Forțele ruse au capturat a doua cea mai mare centrală electrică a Ucrainei, iar Moscova întreprinde o „redistribuire masivă” a trupelor în trei regiuni din sud. Cu toate acestea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina se pregătește să-și sporească exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a ajuta Europa să „reziste presiunii energetice” care vine dinspre Moscova.

Ucrainenii trag cu un obuzier autopropulsat - Război în UcrainaFoto: Evgeniy Maloletka / AP - The Associated Press / Profimedia

Cele mai importante evenimente de joi, ziua 155 a războiului, LIVETEXT:

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

00:39 Ocupanții ruși au bombardat orașul Bakhmut, din regiunea Donețk, provocând moartea a cel puțin 3 oameni, în timp ce alți trei au fost răniți, relatează Ukrainska Pravda.

00:15Cancelarul Austriei: Embargoul total în ceea ce privește gazele rusești este imposibil

Introducerea embargoului în ceea ce privește gazul rusesc este imposibil, a declarat jurnaliștilor cancelarul Austriei, Karl Nehammer, transmite Tass, preluată de Rosbalt.

23:59De ce a reușit Rusia să captureze Cernobîlul în mai puțin de 2 ore de la invazie și pe ce miza Kremlinul

O investigație Reuters a constatat că succesul Rusiei la Cernobîl, care a fost capturat în mai puțin de două ore de la invazie, nu a fost un accident, ci o parte a unei operațiuni de lungă durată a Kremlinului de infiltrare a agenților secreți în instituțiile ucrainene.

Cel puţin 75.000 de ruşi ucişi sau răniţi, potrivit oficialilor americani

23:43 Kremlinul a confirmat joi că poartă discuții cu Washingtonul privind un posibil schimb de prizonieri, dar a declarat că nu există "încă" un acord concret cu privire la o tranzacție care ar implica schimbul unui cunoscut traficant de arme rus cu o vedetă de baschet și un fost pușcaș marin american, potrivit The Guardian.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a declarat că Washingtonul a făcut o "propunere substanțială" Moscovei pentru eliberarea vedetei de baschet Brittney Griner și a fostului pușcaș marin Paul Whelan, dar a refuzat să confirme informațiile potrivit cărora SUA se oferă să îi schimbe pe aceștia cu traficantul de arme rus Victor Bout

23:37 Estonia a anunțat joi că va împiedica cetățenii ruși să obțină permise de ședere temporară sau vize pentru a studia în Estonia, o măsură care se adaugă la o listă tot mai mare de limitări pentru cetățenii ruși.

Ministrul de externe, Urmas Reinsalu, a spus într-o declarație: „Continuarea sancțiunilor împotriva Rusiei este esențială pentru a asigura o presiune neîncetată asupra țării. Dacă sancțiunile ajută la oprirea agresiunii rusești, va rezulta un efect pozitiv asupra propriei noastre securități.”, potrivit The Guardian.

23:03Preşedintele Republicii Lituania, Gitanas Nausėda, aflat în vizită, joi, Ucraina, a anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, printre care și 10 vehicule blindate, transmite Ukrinform, potrivit News.ro.

22:55Oleksandr Sienkevici, primarul orașului Nikolaev, a raportat că rachetele rusești au lovit din nou orașul, lovind un cartier rezidențial privat și un centru de ajutor umanitar, dar nu sunt victime.

22:352 persoane rănite de mine în timp ce înotau în Koblevo, o stațiune de pe coasta Mării Negre, în regiunea Nikolaev, deși înotul este interzis în zonă, a anunțat guvernatorul regional, Vitaliy Kim, relatează Kyiv Independent.

21:44Cel puţin 75.000 de ruşi ucişi sau răniţi, potrivit oficialilor americani

Oficialii americani estimează că numărul victimelor ruseşti în război este de mult timp de ordinul zecilor de mii, ultimele estimări ajungând la peste 75.000, transmite The Guardian.

21:26 Un fost funcționar fiscal din Donețk emitea pașapoarte false ucrainene pentru sabotorii ruși / Cât costa un pașaport fals

20:46Balenciaga a creat o bluză cu steagul ucrainean și un trident, stema Ucrainei, pentru a strânge bani pentru țara invadată de Rusia.

Brandul a anunțat pe 28 iulie că s-a alăturat United24, o platformă lansată de președintele Volodimir Zelenski pentru donații caritabile în sprijinul Ucrainei, în timp ce țara se luptă cu războiul demarat de Rusia. 100% din profiturile nete din vânzările tricoului, care costă 200 de euro, vor fi donate eforturilor umanitare de reconstruire a Ucrainei, a spus brandul.

