O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată că forțele armate ruse au scos din depozite vechile tunuri autopropulsate 2S7 „Pion” de fabricație sovietică.

HotNews.roFoto: Hotnews

Filmarea a fost obținută de administratorii paginii OSINTtechnical la o zi după ce Benjamin Pittet, un analist independent specializat în monitorizarea imaginilor din satelit, nota că Rusia a retras din depozitul militar din orașul Omsk tunurile autopropulsate 2S7.

Imaginile din satelit arată că 110 piese de artilerie „Pion” erau depozitate în Omsk până în data de 18 iulie.

Potrivit unei evaluări publicate anul acesta de Institutul Internațional pentru Studii Strategice, un think-tank din Marea Britanie, forțele armate ruse aveau înainte de izbucnirea războiului 60 de tunuri 2S7 în serviciul activ și alte 260 în rezervă.

Intrate în serviciul activ în 1975, doar 8 țări din lume mai au în dotare astfel de piese de artilerie grele cu calibrul de 203 milimetri: Angola, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Coreea de Nord, Rusia, Ucraina și Uzbekistanul.

Ucrainenii au scos la rândul lor din depozite cele 99 de tunuri autopropulsate 2S7 „Pion” după izbucnirea războiului în condițiile în care forțele armate ruse se bucură de o superioritate covârșitoare în ceea ce privește artileria convențională.

Tunurile autopropulsate „Pion” sunt atât de grele încât au nevoie de un echipaj de 14 persoane pentru operarea lor, 7 dintre militari deplasându-se alături de acestea într-un vehicul auxiliar în timpul în care sunt deplasate pe front.

Înregistrarea video a fost comentată într-o notă ironică de numeroși internauți, unul dintre aceștia întrebându-se dacă trenurile care transportă tunurile „Pion” merg sau vin de la un depozit de fier vechi.

Rușii au scos de la naftalină și vechile tancuri T-62

Alte înregistrări video apărute pe rețelele de socializare la sfârșitul lunii mai arătau cum Rusia a trimis pe front tancuri T-62, un model depășit din toate punctele de vedere, acesta intrând în serviciul forțelor armate sovietice în 1961.

Tancurile T-62 au un tun mai mic, un blindaj mai subțire, nu dispun de un încărcător automat, sunt dotate cu sisteme de control al focului și radio învechite, nu au capacități de luptă pe timp de noapte, au viteze mai reduse și o cadență de tragere mai mică.

La jumătatea lunii iulie tanchiștii ruși au distribuit o înregistrare video care îi arată cum trag din interiorul unui astfel de tanc, filmarea surprinzând reculul puternic al tunului principal.

Imaginile din interiorul tancurilor rusești, mai ales din interiorul celor T-62 de fabricație sovietică, sunt extrem de rare, chiar și puținele care apar fiind distribuite aproape exclusiv de Ministerul Apărării de la Moscova.

În mod bizar, soldații ruși strigă „Allahu Akbar!” înainte să tragă cu tunul, lucru care i-a făcut pe mulți comentatori să remarce ironic că președintele Vladimir Putin, un autodeclarat apărător al creștinătății, a trimis alți soldați musulmani să lupte în Ucraina.

Înregistrarea respectivă a apărut pe social media la mai multe zile după ce liderul cecen Ramzan Kadîrov a anunțat că luptătorii săi s-au întors acasă după „eliberarea” Republicii Populare Lugansk.

Urmărește ultimele evoluții din a 153-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.