Novaia Gazeta, una dintre ultimele publicații independente din Rusia, se află în pericol după ce autoritatea de supraveghere a presei din Rusia a solicitat retragerea licenței site-ului și a ediției tipărite, relatează The Guardian și Reuters.

Dmitri Muratov, redactorul-sef al Novaya GazetaFoto: Valery Sharifulin / TASS / Profimedia Images

Autoritatea de reglementare a mass-media din Rusia a intentat un proces pentru a revoca înregistrarea ziarului independent Novaya Gazeta, potrivit unor documente publicate pe site-ul unui tribunal, consultate de Reuters.

"Agenția de cenzură din Rusia, Roskomnadzor, a cerut ca certificatul de înregistrare al Novaia Gazeta să fie declarat invalid", a spus joi publicația într-un comunicat.

Anunțul a fost făcut după ce ziarul a primit două avertismente privind presupuse încălcări din partea organismului de stat de supraveghere a comunicațiilor.

Joi, Novaia Gazeta a declarat că Roskomnadzor a mers în instanță cerând anularea licenței media a site-ului ziarului.

"Roskomnadzor a cerut instanței să anuleze licența a Novaia Gazeta din cauza faptului că redacția nu a furnizat statutul său editorial în termenul stabilit de legea care reglementează mass-media", a declarat un reprezentat al publicației pentru agenția de presă rusă RBC.

Novaia Gazeta nu înțelege de ce are loc procesul acum

Potrivit acestuia, nu știe de ce a fost făcută acum o astfel de cerere.

"De ce sunt intentate procese la patru luni de la emiterea avertismentelor, ce s-a schimbat?", se întreabă publicația.

Ziarul Novaia Gazeta va lupta pentru drepturile sale în instanță.

"Ce va face Novaia Gazeta? O să ne pregătim pentru tribunale, să ne apărăm cazul, în care suntem siguri, să pregătim un nou număr al Novaia Gazeta, să repornim site-ul și noul studio Novaia", a se arată într-un comunicat al ziarului.

Novaia Gazeta, un stâlp al presei independente din Rusia

Novaia Gazeta, un stâlp al presei independente din Rusia, asediată din 1993, și-a suspendat operațiunile în interiorul țării în luna martie, după ce a primit avertismente din partea autorității de reglementare în domeniul comunicațiilor și a fost forțată să elimine de pe site-ul său materiale privind invazia Rusiei în Ucraina.

În cazul în care li se va retrage licența, jurnaliștii de la Novaia Gazeta își vor pierde dreptul de a lucra dacă ziarul își va relua operațiunile în Rusia.

O parte din personalul ziarului a înființat o ediție europeană în Riga, Letonia. În aprilie, site-ul ediției europene a fost blocat în interiorul Rusiei.

Redactorul-șef al Novaia Gazeta, Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a rămas în Rusia, în ciuda opoziției sale față de conflictul din Ucraina.

În aprilie, el a fost atacat de susținătorii războiului, fiind aruncat cu vopsea roșie pe el.

-------