​Miercuri dimineața, atacurile Rusiei au reînceput. La Harkov, rușii au lovit la ora 4.25 dimineața. Au urmat apoi atacuri și în alte locuri precum Bahmut sau Nikopol. De cealaltă parte, armata ucraineană a reușit să lovească cu rachete HIMARS cel mai important pod peste Nipru, obligându-i pe rușii din Herson să închidă accesul la pod. În nord, Ucraina a executat primul atac pe teritoriul rusesc folosindu-se de o armă primită de la americani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante evenimente de miercuri, ziua 154 a războiului, LIVETEXT:

Scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei:

Dmitri Medvedev publică o hartă a unei Ucraine împărțită între mai multe țări, printre care și România

01:05 Zelenski: Ucraina va ajuta Europa să „reziste presiunii energetice rusești”

Ucraina se pregătește să-și sporească exporturile de energie electrică către Uniunea Europeană pentru a ajuta Europa să „reziste presiunii energetice” care vine dinspre Moscova, a declarat miercuri președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

00:50Televiziunea de stat din Rusia a fost complet impresionată de discursul lui Orbán de la Băile Tuşnad

Vladimir Soloviov a difuzat acea parte din discurs în care premierul ungar a spus că dacă Trump și Merkel ar fi rămas la putere în Statele Unite și în Germania, nu ar fi fost război, "dar nu am fost atât de norocoși", scrie cotifianul maghiar Nepszava, citat de Rador.

00:34Victorie strategică pentru Moscova. Kievul confirmă că surșii au capturat a doua cea mai mare centrală electrică a Ucrainei, a anunțat Kievul

23:57Dmitri Medvedev publică o hartă a unei Ucraine împărțită între mai multe țări, printre care și România

23:12SUA se așteaptă ca liderii instalați de Rusia să organizeze false referendumuri în Ucraina cu scopul anexării, spune Blinken

22:37 SUA au făcut o „ofertă substanțială” Moscovei. Un traficant rus de arme în schimbul baschetbalistei Brittney Griner și lui Paul Whelan

21:45Un grup bipartizan format din trei senatori americani a îndemnat Facebook, Twitter și Telegram de la Meta să facă o treabă mai bună pentru a opri eforturile Rusiei de a răspândi dezinformarea în limba spaniolă cu privire la invazia din Ucraina, potrivit The Guardian.

Senatorii Bob Menendez, președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului, a trimis scrisorile, datate miercuri, împreună cu senatorii Tim Kaine, de asemenea democrat, și Bill Cassidy, republican.

În special, legislatorii au cerut companiilor să modereze mai bine posturile rusești RT en Espanol și Sputnik Mundo, potrivit Reuters.

Coridorul Rusia-Iran-India, o nouă cale de scăpare economică pentru Moscova?

21:17„Mișcarea de rezistență eliberează Hersonul de trădători”. Un polițist a fost ucis, iar un altul a fost rănit în orașul capturat de ruși

20:57 Foamete și bătăi: Ucrainenii povestesc despre centrele rusești de „filtrare”

Igor Talalai a petrecut trei luni de coșmar în mai multe centre de "filtrare" din Ucraina după ce a fost arestat de trupele rusești în orașul martir Mariupol, povestește AFP.

20:36Spania poate deveni un hub pentru exportul de gaze către vecini pentru a evita ca Europa să devină un „ostatic” al lui Putin, spune premierul

19:45Coridorul Rusia-Iran-India, o nouă cale de scăpare economică pentru Moscova?

Coridorul internațional de transport nord-sud (INSTC), un vis imposibil de realizat timp de ani de zile, oferă o cale de scăpare economică vitală pentru Moscova, care se luptă cu sancțiunile, scrie Al Jazeera.

19:15Artileria Forțelor Armate ale Ucrainei a aruncat în aer un depozit cu muniție al rușilor pe teritoriul satului Soldatskoe din regiunea Herson, ocupat temporar, relatează Unian.net.

