Ucrainenii și-au ridicat iar joi steagul național pe Insula Șerpilor, într-un simbol al sfidării față de Moscova, dar forțele rusești și-au consolidat pozițiile câștigate în estul Ucrainei și au început să testeze apărarea unor noi potențiale ținte.

Militari ucraineni langa KramatorskFoto: MIGUEL MEDINA / AFP / Profimedia

Cele mai importante informații din ziua 134 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

Sinteza celor mai importante știri ale zilei de pe frontul ucrainean:

01:10 Vladimir Putin spune că războiul din Ucraina a fost declanșat de Occident: „Este instigatorul direct, vinovatul de ceea ce se întâmplă astăzi”

00:50 Ucraina acuză armata rusă că a incendiat culturi întregi de cereale

Euromaidan Press a publicat joi seară imagini cu câmpuri de cereale din Ucraina incendiate, iar ucrainenii dau vina pe forțele rusești.

00:10 Polonia și Lituania promit să apere „coridorul Suwalki” de lângă Kaliningrad: „Este un loc fragil, de aceea e protejat în mod special de forţele NATO”

23:35Un procuror rus a cerut joi o pedeapsă de șapte ani de închisoare pentru un consilier municipal din Moscova acuzat că a criticat intervenția militară a Rusiei în Ucraina.

Alexei Gorinov, în vârstă de 60 de ani, avocat de formație, a fost arestat la sfârșitul lunii aprilie pentru că a răspândit "informații false cu bună știință" despre armata rusă și este acum judecat. Gorinov este primul membru ales al opoziției care se confruntă cu închisoarea pentru că a criticat campania militară a Moscovei în Ucraina, potrivit The Guardian.

22:50 Zelenski a primit de la Londra asigurări că demisia lui Johnson nu va afecta sprijinul britanic pentru Ucraina

22:25 NASA: Rusia deţine controlul a 22% dintre terenurile agricole ale Ucrainei

22:00 Andri Zagorodniuk - fostul ministru ucrainean al apărării - spune că afirmațiile rusești potrivit cărora militari ucraineni au fost uciși pe Insula Șerpilor sunt false, potrivit The Guardian.

Ministerul rus al Apărării a declarat joi că a eliminat trupele ucrainene care au instalat un steag național uriaș pe insulă după ce au recâștigat controlul. 'Am vorbit cu acești băieți. Ei spun că toți s-au întors bine”, a declarat Zagorodniuk pentru The Guardian.

Potrivit unui raport publicat de Ukrainskaya Pravda, la operațiune au participat înotători de luptă din cadrul centrului de marină 73 al forțelor speciale ucrainene.

21:46Victoriile rușilor din estul Ucrainei au venit cu un cost foarte ridicat / Cât poate susține Moscova ritmul pierderilor?

21:00Viitorul șef al NATO: Cu câte femei se bate Iohannis- DW

20:45 Ucraina anunță că Belarus a transferat sub controlul Rusiei aerodromul de lângă Gomel, unde amenajează o bază pentru sistemele Iskander

O scurtă recapitulare a celor mai importante știri ale zilei de până acum:

20:32 Dacă Occidentul vrea să învingă Rusia, "să încerce", spune Putin

"Lasă-i să încerce!" Președintele rus Vladimir Putin i-a provocat joi pe occidentali să învingă Rusia "pe câmpul de luptă" din Ucraina, unde americanii și europenii au accelerat livrările de arme către forțele Kievului, potrivit AFP.

19:45 Ucraina spune că a recăpătat controlul asupra Insulei Şerpilor

Drapelul ucrainean a fost aruncat luni din elicopter pe insulă şi arborat abia joi, după cum specifică presa ucraineană, cu referire la Comandamentul de operaţiuni Sud al forţelor de apărare ucrainene.

„Noi practic am restabilit controlul asupra Insulei Şerpilor”, a declarat un înalt responsabil al Statului Major al armatei ucrainene, Oleksii Gromov, precizând că este vorba de un „control fizic” al militarilor.

Potrivit acestuia, soldaţii ucraineni care au participat la operaţiunea de arborare a drapelului în insulă au revenit însă în cazărmi. El nu a precizat dacă au rămas soldaţi ucraineni în Insula Şerpilor.

19:29Noi imagini din satelit arată că s-au dublat locurile unde au fost săpate morminte pentru îngroparea morților din Mariupol:

18:58Uniunea Europeană consideră că este inacceptabil ca Rusia să se folosească de reuniunile G20 în Indonezia ca de o „platformă pentru propaganda sa” cu privire la conflictul în Ucraina, a avertizat joi purtătoarea de cuvânt a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, citată de France Presse și preluată de Agerpres.

O reuniune la nivel de miniştri de externe din ţările membre ale G20 are loc în insula Bali joi şi vineri pentru a pregăti summitul liderilor celor 20 de economii dezvoltate şi mari economii emergente, prevăzut să aibă loc în noiembrie în acelaşi loc.

Josep Borrell nu are programată nicio întâlnire cu şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov în cursul celor două zile, au indicat serviciile sale.

18:48Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit joi cu doi senatori americani - republicanul Lindsey Graham și democratul Richard Blumenthal.

  • „Încântat de întâlnirea cu senatorii americani Lindsey Graham și Richard Blumenthal. Sprijinul bicameral și bipartizan este foarte important pentru noi. Simțim și apreciem această unitate. Acum, preocuparea principală este ca până la 1 septembrie, femeile și copiii să se poată întoarce acasă, iar copiii și studenții să poată merge la școli și universități.
  • Contăm pe sprijinul Congresului în problema furnizării de sisteme moderne de apărare aeriană. Trebuie să asigurăm un astfel de nivel de securitate a cerului încât oamenilor noștri să nu le fie frică să trăiască în Ucraina”, a scris Zelenski pe Telegram.

18:34 Imagini din orașul ucrainean Avdiivka din zona de est din regiunea Donețk:

18:00Rusia a lovit cu o rachetă un petrolier în derivă în Marea Neagră. Kievul spune că este o navă a Republicii Moldova: „O bombă ecologică cu acţiune întârziată”

Petrolierul Millennial Spirit, care navighează sub pavilionul Republicii Moldova, este lovit pentru a doua oară de rachete ruseşti de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina la 24 februarie. Prima oară a fost lovit la câteva zile de la invazie, autorităţile Republicii Moldova informând atunci că echipajul de la bordul navei este compus din cetăţeni ruşi şi că două persoane au fost grav rănite.

Comandamentul militar Sud al forţelor de apărare ucrainene a indicat joi că, la momentul respectiv, când a fost lovită în februarie, nava avea peste 500 de tone de motorină la bord şi că de atunci plutea fără echipaj. Potrivit acestuia, o rachetă rusească de tipul X-31 aer-sol a lovit petrolierul de data aceasta. „Probabil că restul încărcăturii a luat foc”, indică armata ucraineană.

17:50Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că este încrezător că politica Marii Britanii față de Ucraina nu se va schimba prea curând, în ciuda demisiei lui Boris Johnson, transmite The Guardian.

Boris Johnson a fost un „prieten adevărat al Ucrainei", a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu acordat CNN, adăugând că Ucraina a câștigat multe de pe urma relației sale cu premierul britanic, în primul rând sprijin militar.

17:16O apropiată a lui Putin dezăvluie când ar folosi Rusia armele nucleare. „Orice persoană sănătoasă la cap știe asta!”

16:55Josep Borrell a cerut Chinei să joace un rol „mai constructiv” în privinţa războiului Rusiei împotriva Ucrainei

16:33 Oficialii ruși sancționați de guvernul lui Boris Johnson jubilează: „Clovnul prost pleacă!”

15:58Premierul britanic Boris Johnson a declarat în timpului discursului pe care l-a ținut la Downing Street, când și-a anunțat demisia din fruntea partidului conservator, că este „extrem de mândru" de realizările guvernului său, inclusiv de faptul că „a condus Occidentul în a se opune agresiunii lui Putin în Ucraina".

„Permiteți-mi să mă adresez poporului ucrainean, știu că Marea Britanie va continua să susțină lupta voastră pentru libertate atâta timp cât va fi nevoie”, a declarat Boris Johnson.

15:38VIDEO Noi amenințări rusești: Am putea lua înapoi Alaska

15:28 Ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, a respins joi posibilitatea livrării de blindate către Ucraina, declarând că ea nu poate „jefui" resursele armatei germane.

14:56 Ucrainenii își construiesc propriile drone-kamikaze, cu lansatoare improvizate tip praștie:

Cel puțin 7 civili uciși după bombardamente rusești în Donețk

14:50 Circuitul tancurilor în război: Ucrainenii au recapturat un T-72 (avariat acum) de la ruși, după ce îl pierduseră în favoarea acestora lângă Izium, la începutul lunii aprilie:

14:22 Forțele rusești au tras rachete asupra centrului orașului Kramatorsk, din estul Ucrainei, în cadrul unui atac aerian efectuat joi, și au existat victime, a declarat primarul orașului.

„Lovitură aeriană cu rachete asupra părților centrale din Kramatorsk, există victime", a scris primarul Oleksandr Goncharenko pe Facebook, fără a oferi detalii despre victime. El a îndemnat locuitorii să rămână în adăposturi.

14:11Șapte civili au fost uciși și alți doi au fost răniți în Donețk, a anunțat joi guvernatorul regiunii din estul Ucrainei, Pavlo Kirilenko, transmite AFP. Mai multe localităţi din Doneţk au fost lovite de forţele ruse cu artilerie şi rachete trase de lansatoare multiple, a anunţat tot joi preşedinţia de la Kiev, informată de administraţiile regionale.

Ce spune Dmitri Peskov despre plecarea lui Boris Johnson

14:07 Ministrul chinez de externe, Wang Yi, s-a întâlnit cu Serghei Lavrov în Bali înaintea unei reuniuni ministeriale G20, umbrită de invazia Moscovei în Ucraina. Cei doi au fost fotografiați la o întâlnire bilaterală.

China a refuzat să condamne invazia Rusiei în Ucraina și a fost acuzată că oferă acoperire diplomatică Kremlinului, criticând sancțiunile occidentale și vânzările de arme către Kiev.

13:59Durere mare la Moscova: Ministerul Apărării se contrazice cu realitatea după ce ucrainenii și-au repus steagul pe Insula Șerpilor

13:54Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, se va întâlni joi cu omologii săi din Turcia şi China, Mevlüt Çavuşoglu şi Wang Yi, în marja reuniunii ministeriale G20 de la Bali, potrivit agenției ruse de presă Interfax.

13:24 Kremlinul a transmis joi că premierului britanic Boris Johnson nu-i place Rusia și că nici Moscova nu-l place.

În timpul unei discuții cu presa, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat: "el (Johnson) nu ne place, nici noi nu-l plăcem".

Ucraina mulțumește „din toată inima României, prietenul nostru bun"

12:55Un oficial american a declarat joi agenţiei France Presse că Statele Unite se aşteaptă să obţină progrese în dialogul despre Ucraina la reuniunea miniştrilor de externe din G20, deşi la eveniment participă şi Rusia.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, urmează să ajungă joi în insula indoneziană Bali, alături de şefii diplomaţiilor din ţările cu cele mai mari economii ale lumii, însă nu se va întâlni cu omologul său rus, Serghei Lavrov, a comunicat Departamentul de Stat de la Washington.

Sursa AFP a afirmat că se aşteaptă ca ”practic toate ţările din G20” să fie de acord cu mai multe iniţiative pentru combaterea insecurităţii alimentare mondiale şi a instabilităţii preţurilor energiei, urmări ale invaziei ruse în Ucraina. (Agerpres)

12:35 Kievul a acuzat joi că o navă rusă care transporta cereale ucrainene a fost lăsată să părăsească portul turcesc Karasu, ministerul ucrainean de externe spunând că este o „situație inacceptabilă” și că l-a convocat pe ambasadorul Turciei.

„Regretăm faptul că navei rusești Zhibek Zholy, care era plină de cereale ucrainene furate, i s-a permis să părăsească portul Karasu în ciuda dovezilor judiciare prezentate autorităților turce", a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko.

„Ambasadorul Turciei la Kiev va fi invitat la Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe pentru a clarifica această situație inacceptabilă".

12:08Ucraina mulțumește „din toată inima României, prietenul şi vecinul nostru bun"

Lavrov, față în față cu ministrii de externe occidentali la o reuniune G20

11:49VIDEO Rușii au filmat rachete Iskander explodând deasupra orașelor lor imediat după lansare

11:26Pierderile armatei ruse în ultimele 24 de ore, potrivit armatei ucrainene:

11:02 Parlamentul finlandez a votat joi în favoarea unei legislații care ar permite instalarea de garduri la granița cu Rusia și închiderea frontierei de 1.300 km pentru solicitanții de azil în cazul unor „circumstanțe excepționale".

