depozite de muniții rusești au fost distruse în trei districte din regiunea Herson în ultimele 24 de ore.
  • Într-o rară recunoaștere a contraofensivei ucrainene, agenția de știri TASS a citat luni un oficial instalat de Moscova în regiunea Herson care a declarat că planurile pentru un referendum privind aderarea la Rusia au fost suspendate din cauza situației de securitate.
  • Novaia Gazeta, una dintre ultimele instituții de presă independente din Rusia, a rămas luni fără licență, ceea ce înseamnă că i s-a interzis să mai funcționeze, transmite Reuters.
  • Președintele american Joe Biden a afirmat luni că Rusia nu ar trebui să fie desemnată drept stat sponsor al terorismului, măsură cerută de Kiev, dar despre care Moscova a avertizat că ar rupe legăturile dintre SUA și Rusia.

------------