Rusia a pus insula Man pe lista statelor și teritoriilor „neprietenoase” care i-au impus sancțiuni economice după invadarea Ucrainei din februarie. Kreminul a reacționat, anunțând posibile măsuri punitive.

Vladimir PutinFoto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images

Situată în Marea Irlandei, între Anglia (la est), Irlanda (la vest) și Scoția (cea mai apropiată, la nord), insula Mann, cunoscută și ca Mann și locuită din vremuri străvechi de populația Manx, este un teritoriu autonom supus coroanei britanice.

Regina Elisabeta a II-a deține titlul de Lord of Man și este reprezentată de un Locotenent Guvernator.

Insula este dominată de un „munte” cu înălțimea de 600 m, legendele spunând că din vârful lui se pot vedea șase regate: Mann, Anglia, Scoția, Irlanda, Țara Galilor și... Raiul. O altă legendă adaugă al șaptelea regat, cel al lui Neptun.

Sancțiunile impuse Rusiei de guvernul Manx prin înghețarea de active sunt dureroase, având în vedere statutul de paradis fiscal și bancar al insulei. Pe lângă activele financiare înghețate, iahturi și avioane rusești au fost scoase din registrele Manx în cadrul largului răspuns internațional la invazie.

O purtătoare de cuvânt a guvernului a spus de altfel că sancțiunile „au început să fie resimțite de Moscova”. „Suntem relativ mici în termeni globali, dar, așa cum am spus, ne-am alăturat vocilor multora, care au condamnat acțiunile guvernului Rusiei.”

Insulele Man și Guernsey (din Canalul Mânecii, aproape de țărmul francez) au fost adăugate pe lista cu peste 50 de țări și teritorii care sprijină sancțiunile împotriva Rusiei.

Surse: BBC, Wikipedia

Urmărește ultimele evoluții din a 155-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.