Ucraina și-a intensificat tentativa de recucerire a regiunilor controlate de ruși în sud, încercând să bombardeze și să izoleze trupele rusești în zone greu de aprovizionat. Avioane ucrainene au lovit joi forțele ruse din jurul Hersonului și a încă unui oraș din apropiere. Moscova a bombardat periferia Kievului pentru prima dată în ultimele săptămâni, în timp ce cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial se prelungește fără a se întrevedea un final. Gupul paramilitar rus Wagner este folosit din luna martie în coordonare cu armata rusă, deoarece ministerul rus al apărării are o lipsă majoră de infanteriști, însă este foarte puțin probabil ca forțele Wagner să fie suficiente pentru a face o diferență semnificativă în desfășurarea războiului, afirmă ministerul britanic al apărării.

Razboi in UcrainaFoto: Profimedia Images

Cele mai importante evenimente de vineri, ziua 156 a războiului, LIVETEXT:

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

01:30Macedonia de Nord trimite în Ucraina tancuri sovietice în cadrul unui plan de modernizare în domeniul apărării

00:55S&P retrogradează drastic Ucraina la CC / „Incapacitate de plată aproape certă”

00:40Divergenţele ruso-germane asupra diminuării livrărilor de gaze se accentuează

Compania rusă Gazprom a susţinut vineri că livrarea de către Canada în Germania, în loc de Rusia, a unei turbine destinate gazoductului Nord Stream 1 este neconformă contractului, declaraţie care sugerează o accentuare a divergenţelor dintre Moscova şi Berlin asupra deciziei Rusiei de a diminua volumul gazelor naturale livrate Europei prin acel gazoduct.

00:10 Soldat ucrainean castrat de ruși

ONU a cerut "tuturor părților" să evite tortura după ce soldații ruși par să fi castrat un prizonier de război ucrainean.

Într-o declarație oficială, Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului s-a declarat "consternată de ultimele înregistrări video, care par să arate bătaia, castrarea și împușcarea unui soldat capturat din cadrul Forțelor Armate ucrainene de către un bărbat, care pare a fi membru al forțelor ruse". Misiunea de monitorizare a adăugat că "dacă se confirmă, aceste acțiuni ar constitui crime de război", potrivit Kyiv Independent.

23:55 Kuleba îndeamnă comunitatea internațională să recunoască Rusia ca stat terorist după executarea prizonierilor de război ucraineni.

"Rusia a comis o altă crimă de război groaznică prin bombardarea unei instalații din Olenivka ocupată, unde (Kremlinul) ținea prizonieri de război ucraineni", a spus acesta.

Kuleba a îndemnat ONU să stabilească circumstanțele morții soldaților ucraineni capturați și a cerut comunității internaționale să recunoască imediat Rusia ca stat terorist. Cel puțin 40 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși, iar 130 au fost răniți pe 29 iulie.

23:05Rusia respinge acuzațiile „bizare” de ingerință în alegerile din Italia

Rusia a respins vineri acuzațiile "bizare" de interferență în alegerile din Italia, după ce Matteo Salvini, liderul partidului italian de extremă-dreapta Liga, a fost somat să explice contactele dintre ambasada rusă și anturajul său înainte de criza care a dus la căderea lui Mario Draghi, potrivit AFP.

22:10 SUA scurtează de la 8-10 luni la câteva săptămâni eliberarea permiselor de muncă pentru ucraineni

21:15 Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a declarat vineri că a avut o discuție "sinceră" cu omologul său rus Serghei Lavrov, pe care l-a îndemnat să accepte oferta SUA de a asigura eliberarea americanilor deținuți în Rusia.

"Am avut o discuție sinceră și directă", a declarat secretarul de stat american într-o conferință de presă. "Am cerut Kremlinului să accepte oferta substanțială pe care i-am făcut-o." A fost prima întâlnire între cei doi de la începutul războiului din Ucraina, potrivit AFP.

