Succesul Rusiei la Cernobîl, care a fost capturat în mai puțin de două ore de la invazie, nu a fost un accident, ci o parte a unei operațiuni de lungă durată a Kremlinului de infiltrare a agenților secreți în instituțiile ucrainene, arată o investigație Reuters.

Militarii ruși la CernobîlFoto: Captura YouTube

Când primele vehicule blindate ale armatei Rusiei au ajuns la centrala nucleară de la Cernobîl în după-amiaza zilei de 24 februarie, au întâlnit o unitate ucraineană însărcinată cu apărarea renumitei instalații. În mai puțin de două ore, și fără luptă, cei 169 de membri ai Gărzii Naționale Ucrainene și-au depus armele.

Astfel, Rusia a reușit să captureze în mai puțin de două ore un punct cheie pentru apropierea de Kiev.

Căderea orașului Cernobîl, locul celui mai mare dezastru nuclear din lume, iese în evidență ca o anomalie în războiul vechi de cinci luni: o operațiune blitzkrieg de succes într-un conflict marcat în altă parte de un avans brutal și rezistență zdrobitoare a Ucrainei.

Cinci persoane care au avut acces la pregătirile Kremlinului au spus că marile creiere ale războiului, din preajma președintelui Vladimir Putin, credeau că, ajutată de acești agenți, Rusia va avea nevoie doar de o mică forță militară și de câteva zile pentru a forța administrația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să demisioneze, să fugă sau să capituleze.

După ce Reuters a vorbit cu zeci de oficiali din Rusia și Ucraina și a analizat documentele instanței ucrainene legate de o anchetă asupra comportamentului persoanelor care lucrau la Cernobîl, agenția a stabilit că agenții s-au infiltrat mult mai adânc decât au recunoscut public oficialii.

Oficialii intervievați includ oameni din Rusia, care au fost informați cu privire la planificarea invaziei Moscovei și anchetatori ucraineni însărcinați să urmărească spionii.

Rusia avea inflitrați agenți în Apărarea și Securitatea Ucrainei de dinainte de război

„În afară de inamicul extern, avem, din păcate, un inamic intern, iar acest inamic nu este mai puțin periculos”, a declarat într-un interviu secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov.

La momentul invaziei, a spus Danilov, Rusia avea agenți infiltrați în sectoarele ucrainene de apărare, securitate și aplicare a legii. El a refuzat să dea nume, dar a spus că astfel de trădători trebuie „neutralizați” cu orice preț.

Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei efectuează o anchetă pentru a stabili dacă Garda Națională a acționat ilegal prin predarea armelor sale unui inamic, a declarat un oficial local pentru Reuters.

Biroul de Investigații de Stat nu a comentat. Garda Națională a apărat acțiunile unității sale la uzină, subliniind riscurile unui conflict la fosta centrală nucleară, unde sunt depozitate deșeuri radioactive.

Documentele judecătorești și mărturiile dezvăluie rolul jucat de șeful securității de la Cernobîl, Valentin Viter, care se află în detenție și este cercetat pentru absența sa din post.

Reuters spune că o anchetă preliminară arată că și Viter este suspectat de trădare, o acuzație despre care avocatul acestuia spune că este nefondată. Într-o declarație adresată anchetatorilor, Viter a spus că în ziua invaziei a vorbit telefonic cu comandantul unității Gărzii Naționale. Viter l-a sfătuit pe comandant să nu-și pună unitatea în pericol, spunându-i: „Cruță-ți oamenii”.

Agenți ruși trimiși la Cernobîl pentru a mitui oficialii, pentru o preluare ușoară a Cernobîlului

O sursă care cunoaște în direct planurile de invazie ale Kremlinului a declarat pentru Reuters că agenți ruși au fost trimiși la Cernobîl anul trecut pentru a mitui oficialii și pentru a pregăti terenul pentru o preluare „fără sânge”. Reuters nu a putut verifica în mod independent detaliile acestei afirmații. Cu toate acestea, Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei a declarat că investighează un fost oficial de top al serviciilor de informații, Andriy Naumov, sub suspiciunea de trădare pentru transmiterea secretelor de securitate din Cernobîl unui stat străin.

La nivel național, surse care cunosc planurile Kremlinului au spus că Moscova miza pe activarea agenților sub acoperire din interiorul aparatului ucrainean de securitate.

Un fost procuror general ucrainean a dezvăluit Reuters în iunie că politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk, un prieten al lui Putin, avea un telefon criptat dat de Rusia pentru a putea comunica cu Kremlinul.

Deși Rusia a capturat Cernobîlul, planul său de a prelua puterea la Kiev a eșuat, unde trebuia instalat un guvern marionetă. În multe cazuri, agenții instalați de Moscova nu și-au făcut treaba, potrivit mai multor surse din Rusia și Ucraina. Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Danilov, a declarat că agenții lor credeau că Ucraina este slabă, ceea ce este „o percepție totală greșită”.

Dar infiltrarea serviciilor secrete ruse a reușit într-un fel: a semănat neîncredere în interiorul Ucrainei și a scos la iveală deficiențele Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), care are aproape 30.000 de oameni, care împărtășește o istorie complicată cu Rusia și acum are sarcina de a vâna tradatorii si colaboratorii.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a ajuns să-i demită pe șeful Serviciului de Securitate de Stat și pe procurorul general al Ucrainei, Ivan Bakanov și Irina Venediktova, pentru incapacitatea lor de a contracara infiltrația rusă.

Aparatul de spionaj al Moscovei a fost împletit cu Cernobîlul de zeci de ani. După dezastrul nuclear din 1986, KGB-ul sovietic a intervenit cu peste 1.000 de angajați la curățare, potrivit unui memoriu intern desecretizat din 1991. Șeful KGB de atunci, Viktor Cebrikov, le-a ordonat ofițerilor săi să recruteze agenți dintre personalul fabricii și le-a spus ca un ofițer KGB trebuie să ocupe un post de conducere în centrală pentri a asigura securitatea, potrivit unui alt memoriu - o comunicare internă a KGB din 1986.

Citește și: