Ministerul rus al apărării a anunțat că Ucraina ar fi bombardat vineri o închisoare din teritoriul controlat de separatiști cu rachete HIMARS de fabricație americană, ucigând 40 de prizonieri de război ucraineni și rănind alte 75 de persoane, au relatat vineri agențiile de presă rusești, preluate de Reuters. Kievul a negat acuzațiile și a dat vina pe forțele rusești, potrivit The Guardian.

Sisteme HIMARSFoto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Armata ucraineană a negat că ar fi comis atacul asupra unei închisori din teritoriul controlat de separatiști în regiunea Donețk, în urma căruia, potrivit ministerului rus al apărării, au murit vineri 40 de prizonieri de război ucraineni și a dat vina pe forțele rusești, transmite The Guardian.

"Forțele armate ale Federației Ruse au efectuat un bombardament de artilerie țintit asupra unei instituții corecționale din așezarea Olenivka, regiunea Donețk, unde erau deținuți și prizonieri ucraineni. În acest fel, ocupanții ruși și-au urmărit obiectivele criminale - să acuze Ucraina de comiterea de "crime de război", precum și să ascundă torturarea prizonierilor și execuțiile", a precizat Statul major al Forțelor Armate ucrainene.

Ministerul rus al apărării a anunțat că Ucraina a bombardat vineri închisoarea din Olenivka.

"Un atac cu rachete cu sistem de rachete cu lansare multiplă (HIMARS) de fabricație americană a fost efectuat asupra unui centru de detenție preventivă din Olenivka, unde sunt deținuți prizonieri de război militari ucraineni, inclusiv luptători din batalionul Azov", a anunțat ministerul apărării în informarea sa zilnică.

În urma loviturii, "40 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși și 75 răniți", iar opt membri ai personalului închisorii au fost de asemenea răniți, a mai precizat ministerul rus al apărării.

Separatiștii spun că ucrainenii au vrut să omoare prizonierii înainte de a depune mărturie

Liderul autoproclamat al Republicii Populare Donețk, Denis Pușilin, a declarat că în închisoarea din Olenivka în care Rusia susține că au fost uciși cel puțin 40 de prizonieri de război ucraineni, se aflau 193 de persoane și că printre deținuți nu se aflau străini, potrivit Interfax, citat de Reuters.

RIA Novosti relatează că Pușilin a afirmat că autoritățile de la Kiev au ordonat bombardamentele din dorința de a omorî prizonierii care au început să depună mărturie, inclusiv "militari din batalionul Azov", transmite The Guardian.

-------