Fostul rabin-șef al Moscovei, care a părăsit Rusia în semn de protest față de invadarea Ucrainei, a avertizat joi despre o posibilă creștere a antisemitismului în Rusia, invocând „nori întunecați la orizont” pentru evreii țării sale, relatează AFP.

Pinchas Goldschmidt a parasit Rusia imediat dupa inceperea razboiului din UcrainaFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

„Sunt mulți nori întunecați la orizont, acest lucru a fost ilustrat de marele exod al multor membri ai comunității evreiești”, a spus Pinchas Goldschmidt, care a părăsit Rusia în martie și acum locuiește în Israel.

Într-o discuție online cu jurnalişti, el a subliniat că evreii au plecat de teamă că o nouă „cortina de fier” îi va împiedica să părăsească teritoriul în viitor şi şi-a exprimat teama de „o creştere a antisemitismului” în Rusia.

El a susținut că „comunitatea evreiască din Rusia a fost presată (...) să sprijine deschis războiul. Comunitatea noastră nu a susținut războiul”.

„În acest moment, mi-ar fi imposibil să mă întorc (în Rusia) și dacă aș fi rămas rabin-șef al Moscovei, nu aș putea vorbi deschis fără a-mi pune comunitatea în pericol”, a spus el.

„Am decis să rămân în exil până când situația politică se va schimba”, a adăugat el, în timp ce relațiile dintre Rusia și Israel au cunoscut un episod tensionat.

Dorința Moscovei de a închide Agenția Evreiască, o organizație para-guvernamentală israeliană responsabilă de migrația evreilor ruși în Israel, a fost denunțată cu fermitate de statul evreu, care vede în aceasta o măsură punitivă ca reacție la pozițiile noului guvern față de ofensivă Rusiei în Ucraina, lansată în februarie.

​O delegație israeliană urma să călătorească miercuri la Moscova pentru a purta discuții cu oficiali ruși pe fondul unei dispute privind activitățile unei agenții din Rusia care ajută evreii să emigreze în Israel, a declarat biroul premierului Yair Lapid.

Ministerul de Justiție al Rusiei solicită închiderea filialei ruse a Agenției Evreiești.

O audiere este stabilită pentru 19 august la Moscova.

Potrivit Agenției Evreiești, 16.000 de evrei ruși au sosit în Israel de la începutul ofensivei.

Pentru Goldschmidt, alte peste 30.000 de persoane, deținători de dublă naționalitate ruso-israeliană, au părăsit Rusia din 24 februarie.