Ce se află în spatele provocărilor din Transnistria și Găgăuzia și de ce plătesc moldovenii gazul dublu față de români?

20:50Un agent rus ar fi racolat politicieni americani pentru a face propagandă

Aleksandr Viktorovici Ionov, un agent rus care a fost supus vineri sancțiunilor americane, a fost acuzat că a folosit grupuri politice din Statele Unite pentru a face propagandă pro-Rusia, inclusiv în timpul invaziei Ucrainei de la începutul acestui an, a anunțat vineri Departamentul american de Justiție.

Ionov este acuzat în fața unui tribunal federal din Florida de conspirație pentru ca cetățeni americani să acționeze ca agenți ilegali ai guvernului rus. Nu a fost imediat clar dacă acesta avea un avocat care să poată vorbi în numele său, relatează Associated Press.

"Ionov ar fi orchestrat o campanie de influență nerușinată, transformând grupuri politice americane și cetățeni americani în instrumente ale guvernului rus", a declarat într-un comunicat procurorul general adjunct Matthew Olsen, șeful diviziei de securitate națională a Departamentului de Justiție.

19:58 SUA sancționează doi ruși

Departamenul Trezoreriei din SUA a anunțat vineri că a impus sancțiuni împotriva a doi cetățeni ruși și a patru entități ruse care „sprijină influenţa globală malignă” a Kremlinului și „operațiunile de interferență în alegerile” străine.

„Persoanele și entitățile vizate astăzi au jucat diverse roluri în încercările Rusiei de a manipula și destabiliza Statele Unite și aliații și partenerii lor, inclusiv Ucraina”, a precizat Departamenul Trezoreriei într-un comunicat, numindu-i pe cei doi cetățeni ruși - Aleksandr Viktorovich Ionov și Natalia Valerievna Burlinova.

19:15 Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken va efectua în august un turneu în Africa, pentru a contracara influenţa rusă

18:57 VIDEO Ce se află în spatele provocărilor din Transnistria și Găgăuzia și de ce plătesc moldovenii gazul dublu față de români? Interviul HotNews.ro complet cu Maia Sandu

18:26 Vladimir Putin a ordonat vineri guvernului de la Moscova ca până la venirea iernii să „reparare locuinţele şi infrastructurile” de pe teritoriul controlat de trupele ruse în estul Ucrainei.

17:37 Viktor Orban afirmă din nou că strategia occidentală nu funcţionează în Ucraina

16:55Separatiștii pro-ruși au invitat Coreea de Nord să participe la „tribunalul internațional” care îi va judeca pe prizonierii ucraineni

16:12FOTO Imagini șocante: Civilii uciși de atacul rusesc asupra Nikolaev așteptau autobuzul, unii au fost omorâți alături de animalele de companie

15:55Rusia pompează miliarde de dolari pentru construcţia unei centrale nucleare în Turcia

15:30 Nu sunt planificate lucrări de întreținere pentru gazoductul Nord Stream în viitor, potrivit unui site care publică informații despre lucrările la infrastructura de gazoducte din Europa.

Gazprom și Nord Stream nu au răspuns imediat la solicitările privind informațiile apărute pe rețelele de socializare potrivit cărora ar fi planificate mai multe lucrări de întreținere, relatează Reuters.

Gazele au început să circule din nou prin Nord Stream 1 săptămâna trecută, după o întrerupere anuală de întreținere, dar furnizarea a scăzut până la o capacitate de doar 20% în prezent.

Gazprom redusese deja capacitatea gazoductului la 40% pe 14 iunie, invocând întârzierea unei turbine aflate în lucrări de întreținere în Canada de către furnizorul de echipamente Siemens Energy.

Probleme cu obuzierele ș tancurile germane trimise în Ucraina

15:25VIDEO Analist militar rus: Ungaria va trebui să decidă dacă vrea teritorii ucrainene în următoarele luni

15:15Obuzierele și tancurile trimise de Germania în Ucraina au deja probleme, la o lună de la livrare

Abia livrate și deja cu probleme: unele dintre cele șapte obuziere autopropulsate din Germania (Panzerhaubitze) prezintă semne de uzură. Dificultăți au apărut și legate de tancurile Gepard. Bundeswehr-ul german încearcă o explicație.