în cursul zilei unitățile de rachete și artilerie ale Forțelor Armate ale Ucrainei ar încheiatpeste 150 de misiuni.

De asemenea, ucrainenii au mai mai lichidat 51 de ocupanți rus și au distrs 2 obuziere „Msta-B”.

18:50Ucrainenii semnează o petiție pentru a-i acorda lui Boris Johnson cetățenia ucraineană și pentru a-l instala premier la Kiev

O petiție ironică pentru a-i acorda britanicului Boris Johnson cetățenia ucraineană și a-l face prim-ministrul țării cuprinse de război a strâns puțin peste 2.500 de semnături la câteva ore după ce a fost publicată marți pe site-ul oficial de petiții al Ucrainei, relatează Reuters.

18:27Liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, Denis Pușilin, a făcut apel miercuri la Rusia să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, inclusiv capitala Kiev, spunând că principalele orașe ale țării sunt ruse, relatează AFP.

Guvernul federal german a aprobat vânzarea către Ucraina a 100 de obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000

18:03Guvernul Cehiei a decis să permită avioanelor sale de luptă să protejeze spațiul aerian al Slovaciei vecine, din luna septembrie, a anunțat miercuri ministerul ceh al Apărării, citat de Reuters.

Slovacia a cerut ajutor de la aliații săi din NATO deoarece începând din august va încearca să lasela sol avioanele de luptă MiG-29 de fabricație rusească, în baza unor planuri de lungă durată de modernizare a Armatei. Oficialii guvernului slovac au spus că vechile avioane ar putea fi trimise Ucrainei pentru a ajuta Kievul să se apere în fața invaziei Rusiei.

Din septembrie, avioanele de luptă Gripen JAS-39 ale armatei cehe vor asigura poliția aeriană pentru Slovacia, cel puțin până la sfârșitul anului 2023, a precizat ministerul ceh al Apărării.

17:57 Dmytro Orlov, primarul din Enerhodar, oraș ucrainean aflat sub ocupație rusă, îi acuză pe soldații ruși că folosesc centrala nucleară Zaporojie ca fortăreață din care să tragă, potrivit CNN.

„Ocupanții au început să folosească arme grele în apropierea centralei de la Zaporojie, în zone rezidențiale. Această situație a fost observată în ultima săptămână. Bombardează orașul Nikopol. Ei știu foarte bine că Forțele Armate ucrainene nu vor răspunde la aceste atacuri, deoarece pot deteriora centrala nucleară. Prin urmare, folosesc centrala nucleară ca fortăreață”, a declarat Orlov pentru postul ucrainean Espreso TV.

17:53Guvernul federal german a aprobat vânzarea către Ucraina a 100 de obuziere autopropulsate Panzerhaubitze 2000, în valoare de 1,7 miliarde de euro, către Ucraina, a informat Der Spiegel, citând un purtător de cuvânt al producătorului Krauss-Maffei Wegmann (KMW), relatează Reuters și Ukrainska Pravda.

17:28 Italia s-ar confrunta cu o potențială criză a aprovizionării cu gaze la sfârșitul iernii viitoare dacă Rusia ar opri total livrările, a declarat miercuri ministrul tranziției ecologice, Roberto Cingolani, relatează Reuters.

Presupunând că livrările de gaze rusești se opresc complet la începutul iernii, stocarea ar fi suficientă până în februarie, a declarat el într-o conferință de presă.

Italia a încheiat o serie de acorduri pentru a-și reduce dependența de gazul rusesc după invazia Ucrainei.

17:25Potrivit unui sondaj al Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev (KIIS), publicat pe 27 iulie, 84% dintre ucraineni sunt împotriva păcii cu Rusia dacă aceasta implică concesii teritoriale. Doar 10% dintre ucraineni sunt pregătiți pentru unele concesii teritoriale, relatează Kyiv Independent.

