Rusia a afirmat miercuri că forțele sale armate au distrus două sisteme avansate de rachete HIMARS de fabricație americană și depozitele de muniție ale acestora în estul Ucrainei, informații respinse drept false de către Kiev, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că forțele sale armate au distrus două lansatoare de rachete multiple de tip High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) pe care Statele Unite și aliații lor le-au furnizat Ucrainei.

De asemenea, a mai susținut ministerul, forțele ruse au distrus două depozite de muniție unde se aflau rachetele HIMARS, lângă linia frontului, într-un sat la sud de Kramatorsk, în regiunea ucraineană Doneţk.

Ministerul rus a publicat și imagini video care - susține acesta - arată atacul. Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent informațiile și imaginile difuzate.

Statul Major ucrainean a respins ulterior în cursul zilei informațiile anunțate de Rusia. Într-un mesaj pe Twitter, armata ucraineană spune că acestea sunt „false” și că folosește de fapt cu succes sistemele HIMARS furnizate de americani, care produc „lovituri devastatoare” asupra forțelor ruse.

„Avertizare! Fake rusesc! Propagandiștii ruși răspândesc activ informații false despre o presupusă distrugere a sistemelor americane de rachete HIMARS. Subliniem că aceste mesaje nu corespund cu realitatea și nu sunt decât un alt fake rusesc.

Sistemele HIMARS furnizate de partenerii americani provoacă în mod constant lovituri devastatoare punctelor de importanță strategică ale inamicului, ce duc la pierderi colosale în rândul echipamentelor, personalului și sprijinului logistic al forțelor de ocupație” - a scris Statul Major al armatei ucrainene pe Twitter.

Ucraina primise doar patru sisteme HIMARS până la începutul lunii iulie, a menționat Consiliul European pentru Relații Externe într-un raport. Statele Unite s-au angajat să livreze opt până la jumătatea lunii iulie.

Livrările de arme occidentale au fost cruciale pentru eforturile Ucrainei de a respinge zecile de mii de soldați ruși pe care Moscova i-a trimis în țara vecină pe 24 februarie, în ceea ce numește o „operațiune militară specială”.

___