15:03 În timp ce liderii europeni vor să scape de dependența de gaz rusesc, Viktor Orban spune că Ungaria va cumpăra încă 700 de milioane de metri cubi de gaz rusesc vara aceasta

14:55Sentința pe viață pentru primul soldat rus acuzat de crime de război în Ucraina, redusă la 15 ani

14:54Ucraina acuză că 5.600 de copii ar fi fost deportați forțat în Rusia. Potrivit ministrului adjunct de interne Kateryna Pavlichenko, citată de The Kyiv Independent, cifrele ar putea fi mai mari.

Ucraina așteaptă un semn pentru a trimite prima navă cu cereale

14:45Ucraina este pregătită să înceapă exportul de cereale. Câte nave sunt blocate în porturile ucrainene

14:00Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a acuzat Rusia de crime de război „îngrozitoare” și a dat vina pe Kremlin pentru bombardarea unei închisori din așezarea Olenivka, controlată de Rusia, în regiunea Donețk, care, potrivit ministerului rus al apărării, a ucis vineri 40 de prizonieri de război ucraineni, scrie The Guardian.

13:35Ucraina neagă atacul asupra închisorii din Donețk în urma căruia ar fi murit 40 de prizonieri de război

13:05 Liderul autoproclamat al Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, a declarat că în închisoarea din Olenivka în care Rusia susține că au fost uciși cel puțin 40 de prizonieri de război ucraineni, se aflau 193 de persoane și că printre deținuți nu se aflau străini, potrivit Interfax, citat de Reuters.

RIA Novosti relatează că Pușilin a afirmat că autoritățile de la Kiev au ordonat bombardamentele din dorința de a omorî prizonierii care au început să depună mărturie, inclusiv "militari din batalionul Azov", transmite The Guardian.

Ministerul rus al apărării a declarat că Ucraina a lovit vineri o închisoare din teritoriul controlat de separatiști din regiunea Donețk cu rachete HIMARS de fabricație americană, ucigând 40 de prizonieri de război ucraineni și rănind alte 75, transmite Reuters.

Autorităților ucrainene nu au comentat momentan informațiile privind presupusul atac asupra închisorii, care nu a fost verificat în mod independent.

Moscova va propune în curând o dată pentru o convorbire Lavrov - Blinken

12:58Belarus și-a rechemat ambasadorul în Marea Britanie din cauza unei serii de măsuri neprietenoase luate de Londra și va a retrograda misiunea diplomatică, a anunțat vineri purtătorul de cuvânt al ministerului bielorus de externe Anatoli Glaz, transmite agenția rusă de presă TASS.

12:47VIDEO Soldații ucraineni au publicat primele imagini cu noile lansatoare M270 în acțiune / Cu ce diferă față de sistemele HIMARS

12:18Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova va propune în curând o dată pentru o convorbire cu secretarul de stat american Antony Blinken, în cadrul căreia oficialul american dorește să discute despre un schimb de prizonieri din închisorile rusești și americane, relatează Reuters.

11:45Ministerul rus al apărării a declarat că Ucraina a lovit vineri o închisoare din teritoriul controlat de separatiști din regiunea Donețk cu rachete HIMARS de fabricație americană, ucigând 40 de prizonieri de război ucraineni și rănind 75, transmite Reuters.

Reuters nu a putut verifica imediat informațiile de pe câmpul de luptă.

"Un atac cu rachete cu sistem de rachete cu lansare multiplă (HIMARS) de fabricație americană a fost efectuat asupra unui centru de detenție preventivă din Olenivka, unde sunt deținuți prizonieri de război militari ucraineni, inclusiv luptători din batalionul Azov", a anunțat ministerul apărării în informarea sa zilnică.