17:07Panouri în orașul ocupat de ruși Nova Kahovka, în sudul Ucrainei: „Rușii și ucrainenii sunt un popor, un întreg”, „Rusia este aici pentru totdeauna!”

A fost deschis centrul din Istanbul de unde vor fi supravegheate exporturile de cereale ucrainene

16:25Centrul de coordonare comun care va supraveghea exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră a fost inaugurat miercuri la Istanbul, în urma acordurilor semnate în 22 iulie între Rusia, Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite, potrivit AFP.

În baza acestor acorduri, valabile timp de 120 de zile, centrul va face inspecţii de nave la plecarea şi la sosirea la Istanbul, pentru a garanta că acestea transportă altceva în afară de cereale.

Exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră este blocat din cauza războiului declanșat de Rujsia în Ucraina, iar în cele 120 de zile de valabilitate a acordurilor pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone de cereale din silozurile ucrainene, înaintea strângerii noii recolte.

16:15Guvernul României a aprobat, miercuri, scoaterea din rezervele de stat a unor produse pentru refugiații ucraineni. Este vorba despre construcţii uşoare din elemente modulate, elemente de cazarmament, produse alimentare de bază, conserve, pături, saltele, saci de dormit, în valoare de 190.626 lei, fără TVA.

16:00Marina ucraineană a confirmat miercuri că au început lucrările în trei porturi ucrainene de la Marea Neagră pentru a pregăti reluarea exporturilor de cereale.

„După semnarea acordului privind deblocarea porturilor ucrainene pentru exportul de cereale, au fost reluate lucrările în porturile Odesa, Chornomorsk și Pivdeni.

Plecarea și sosirea navelor în porturile maritime se va realiza prin formarea unei caravane care va însoți nava principală”, a anunțat pe Facebook Marina Ucrainei, conform The Guardian.

15:44Imagini cu explozii puternice în Adviivka, controlat de ucraineni. Din primele informații rușii ar fi atacat un depozit de muniție al ucrainenilor:

15:28Diferenţele dintre armatele Rusiei și Ucrainei

15:20 Lituania i-a interzis patriarhului Kirill al Rusiei să intre în țară

Ucraina are un nou procuror general

14:42Parlamentul de la Kiev a aprobat miercuri numirea lui Andrii Kostin - deputat în Rada Supremă - în funcţia de procuror general al Ucrainei, a anunţat Parchetul ucrainean, citat de Reuters.

Andrii Kostin este membru al Partidului Slujitorul Poporului, formaţiunea preşedintelui Volodimir Zelenski.

Numirea are loc după ce Irina Venediktova a fost demisă din funcția de procuror general de către președintele Volodimir Zelenski, care a luat aceeași măsură și în cazul lui Ivan Bakanov, șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU). Acestora li s-a reproşat incapacitatea de a fi eliminat spioni ruşi şi colaboratori ai Moscovei din instituţiile statului ucrainean după invadarea Ucrainei de forţele ruse la 24 februarie.

14:39Erdogan spune că Vladimir Putin i-a propus ca Rusia să colaboreze cu producătorul dronelor Bayraktar

14:36Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a fost marți în Uganda pentru discuții cu președintele Yoweri Museveni, fiind a treia sa destinație în turnul pe care îl face în Africa și care se încheie astăzi în Etiopia, scrie The Guardian.

Rusia încearcă astfel să își întărească legăturile cu Uganda și cu alte țări din Africa, unde o serie de state au refuzat să ia atitudine față de războiul declanșat de Rusia Ucrainei.

Postul Russia Today rămâne suspendat în UE. Kremlinul ameninţă cu represalii

13:48 Tribunalul european a menținut miercuri interdicția generală impusă la nivelul UE împotriva canalului de televiziune rusesc Russia Today, controlat de stat, acuzat în repetate rânduri de amplificarea agendei politice a Kremlinului, de răspândirea de campanii de dezinformare și de sprijin pentru invazia Ucrainei, scrie Reuters.