20:28Guvernul rus a deschis departamente ale ministerului său de interne în teritoriile controlate de Rusia din regiunile Herson și Zaporojie, a informat joi agenția de știri de stat rusă RIA Novosti, potrivit CNN.

20:10Rusia a mai adăugat un „inamic” pe listă: o insulă de 572 kmp, cu 84.000 de locuitori

Rusia a pus insula Man pe lista statelor și teritoriilor „neprietenoase” care i-au impus sancțiuni economice după invadarea Ucrainei din februarie. Kreminul a reacționat, anunțând posibile măsuri punitive.

19:13Cel puțin două persoane au fost ucise joi în orașul Torețk, din regiunea Donețk, după ce o clădire cu cinci etaje s-a prăbușit în urma unui atac rusesc cu rachete, relatează The Guardian.

„Astăzi, salvatorii garnizoanei Torețk, în timpul operațiunilor de salvare de urgență în partea distrusă a unei clădiri rezidențiale cu cinci etaje din orașul Torețk, au descoperit și scos cadavrele a două persoane moarte (un bărbat și o femeie)” a declarat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei.

Viktor Orban spune că Ucraina ”nu poate câştiga” războiul cu actuala strategie a NATO

18:57VIDEO Un preot al Bisericii Ortodoxe Ruse a atacat cu crucea un preot al Bisericii Ortodoxe Ucrainene

18:54Viktor Orban, la Viena: Ucraina ”nu poate câştiga” războiul cu actuala strategie a NATO / Pe aceeași lungime de undă cu cancelarul Austriei privind embargoul pe gazul rusesc

18:16Fostul rabin-șef al Moscovei, care a părăsit Rusia în semn de protest față de invadarea Ucrainei, a avertizat joi despre o posibilă creștere a antisemitismului în Rusia, invocând „nori întunecați la orizont” pentru evreii țării sale, relatează AFP.

18:05Locuitorii din localitățile ocupate de ruși din regiunea Donbas sunt îndemnați de către autoritățile ucrainene să părăsească de urgență zona, scrie The Guardian.

Vicepremierul Irina Vereshchuk spune că oamenii riscă să rămână fără energie, apă, alimente, medicamente și posibilitatea de comunicare dacă rămân în zonă. „Fiți înțelepți și pregătiți-vă pentru evacuare” a scris ea pe Telegram.

Liderul separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei a cerut Moscovei să cucerească orașele cheie din întreaga țară. „Astăzi a venit timpul să eliberăm orașele rusești, fondate de ruși: Kiev, Cernihiv, Poltava, Odesa, Dnipro, Harkov, Zaporijia, Luțk”, a transmis Denis Pușilin pe Telegram.

Rusia se pregătește să naționalizeze locuințele a milioane de ucraineni

17:53Ocupanții ruși introduc pedepse pentru utilizarea grivnei, moneda ucraineană, în regiunea Herson, relatează Kyiv Independent.

Potrivit Administrației Militare a Regiunii Herson, ocupanții ruși din Regiunea Herson au anunțat interzicerea emiterii de grivne și pedepse pentru cei care folosesc moneda națională a Ucrainei. Presa de stat rusă a raportat pe 25 iulie că forțele pro-ruse din părțile ocupate ale regiunii Herson plănuiesc să retragă grivna ucraineană din circulație.

17:23Senatul american a adoptat în unanimitate o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care solicită secretarului de stat Antony Blinken să desemneze Rusia drept stat sponsor al terorismului pentru acțiunile sale din Cecenia, Georgia, Siria și Ucraina, relatează Kyiv Independent.

17:14Rusia se pregătește să naționalizeze locuințele a milioane de ucraineni

Reacția autorităților din România după ce Medvedev a publicat harta care atribuie teritorii ale Ucrainei României, Poloniei și Rusiei

16:33Ministerul român al Afacerilor Externe a spus joi că harta publicată de Dmitri Medvedev și care „atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României și altor state vecine Ucrainei„ fac parte din „propaganda și dezinformarea” Rusiei și respinge „ferm” demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse.

16:13Rachetele rusești au lovit joi hangarele unei școli de zbor din orașul Kropîvnîțkîi din regiunea Kirovohrad (centrul Ucrainei), ucigând cinci persoane și rănind 25, a declarat guvernatorul regional, relatează Reuters.

Andrii Raikovici, guvernatorul regiunii Kirovohrad, a declarat într-un briefing că printre persoanele ucise era și un membru al armatei.

