O înregistrare video rară distribuită de militarii ruși din interiorul unui tanc T-62 de fabricație sovietică, unul dintre tanchiști strigând „Allahu Akbar!” chiar înainte să tragă cu tunul principal al vehiculului militar.

Imagini din interiorul unui T-62 rusescFoto: Captura video

Deși filmarea a fost distribuită de un cont obscur pe Twitter, autenticitatea sa a fost confirmată de Oryx, cunoscuta pagină care monitorizează pierderile de trupe și echipament înregistrate de forțele armate ruse și ucrainene în timpul războiului.

Imaginile din interiorul tancurilor rusești, mai ales din interiorul celor T-62 de fabricație sovietică, sunt extrem de rare, chiar și puținele care apar fiind distribuite aproape exclusiv de Ministerul Apărării de la Moscova ca parte a eforturilor sale propagandistice.

Potrivit ultimului recensământ efectuat în Rusia în 2012, în jur de 6,5% din populația țării este reprezentată de credincioși de religie musulmană, majoritatea acestora fiind concentrați în republicile caucaziene Cecenia, Daghestan și Ingușeția, unele dintre cele mai sărace regiuni din Federația Rusă.

Rușii au trimis în Ucraina tancul „antic” T-62

Intrat în dotarea armatei sovietice în 1961, tancul T-62 este cel mai vechi aruncat în luptă de Moscova în cadrul „operațiunii militare speciale” declanșate de președintele Vladimir Putin pe 24 februarie.

Primele informații, confirmate de înregistrări video, privind „scoaterea de la naftalină” a anticelor T-62 pentru a fi trimise în Ucraina au apărut la sfârșitul lunii mai, experții militari și ucrainenii speculând la momentul respectiv că trupele rusești au pierdut atât de multe tancuri încât au fost nevoite să recurgă la acest model depășit.

T-62 sunt inferioare din toate punctele de vedere tancurilor rusești/sovietice mai moderne, remarcă analistul, ele având un tun mai mic (115 mm față de 125 mm), un blindaj mai subțire, sisteme de control al focului și radio învechite, viteze mai reduse și o cadență de tragere mai mică.

În plus, ele nu au un încărcător automat, după cum se poate vedea și din înregistrarea video apărută acum pe Twitter, și nu au capacități de luptă pe timp de noapte. Uniunea Sovietică a oprit producția tancurilor principale de luptă în 1975.

O înregistrare video distribuită de militarii ucraineni săptămâna trecută arată cum aceștia au reușit să lovească un tanc T-62, cel mai probabil abandonat de tanchiștii ruși, cu metoda „momeala”, una dintre improvizațiile ingenioase la care au recurs împotriva invadatorilor ruși.

Urmărește ultimele evoluții din a 141-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.