Kremlinul cataloghează drept „extrem de negativă” decizia instanței UE și amenință că va lua măsuri similare împotriva presei occidentale, scrie și The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Russia Today nu poate emite în Europa, dar speră că va găsi o soluție pentru a relua emisia.

13:01 Atacurile lansate marți noapte de ruși au vizat și un hotel cu două etaje din orașul Bakhmut din regiunea Donețk, conform guvernatorului Pavlo Kyrylenko. Serviciile locale de urgență au anunțat că în urma acestui atac o persoană a fost ucisă, iar alte patru au fost rănite, scrie Reuters.

Conform guvernatorului regional, au fost bombardate intens câteva localități din apropierea Bakhmut. Trei rachete au lovit orașul Toretsk din apropiere, nefiind raportate victime.

12:20Forțele armate ale Ucrainei ar fi reușit să elibereze satul Andriyivka din nord-vestul regiunii Herson, potrivit The Kyiv Independent. Potrivit Comandamentului Operațional „Sud”, armata ucraineană a eliberat satul Andriyivka, lângă granița de nord-vest a Oblastului Herson, la primele ore ale zilei de 27 iulie. În același timp, ucrainenii ar fi lansat atacuri împotriva pozițiilor rusești din zona localităților Andriyivka, Bilohirka și Blahodatne.

Cel mai important pod de peste Nipru, închis de ruși după un nou atac ucrainean cu HIMARS

11:25Rusia își fortifică sistemele de apărare antiaeriană în zona de Sud. Imagini cu sisteme de rachete Buk în zona Melitopol au apărut pe rețelele sociale:

10:58 Rușii au închis cel mai important pod de peste Nipru după un nou atac ucrainean cu HIMARS - VIDEO

10:45Pierderile Rusiei, în 153 de zile de război, conform estimărilor armatei ucrainene:

- 40.070 militari (+200)

- 1.738 tancuri (+1)

- 3.971 blindate de luptă (+12)

- 883 tunuri de artilerie (+3)

- 258 sisteme de rachetă MLRS

- 222 avioane

- 190 elicoptere (+1)

- 15 ambarcațiuni

- 726 drone (+4)

- 174 rachete de croazieră interceptate

10:35 Mercenarii Wagner ar fi reușit să avanseze în Donbas, unele forțe ucrainene s-au retras - evaluarea britanică a războiului

09:53Rusia susține că a capturat cea mai mare centrală electrică pe cărbune din Ucraina

09:37Un general american a calculat cât de rapid ar epuiza ucrainenii rachetele folosite de sistemele HIMARS: „Nu le găsești pur și simplu la magazin”

09:15Rușii și-ar fi doborât singuri un elicopter de atac KA-52 în zona Herson, potrivit armatei ucrainene.

Ucraina a atacat teritoriul Rusiei cu arme americane - o premieră în acest război

08:55Separatiștii pro-ruși vor să captureze cât mai repede noi teritorii în vederea viitoarelor referendumuri de anexare gândite de Kremlin / Forțele ruse sunt în defensivă în sud - ISW

08:23Ucraina atacă în premieră pe teritoriul Rusiei cu o armă americană - VIDEO

08:07De ce extinderea în curs a NATO exasperează Rusia.

Rușii bombardează noi localități

08:00Trupele ruse au bombardat districtele Nikopol și Kryvorizky din regiunea Dnipropetrovsk. În districtul Nikopol, rușii au tras până la 40 de obuze. O femeie de 54 de ani a fost rănită în Marganka. În oraș au fost avariate 8 clădiri cu cinci etaje, un spital, o grădiniță și transportul unei întreprinderi industriale, potrivit pravda.ua

07:26Șeful Parlamentului Crimeei, Vladimir Konstantinov, a cerut extinderea „geografiei” operațiunii speciale ruse din Ucraina la Odesa. Potrivit acestuia, armata rusă va trebui să elibereze Dnepropetrovsk și Harkov de „naționaliștii” ucraineni, scrie Pravda.ru. În plus, politicianul a adăugat că eliberarea Odesei și a regiunii Nikolaev va contribui la asigurarea securității granițelor.

