Forțele ruse au capturat a doua cea mai mare centrală electrică a Ucrainei, iar Moscova întreprinde o „redistribuire masivă” a trupelor în trei regiuni din sud, a declarat miercuri un consilier al președintelui Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel Ucraina confirmă ceea ce forțele susținute de Rusia anunțaseră mai devreme, respectiv capturarea centralei electrice Vuhlehirsk, pe cărbune, din era sovietică.

„Au obținut un mic avantaj tactic – au capturat Vuhlehirsk”, a declarat consilierul prezidențial Alexei Arestovici într-un interviu postat pe YouTube.

Media separatiştilor proruşi din Doneţk au difuzat imagini cu presupuşi mercenari ai grupului Wagner în faţa clădirii administrative a centralei electrice, dar afirmaţia ruşilor nu a putut fi verificată în mod independent, în timp ce alte informaţii sugerează că luptele din jurul centralei mai continuau, conform DPA.

Capturarea centralei electrice pe cărbune Vuhlehirsk din era sovietică din estul Ucrainei ar fi prima victoriei strategică a Moscovei în mai bine de trei săptămâni în ceea ce ea numește „operațiune specială” de demilitarizare și „denazificare” a țării sale vecine.

Creșterea prețurilor la energie și o penurie globală de grâu care amenință milioane de oameni din țările mai sărace cu foamete se numără printre efectele de amploare ale războiului Rusiei în Ucraina.