Militarii ucraineni au reușit să lovească un tanc rusesc T-62 de fabricație sovietică cu o grenadă de mână lansată într-o momeală pentru pescuit, aceasta căzând exact în trapa vehiculului blindat.

HotNews.roFoto: Hotnews

O înregistrare video cu momentul a fost distribuită de administratorii contului Ukraine Weapons Tracker, aceștia notând că ucrainenii au folosit o grenadă cu fragmentare RGD-5 intrată în serviciul forțelor armate sovietice în 1954.

Tancul lovit este un model T-62 dat în folosința armatei sovietice în 1961, acesta fiind acum cel mai vechi tip de tanc trimis de forțele armate ruse în Ucraina. Primele informații potrivit cărora rușii au scos de la naftalină astfel de tancuri pentru a fi folosite în „operațiunea militară specială” au apărut la sfârșitul lunii mai.

Analistul militar Chris Owen nota la momentul respectiv că tancul T-62 este inferior din toate punctele de vedere tancurilor rusești/sovietice mai moderne, ele având un tun mai mic (115 mm față de 125 mm), un blindaj mai subțire, nu au încărcător automat, dispun de sisteme de control al focului și radio învechite, nu au capacități de luptă pe timp de noapte, viteze mai reduse și o cadență de tragere mai mică.

Ukraine Weapons Tracker notează că lovitura a avut loc în sudul Ucrainei, rușii transferând zeci de tancuri T-62 în zonele ocupate din regiunile Herson și Zaporojie.

Improvizațiile ucrainenilor pentru a distruge tancuri și vehicule militare rusești

Deși este posibil ca tancul rusesc lovit în înregistrarea video apărută acum pe rețelele de socializare să fie unul abandonat de ruși, lovitura rămâne una destul de remarcabilă ținând cont că ucrainenii reușesc să arunce cu drona grenada exact prin trapa vehiculului blindat, chiar dacă el este staționar.

Mai mult, militarii ucraineni au folosit una dintre improvizațiile care au fost văzute și în alte înregistrări video distribuite pe platformele social media după izbucnirea războiului: o grenadă de mână plasată în interiorul unei momeli folosite la pescuit. Soldații Ucrainei au prezentat anterior inclusiv cum adaptează grenadele pentru a fi folosite în acest fel:

Alte înregistrări video distribuite de militarii ucraineni arată cum aceștia au adaptat și alte grenade pentru a fi folosite împotriva soldaților invadatori. În una dintre acestea, ei au arătat cum au lipit cu scoci gloanțe de grenade pentru a le transforma într-un fel de muniție cu dispersie.

Într-o altă improvizație faimoasă, unitatea de recunoaștere aeriană Aerorozvidka din cadrul forțelor armate ucrainene a arătat cum sunt lovite vehicule și echipamente militare rusești cu grenade de mână anti-blindate și cu muniție pentru lansatoare de umăr lansate din drone de mici dimensiuni.

Rușii au apelat la rândul lor la improvizații în timpul războiului, imagini ce s-au viralizat la jumătatea lunii mai arătând cum aceștia au pus grenade de mână în pahare de plastic pe care le-au aruncat din drone comerciale.

Urmărește ultimele evoluții din a 134-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.