Statele Unite se așteaptă ca liderii instalați de Moscova în Ucraina să simuleze organizarea de referendumuri în scopul anexării unor părți ale Ucrainei, a declarat miercuri secretarul de stat al SUA Antony Blinken, adăugând că SUA „trebuie și vom acționa rapid pentru a face clar Rusiei că aceste tactici nu vor funcționa”, relatează CNN.

Secretarul de Stat al SUA, Antony BlinkenFoto: Alex Brandon / AFP / Profimedia

"Liderii instalați în Rusia vor organiza referendumuri false pentru a crea ficțiunea că oamenii din acele locuri vor să se alăture Rusiei. Apoi vor folosi acele voturi false pentru a susține că anexarea acestor regiuni este legitimă", a declarat Blinken la o conferință de presă la Departamentul de Stat al SUA din Washington, DC.

Înalt diplomatul american a spus că „anexarea prin forță a teritoriului unei țări suverane și independente este o încălcare gravă a Cartei Națiunilor Unite”.

„Membrii comunității internaționale care s-au angajat să respecte Carta și dreptul internațional au responsabilitatea de a denunța aceste planuri ale guvernului rus și de a face clar că nu vor recunoaște niciodată aceste acte ilegale”, a spus el. „În caz contrar, nimeni nu poate pretinde că este surprins când Rusia își urmează planurile sau dacă alte țări vor urma exemplul în viitor”.

Urmărește ultimele evoluții din a 154-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.