În urma loviturii, "40 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși și 75 răniți", iar opt membri ai personalului închisorii au fost de asemenea răniți, a mai precizat ministerul rus al apărării.

O navă hidrografică ucraineană a sărit în aer joi la Gurile Dunării

11:28Ministrul rus de externe Serghei Lavrov va discuta cu omologul său american Antony Blinken "când timpul îi va permite", a declarat joi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un comentariu făcut la scurt timp după ce Washingtonul anunţase că va încerca să obţină eliberarea a doi cetăţeni americani deţinuţi în Rusia, potrivit DPA şi Interfax, citate de Agerpres.

Astfel, semnalele de la Moscova referitoare la un eventual schimb de deţinuţi în vederea eliberării jucătoarei americane de baschet Brittney Griner şi a fostului puşcaş marin Paul Whelan, ambii încarceraţi în Rusia, nu par promiţătoare, comentează agenţia germană de presă.

Maria Zaharova, citată de agenţia oficială de presă TASS, a declarat că Serghei Lavrov are în prezent un grafic încărcat cu contacte internaţionale şi va acorda atenţie solicitării secretarului de stat american Antony Blinken de a avea o convorbire telefonică cu el "când timpul îi va permite".

11:15Cel puțin cinci persoane au fost ucise și șapte au fost rănite într-un atac care a avut loc în apropierea unei stații de transport public din Nikoalev, potrivit unei înregistrări video postate de guvernatorul regional Vitaliy Kim, potrivit The Guardian.

În videoclip, Kim dă un bilanț de patru morți, dar ulterior a postat pe Telegram pentru a spune că "în acest moment, se știe despre șapte răniți și cinci morți deja".

Informațiile nu au fost verificate în mod independent.

11:11O navă hidrografică ucraineană a sărit în aer joi la Gurile Dunării, a anunţat vineri dimineaţă Comandamentul Operaţional Sud al forţelor de apărare ucrainene, citat de agenţia de presă Unian.

10:56VIDEO Soldații ucraineni au început să folosească VAB-urile primite din Franța

10:18Putin a eșuat din nou și probabil că va schimba tactica - ministrul britanic al apărării

Armata Ucrainei a lovit depozitele de muniții rusești din Donețk și Herson

10:00Cel puțin opt civili au fost uciși joi în regiunea Donețk din estul Ucrainei, iar aproximativ 19 persoane au fost rănite în ultimele 24 de ore., transmite Sky News.

Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii, a declarat că joi au fost decese în Bakhmut, Toretsk, Orlivka, Hirnyk și Soledar.

"Este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovas. Tți rușii vor fi trași la răspundere pentru crimele lor pe teritoriul nostru!", a declarat Pavlo Kirilenko.

În cursul nopții, rachete rusești au lovit regiunea Dnipropetrovsk din centrul Ucrainei.

Aproximativ 40 de rachete au fost trase asupra unei zone rezidențiale din regiune, distrugând șase case și mai multe clădiri comerciale, potrivit oficialilor ucraineni.

Nu au fost raportate imediat victime.

09:40 Direcția pentru comunicare strategică a anunțat vineri că Forțele Armate ale Ucrainei au lovit depozitele de muniții rusești din Ilovaisk (regiunea Donețk) și Brylivka (regiunea Herson), transmite Ukrainska Pravda.

"Majoritatea" personalului militar rusesc de la depozitul din Ilovaisk a fost ucis, iar depozitul de muniții a fost incendiat, a precizat direcția pentru comunicare strategică.

Înainte de a lovi depozitul din Ilovaisk, forțele armate ucrainene au lovit un alt depozit de muniții rusești din Brylivka.

Ucraina speră să reia vineri exportul cerealelor

09:32În timpul nopții, forțele ruse au lansat un atac cu rachete asupra orașului Harkov. O instituție de învățământ și o clădire rezidențială cu două etaje au fost parțial distruse. De asemenea, clădirile din apropiere au fost avariate. Un incendiu a izbucnit într-o clădire de locuințe cu două etaje, iar în localitatea Borivskyi salvatorii au stins un incendiu pe un câmp cu grâu, pe o suprafață de 5 hectare.

În urma atacurilor lansate de ruși joi noapte la Harkov a fost rănit un bărbat, conform Serviciului de stat de urgență al Ucrainei, citat de The Guardian.

09:18Glib Babich, poet și compozitor ucrainean, a fost ucis pe front, scrie The Kyiv Independent. Decesul acestuia a fost anunțat joi de către Serhii Bratchuk, un purtător de cuvânt al administrației militare din Odesa. Glib Babich avea 53 de ani, iar în 2019 a candidat pentru Rada Supremă din partea Partidului Solidarității Europene.

09:04 Ucraina speră să înceapă vineri să exporte cereale prin porturile sale, în baza unui acord recent convenit cu Rusia, Turcia și ONU, potrivit The Guardian.

Cu toate acestea, Martin Griffiths, subsecretar general al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, a declarat că detaliile "cruciale" pentru trecerea în siguranță a navelor sunt încă în curs de elaborare și că "diavolul se află în detalii".

Griffiths a declarat că speră că primul transport de cereale dintr-un port ucrainean din Marea Neagră ar putea avea loc vineri.

08:56O fotografie cu o tânără ucraineancă purtând un tricou cu mesajul „Ucraina” în timp ce arată sfidător către o clădire parțial distrusă de bombardamentele rușilor devine rapid un simbol al rezistenței ucrainene în presa locală, în această dimineață, scrie The Guardian.

Mercenarii Wagner sunt folosiți în coordonare cu armata rusă

08:35Tinder, Whatsapp, Spotify și Snapchat, amendate de un tribunal din Moscova

08:17 Cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina, Harkov, ar fi fost bombardat vineri dimineață de trupele ruse, spun oficialii locali, citați de The Guardian.

Primarul orașului, Ihor Terekhov, a declarat că o parte din centrul orașului din nord-estul țării a fost lovită, inclusiv o clădire cu două etaje și o instituție de învățământ superior.

Terekhov a declarat că atacul a avut loc vineri, imediat după ora 4 dimineața.

"Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență lucrează deja, caută supraviețuitori printre dărâmături", într-o postare pe canalul său de Telegram.

08:10 Președintele Klaus Iohannis o va primi vineri, la Palatul Cotroceni, pe președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează în România, la invitația șefului statului român.

07:59 Gupul paramilitar rus Wagner este folosit din luna martie în coordonare cu armata rusă, deoarece ministerul rus al apărării are o lipsă majoră de infanteriști, însă este foarte puțin probabil ca forțele Wagner să fie suficiente pentru a face o diferență semnificativă în desfășurarea războiului, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de vineri dimineață.

07:41Organismul de stat pentru reglementare mass-media din Rusia a înaintat o acţiune în instanţă în vederea revocării licenţei oficiale a unuia dintre ultimele canale mass-media independente din această ţară, Novaia Gazeta, scrie BBC. Publicaţia de materiale de investigaţie şi-a suspendat activitatea în martie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, după ce a primit avertismente din partea agenţiei de reglementare şi a fost obligată să elimine articolele critice.

07:34Ce planuri au soldații ruși în Donețk după recentele câștiguri teritoriale / Ce șanse au să cucerească Bakhmut

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

  • Locuitorii din regiunea Donbas din estul Ucrainei sunt îndemnați să se evacueze. Viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, a declarat că oamenii riscă să fie deconectați de la „energie, apă, alimente și materiale medicale, încălzire și comunicare” dacă rămân în zonă.
  • Cinci persoane au murit și cel puțin 25 au fost rănite după ce rachetele rusești au lovit joi sediul unei firme de aviație aflată la nord de Mykolaiv. Alte două persoane au fost ucise joi în orașul Toretsk, când o clădire cu cinci etaje s-a prăbușit în urma unui atac cu rachete rusești. Două persoane din orașul Koblevo, din sudul mării, au fost aruncate în aer de o mină pe mare în timp ce înotau, în ciuda interdicției, a declarat guvernatorul regional Mykolaiv, Vitaliy Kim.
  • Șeful ONU a spus că speră că primul transport de cereale dintr-un port ucrainean de la Marea Neagră ar putea avea loc chiar vineri. Martin Griffiths a spus că detaliile „esențiale” pentru trecerea în siguranță a navelor sunt încă în curs de elaborare
  • Discuțiile dintre Kremlin și Washington despre un posibil schimb de prizonieri nu au ajuns „încă” la un acord concret joi. Se pare că înțelegerea implică schimbul unui traficant de arme rus notoriu cu o vedetă americană de baschet și un fost pușcaș marin.
  • Estonia nu va acorda cetățenilor ruși permise de ședere temporare sau vize pentru a studia în Estonia, într-o mișcare descrisă de ministrul de externe ca punând „presiune necruțătoare” asupra Rusiei.
  • Viktor Orban, la Viena: Ucraina ”nu poate câştiga” războiul cu actuala strategie a NATO / Pe aceeași lungime de undă cu cancelarul Austriei privind embargoul pe gazul rusesc

06:31Ambasada Ucrainei în Liban a cerut autorităţilor să clarifice condiţiile în care o navă siriană - despre care Ucraina susţine că transportă orz furat - a fost autorizată să acosteze la Tripoli

00:39 Ocupanții ruși au bombardat orașul Bakhmut, din regiunea Donețk, provocând moartea a cel puțin 3 oameni, în timp ce alți trei au fost răniți, relatează Ukrainska Pravda.

00:15Cancelarul Austriei: Embargoul total în ceea ce privește gazele rusești este imposibil. Introducerea embargoului în ceea ce privește gazul rusesc este imposibil, a declarat jurnaliștilor cancelarul Austriei, Karl Nehammer, transmite Tass, preluată de Rosbalt.

23:59De ce a reușit Rusia să captureze Cernobîlul în mai puțin de 2 ore de la invazie și pe ce miza Kremlinul. O investigație Reuters a constatat că succesul Rusiei la Cernobîl, care a fost capturat în mai puțin de două ore de la invazie, nu a fost un accident, ci o parte a unei operațiuni de lungă durată a Kremlinului de infiltrare a agenților secreți în instituțiile ucrainene.

Cel puţin 75.000 de ruşi ucişi sau răniţi, potrivit oficialilor americani

23:43 Kremlinul a confirmat joi că poartă discuții cu Washingtonul privind un posibil schimb de prizonieri, dar a declarat că nu există "încă" un acord concret cu privire la o tranzacție care ar implica schimbul unui cunoscut traficant de arme rus cu o vedetă de baschet și un fost pușcaș marin american, potrivit The Guardian.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că Washingtonul a făcut o "propunere substanțială" Moscovei pentru eliberarea vedetei de baschet Brittney Griner și a fostului pușcaș marin Paul Whelan, dar a refuzat să confirme informațiile potrivit cărora SUA se oferă să îi schimbe pe aceștia cu traficantul de arme rus Victor Bout

23:37 Estonia a anunțat joi că va împiedica cetățenii ruși să obțină permise de ședere temporară sau vize pentru a studia în Estonia, o măsură care se adaugă la o listă tot mai mare de limitări pentru cetățenii ruși.

Ministrul de externe, Urmas Reinsalu, a spus într-o declarație: „Continuarea sancțiunilor împotriva Rusiei este esențială pentru a asigura o presiune neîncetată asupra țării. Dacă sancțiunile ajută la oprirea agresiunii rusești, va rezulta un efect pozitiv asupra propriei noastre securități.”, potrivit The Guardian.

23:03Preşedintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, aflat în vizită joi în Ucraina, a anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, printre care și 10 vehicule blindate, transmite Ukrinform, potrivit News.ro.