15:52FOTO Dovada că ucrainenii au scos din acțiune Podul Antonovskiy de peste Nipru, izolându-i pe rușii din Herson

15:46Jurnalista Marina Ovsiannikova, găsită vinovată pentru ”defăimarea” armatei ruse

15:43Viktor Orban: Unitatea Europei este importantă. Ne vom strădui să aplicăm decizia privind reducerea consumului de gaze

15:00Declarația prin care Volodimir Zelensk a încercat să îi enerveze pe ruși

14:54Armata Ucraineană transmite că a eliberat trei sate din regiunea Herson. Oleksii Hromov, adjunct al directoratului principalelor operațiuni militare ale Statului Major, a precizat că trupele ucrainene au eliberat localitățile Ivanivka, Lozove și Andriivka în ultimele săptămâni, transmite Kyiv Independent.

Mesajul lui Zelenski, după teroarea rachetelor

14:05Președintele Lituaniei,Gitanas Nauseda, a ajuns joi la Kiev, în semn de solidaritate cu Ucraina. El se va întâlni cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski.

14:01 VIDEO Ce rămâne în urma unui tanc T-80U rusesc când ucrainenii reușesc să-l lovească de sus cu o armă antitanc

14:00Imagini ale dezastrului în urma atacurilor de joi dimineața de la Nikolaev

13:48Peste 100.000 de ucraineni au ajuns în Marea Britanie în cadrul a două scheme instituite pentru a-i ajuta pe ucrainenii care fug din ţară în urma invaziei Rusiei lansate pe 24 februarie, a anunţat, joi, Guvernul britanic, citat de Reuters.

13:36VIDEO ​Mesajul lui Zelenski, după teroarea rachetelor: Nu vom ceda! Nu ne vom lăsa intimidați!

Peste 20 de rachete rusești lansate asupra unor ținte din Ucraina, care celebrează azi ziua statului ucrainean

13:07Peste 20 de rachete rusești au fost lansate asupra unor ținte din Ucraina, joi, când Kievul celebrează ziua statului ucrainean. Potrivit șefului administrației militare din regiunea Kiev, Oleksiy Kuleba, în districtul Vîșhorod, regiunea Kiev, au fost lansate 5 bombardamente în cursul dimineții, în vreme ce alte 2 rachete au fost doborâte de forțele de apărare antiaeriană, transmite Nexta.

12:55Un jurnalist britanic povestește unul dintre cele mai sinistre momente din viața sa: O întâlnire la Moscova cu un apropiat al lui Vladimir Putin

12:45Maia Sandu vine la București, la invitația omologului român. Va fi prima întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, după ce Rep. Moldova a obținut statutul de candidat la UE.

Pe lângă tema susținerii parcursului european al Chișinăului, vor fi discutate evoluțiile regionale în contextul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și modalitățile de contracarare a efectelor negative ale acestuia asupra Republicii Moldova, transmite Administrația Prezidențială.

12:18Președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis, pe twitter, un mesaj de solidaritate cu ocazia Zilei statalității Ucrainei, reafirmând că Uniunea Europeană va fi alături de Ucraina atât cât va fi necesar. El a lăudat curajul ucrainenilor care luptă de șase luni în războiul brutal declanșat de Rusia.

12:07Kievul celebrează joi, 28 iulie, Ziua Statului Ucrainean, motiv pentru care oficialii ucraineni cred că armata rusă a lansat o serie de atacuri în cursul dimineții.

”De secole, agresorul rus nu a putut face pace cu existența Ucrainei ca stat. Această ură patologică a dus la genocidul împotriva poporului ucrainean. Este și motivul pentru care azi au lansat un nou val de teroare prin atacurile cu rachete”, a transmis armata Ucrainei, pe twitter.

Exercițiu NATO în spațiul aerian al României

11:33Oleksandr Klymenko a fost numit procuror-șef anticorupție de către procurorul general Andriy Kostin, a declarat șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, citat de Kyiv Independent. Procurorul șef anticorupție supraveghează toate cazurile anchetate de Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU). Numirea unui procuror anticorupție independent de influența politică a fost una dintre cerințele cheie ale partenerilor și donatorilor occidentali ai Ucrainei. Selecția era aproape finalizată în 2021, dar membrii proguvernamentali ai comisiei de selecție au blocat în mod repetat numirea lui Klymenko, detectiv de profesie, care a obținut cel mai mare punctaj.

10:55Exercițiu NATO în spațiul aerian al României. Peste 20 de aeronave vor simula „scoaterea din luptă a apărării aeriene a unui potențial adversar”

10:47Primarul orașului Nikolaev, Oleksandr Syenkevych, a publicat detalii legate de atacul cu rachete rusești din cursul nopții, precizând că a fost distrus un depozit, în vreme ce o rachetă ar fi lovit zona Universității de Construcții Navale. El a publicat și imagini cu un crater mare pe terenul universității. Potrivit acestuia, exploziile au distrus și ferestrele bisericii din apropiere, respectiv Biserica Sfânta Ecaterina.

