Guvernul rus a deschis departamente ale ministerului său de interne în teritoriile controlate de Rusia din regiunile Herson și Zaporojie, a informat joi agenția de știri de stat rusă RIA Novosti, potrivit CNN.

Orasul HersonFoto: Andrey BORODULIN / AFP / Profimedia

Potrivit raportului, delegațiile au sosit în teritoriul ocupat pentru a „organiza activitatea departamentelor temporare ale Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei și pentru a oferi asistență practică autorităților locale de aplicare a legii”.

De asemenea, agenția a raportat că au fost create organe teritoriale de afaceri interne ale acestor regiuni specifice.

Ocupanții ruși introduc pedepse pentru utilizarea grivnei, moneda ucraineană, în regiunea Herson, relatează Kyiv Independent. Potrivit Administrației Militare a Regiunii Herson, ocupanții ruși din Regiunea Herson au anunțat interzicerea emiterii de grivne și pedepse pentru cei care folosesc moneda națională a Ucrainei. Presa de stat rusă a raportat pe 25 iulie că forțele pro-ruse din părțile ocupate ale regiunii Herson plănuiesc să retragă grivna ucraineană din circulație.

Trupele ucrainene susțin că au recâștigat o parte de teritoriu de flancul sudic al războiului. Dar există tot mai multe semne că rușii își întăresc prezența militară în Herson, hotărâți să-l țină sub control ca o parte vitală a podului terestru spre Crimeea – și ca principală sursă de apă a peninsulei.

Armata Ucraineană a transmis joi că a eliberat trei sate din regiunea Herson. Oleksii Hromov, adjunct al directoratului principalelor operațiuni militare ale Statului Major, a precizat că trupele ucrainene au eliberat localitățile Ivanivka, Lozove și Andriivka în ultimele săptămâni, transmite Kyiv Independent.

Rușii susțin, fără a oferi nicio dovadă, că afirmațiile privind succesul contraofensivei Ucrainei la Herson nu sunt altceva decât ”minciuni”.

Kirill Stremousov, adjunctul administrației militaro-civile impuse de ruși în Hersonul ocupat, a publicat joi dimineața, pe Telegram, un mesaj în acest sens. ”Toate poveștile despre succesul contraofensivei forțelor naziste ucrainene sunt pur și simplu minciuni”, a susținut acesta.

Oficialii ucraineni estimează că aproape jumătate din populația din Herson a părăsit regiunea pentru a ajunge pe teritoriul deținut de Ucraina.

Aceștia îi acuză pe ruși că împiedică mai mulți oameni să părăsească orașe precum Melitopol, astfel încât să poată fi exploatați ca „scuturi umane” în cazul unei ofensive ucrainene.

Citește și:

FOTO Dovada că ucrainenii au scos din acțiune Podul Antonovskiy de peste Nipru, izolându-i pe rușii din Herson