10:49Belarusul amenință Polonia. „Occidentul trebuie să înțeleagă că vom răspunde adecvat și ferm”

10:39VIDEO La pescuit de tancuri: Ucrainenii au lovit un T-62 rusesc cu metoda „momeala”

09:11 Serghei Lavrov a ajuns pe insula Bali din Indonezia pentru o reuniune a miniștrilor de externe din cadrul G20, unde omul lui Putin va sta față în față cu șefii diplomațiilor occidentale.

Pauză operațională pentru trupele ruse

08:46 VIDEO un soldat rus a ales „cea mai periculoasă metodă de a distruge un lansator ucrainean de rachete antiaeriene”

08:28 O navă sub pavilion rusesc, Zhibek Zholy, suspectată că transporta cereale ucrainene furate, a părăsit miercuri seara târziu portul Karasu din nord-vestul Turciei, potrivit datelor de urmărire a navelor Refinitiv.

Duminică, ambasadorul Ucrainei în Turcia a susținut că autoritățile turce au reținut nava. Ucraina ceruse anterior Turciei să aresteze nava. Miercuri, Ministerul rus de Externe a respins ca fiind false informațiile privind reținerea navei de către turci. (Reuters)

08:17 Ucraina a anunţat că anchetează peste 21.000 de cazuri de crime de război comise de ruși. Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că zilnic a primit rapoarte cu privire la 200-300 de crime de război.

Ea a precizat că multe procese vor avea loc în lipsă, însă trebuie să se facă dreptate şi de aceea întregul proces trebuie să continue. Venediktova a mai spus că soldaţii ruşi care au ucis, au torturat sau au violat civili trebuie să înţeleagă faptul că este doar o chestiune de timp când vor ajunge în instanţă. (BBC via News.ro)

08:03 Institutul pentru Studiul Războiului: Pentru prima oară în cele 133 de zile de război, pe 6 iulie Rusia nu a pretins câștiguri teritoriale în Ucraina, ceea ce arată că forțele rusești au inițiat în mare parte o pauză operațională.

Scurtă recapitulare, joi dimineață, a evenimentelor recente (ora 07:20):

  • Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a susținut că încercările Occidentului de a pedepsi o putere nucleară precum Rusia pentru războiul din Ucraina riscă să pună în pericol umanitatea.
  • Forțele armate ruse au distrus două sisteme avansate de rachete HIMARS de fabricație americană și depozitele de muniție ale acestora în estul Ucrainei, a susținut Moscova. Răspunsul Ucrainei: „Fake rusesc. Cu HIMARS, inamicii primesc constant lovituri devastatoare”.
  • Olaf Scholz a anunţat livrarea iminentă de arme aliaţilor din Estul Europei care în schimb vor trimite arme din era sovietică în Ucraina.
  • Marina rusă este teoretic a doua ca putere din lume, însă pare să fi bătut în retragere în războiul cu Ucraina, reducându-și dramatic operațiunile din Marea Neagră.
  • Lysychansk a fost cândva un oraș de 100.000 de locuitori în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, dar se află în ruine după ce a căzut în mâinile forțelor rusești, mulți locuitori trăind în adăposturi antiaeriene și subsoluri.
  • Civilii continuă să evacueze orașul Sloviansk, bombardat în estul Ucrainei, următoarea țintă a forțelor de invazie ale lui Vladimir Putin
  • Sindicatul comercianților de cereale din Ucraina și-a revizuit în creștere prognoza pentru recolta de cereale și semințe oleaginoase la 69,4 milioane de tone, de la 66,5 milioane de tone anterior, dar încă mult sub nivelul de 106 milioane de tone din 2021.
  • Franța trebuie să fie pregătită pentru posibile reduceri ale livrărilor de gaze rusești legate de contextul războiului din Ucraina, a declarat premierul francez Borne.
  • Portul Mariupol din teritoriul ucrainean controlat de Rusia funcționează la capacitate maximă, a relatat agenția de presă TASS, citând oficiali portuari.
  • Peste 8,79 milioane de persoane au trecut granița din Ucraina de la invazia din 24 februarie, a declarat agenția ONU pentru refugiați.
  • Zelenski a spus că Universitatea Pedagogică din oraşul Harkov în nord-estul Ucrainei a fost distrusă miercuri într-un atac cu rachete ruseşti.

---------