06:52 „Curajul nostru este cu adevărat o inspiraţie pentru toate naţiunile libere şi pentru comunitatea democraţiilor în general. Şi imaginaţi-vă cât de inspiratoare va fi victoria ucraineană”, le-a transmis preşedintele Ucrainei cetăţenilor.

06:40 În dimineața zilei de 27 iulie, trupele ruse au atacat orașul Harkov, spune primarul Harkovului, Ihor Terekhov. „La ora 4:25, a avut loc bombardarea districtului industrial din Harkov cu două rachete S-300”. Potrivit angajaților Serviciului de Stat de Urgență, nu există victime, dar acestea sunt doar informații preliminare

01:25 „Rusiei îi va fi dor de ordinea mondială distrusă de Putin” - editorial Wall Street Journal

00:40Bulgaria: De 4 ori mai mulți turiști ruși, în ciuda războiului, vin prin Erevan și Istanbul

'Creșterea numărului de turiști ruși care au vizitat Bulgaria în primele cinci luni ale acestui an față de aceeași perioadă a anului 2021 este de 3,9 ori', a anunțat ministrul demisionar al turismului Hristo Prodanov, potrivit 24 Chasa, citat de Rador.

23:10 VIDEO Premierul britanic Boris Johnson i-a conferit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski premiul Churchill

22:55Turcia va relua explorarea gazelor în Marea Mediterană, crescând tensiunile cu Grecia și Cipru

Să recapitulăm cele mai importante știri ale zilei:

  • Forțele ruse au continuat să lovească infrastructura civilă din Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, și regiunea înconjurătoare din nord-estul țării. Guvernatorul regional, Oleh Syniehubov, a declarat că „rușii vizează în mod deliberat obiecte de infrastructură civilă, spitale, școli, cinematografe. Se trage în orice, chiar și în cei care stau la cozile pentru ajutor umanitar”, a declarat Syniehubov pentru televiziunea ucraineană.
  • Ministerul rus al Apărării intenționează să organizeze exerciții militare strategice în estul țării în perioada 30 august - 5 septembrie. Interfax scrie că militarii din alte țări nespecificate vor lua parte la exercițiile regulate „Vostok”.
  • Președintele turc Recep Tayyip Erdogan va efectua o vizită de o zi în stațiunea rusă Soci pe 5 august, a anunțat biroul său. Se anticipează că se va întâlni cu omologul său rus Vladimir Putin.
  • Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia că a redus în mod deliberat livrările de gaze naturale pentru a impune „teroarea prețurilor” împotriva Europei. „Folosind Gazprom, Moscova face tot posibilul pentru ca iarna viitoare să fie cât mai dură pentru țările europene. Teroarea trebuie să primească un răspuns - impuneți sancțiuni”, a spus el într-o adresă video de noaptea târziu.
  • Ucraina intenționează să încheie un acord pentru 15-20 de miliarde de dolari cu Fondul Monetar Internațional înainte de sfârșitul anului, pentru a ajuta la susținerea economiei sale distruse de război, a declarat guvernatorul băncii centrale a țării, Kyrylo Shevchenko, pentru Reuters.
  • Economia Rusiei pare să se descurce mai bine decât se aștepta, în ciuda sancțiunilor occidentale. Marți, Fondul Monetar Internațional a îmbunătățit estimarea privind Produsului Intern Brut (PIB) al Rusiei pentru acest an la 2,5%, deși economia se va contracta cu 6%. Economistul șef al FMI Pierre-Olivier Gourinchas a admis că creșterea prețurilor la energie „oferă venituri enorme economiei ruse”.

Alte știri: