Novaia Gazeta, una dintre ultimele instituții de presă independente care mai publică în Rusia, a rămas luni fără licența de presă, ceea ce înseamnă că i s-a interzis să mai funcționeze, transmite Reuters.

Dmytri Muratov, curajosul castigator al Nobelului pentru PaceFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Rozkomnadzor, autoritatea de supraveghere a presei din Rusia, a acuzat publicația că nu a furnizat documente legate de o schimbare de proprietate în 2006.

În fața instanței, redactorul-șef Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de a susține știrile critice în Rusia, a declarat că decizia a fost „o lovitură politică, fără nici cel mai mic temei juridic".

El a spus că ziarul va face apel.

Novaia Gazeta, un pilon al scenei media din Rusia încă de la înființarea sa în 1993, cu bani proveniți din premiul Nobel pentru Pace acordat ultimului lider sovietic Mihail Gorbaciov, și-a creat o nișă ca principal organ de investigație din Rusia, chiar și în timp ce libertățile presei au fost treptat reduse.

În martie, și-a suspendat operațiunile în Rusia după ce a fost avertizată pentru că a încălcat legile nou-apărute care impun o cenzură strictă a relatării conflictului din Ucraina.

De atunci, personalul a înființat un nou organ de presă online în Europa, ale cărui publicații au fost, de asemenea, blocate de autoritățile ruse.

Muratov a rămas în Rusia, iar în aprilie a fost atacat de susținătorii războiului, care au aruncat cu vopsea roșie pe el.

Sâmbătă, Muratov a condus procesiunea funerară a lui Gorbaciov, finanțatorul și prietenul său.