10:41 Fostul comandant al separatiștilor din Donbas lansează un nou atac dur la Serghei Șoigu: „E bun doar la crescut reni și tăiat lemne

10:39Noi atacuri la Nikolaev:O persoană a fost rănită, iar clădirea unei școli din districtul Korabelny a fost distrusă aproape în întregime, potrivit autorităților locale citate de Nexta.

10:22Cinci civili au murit și alți 8 au fost răniți în regiunea Donețk, în urma atacurilor din cursul zilei de miercuri a anunțat joi guvernatorul Pavlo Kyrylenko, citat de Kyiv Independent.

Bilanțul pierderilor Armatei Rusiei

10:16Rusia a pierdut 40.230 de soldați în Ucraina de la debutul invaziei la 24 februarie, potrivit ulitmului blianț al Statului Major al Ucrainei.

Rusia a mai pierdut 1.742 tancuri, 3.979 vehicule de luptă blindate, 894 sisteme de artilerie, 258 sisteme de rachete cu lansare multiplă, 117 sisteme de apărare aeriană, 190 de elicoptere, 222 de avioane, 729 de drone și 15 bărci.

09:52Rușii susțin, fără a oferi nicio dovadă, că afirmațiile privind succesul contraofensivei Ucrainei la Herson nu sunt altceva decât ”minciuni”.

Kirill Stremousov, adjunctul administrației militaro-civile impuse de ruși în Hersonul ocupat, a publicat joi dimineața, pe Telegram, un mesaj în acest sens. ”Toate poveștile despre succesul contraofensivei forțelor naziste ucrainene sunt pur și simplu minciuni”, a susținut acesta.

08:54Ucraina a lovit din nou cel mai important pod de peste Nipru. Rușii din Herson sunt izolați, armata lor vulnerabilă -Raportul britanicilor

08:02Trei civili au fost răniți în urma atacurilor din regiunea Harkiv, doi bărbați și un băiat de 12 ani, a transmis primarul orașului Derhaci, Viacheslav Zadorenko, citat de Kyiv Independent. Edilul a cerut evacuarea populației din localitate.

Rușii au lovit și obiective de infrastructură din regiunea Kiev, în districtul Vîșhorod, la nord de capitala Ucrainei. Echipajele serviciului de urgență sunt la fața locului. Încă nu se știe nimic despre eventuale victime.

Pe de altă parte, armata ucraineană ar fi distrus două depozite de muniții rusești și cinci fortărețe în sudul Ucrainei. Comandamentul Operațional „Sud” raportează că au distrus trei tancuri rusești T-72, un obuzier „Gvozdika” și două obuziere „Msta-S”, trei vehicule blindate de minare, un complex de mortar Sani și alte trei vehicule militare.

07:42Ocupanții ruși din Mariupol condiționează distribuirea ajutoarelor umanitare către populația civilă de cooperarea acesteia, potrivit ultimului raport al Institutului pentru Studierea Războiului.

Think tank-ul american precizează că rușii folosesc ajutorul alimentar și alte tipuri de asistență umanitară pentru a forța populația să ”demineze și să curețe molozul” în Mariupol. Refuzul de a coopera a dus, de asemenea, la măsuri privind ”importul de ruși” ca mână de lucru pentru teritoriile ocupate, fie că este vorba despre îndeplinirea unor sarcini de bază, cum ar fi curățarea molozului, fie redeschiderea afacerilor locale sau funcționarea noii administrații ale ocupanților.

07:31Nouă rachete au lovit regiunea Cernihiv, potrivit guvernatorului Viacheslav Chaus citat de Kyiv Independent.

Mai multe rachete au fost lansate de pe teritoriul Belarusului, lovind comunitatea Honcharivska joi, începând cu ora locală 5 a.m. Comandamentul Operațional „Nord” al Ucrainei raportează că nouă rachete au căzut în pădurea din apropierea comunității. Nu există încă informații despre victime.

06:29Zelenski, despre noul procuror general al Ucrainei: O persoană cinstită, profesionistă, ştie cum să lucreze sistematic.

01:04 Ucraina se pregătește să-și sporească exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a ajuta Europa să „reziste presiunii energetice” care vine dinspre Moscova, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

00:32 Kievul confirmă că rușii au capturat a doua cea mai mare centrală electrică din Ucraina, Vuhlehirsk.

00:49Televiziunea de stat din Rusia a fost complet impresionată de discursul lui Orbán de la Băile Tuşnad

Sinteza principalelor știri: