Șeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, actualul conducător al Dubaiului, a anunțat că aeroportul orașului va deveni cel mai mare din lume, în urma unor lucrări de extindere care vor costa 128 de miliarde de dirhami, echivalentul a aproape 35 de miliarde de dolari, relatează Reuters.

Planurile pentru Aeroportul International Al Maktoum din DubaiFoto: Dubai Government / Associated Press / Profimedia Images

„Am aprobat astăzi planurile pentru noile terminale de pasageri la Aeroportul Internațional Al Maktoum, și începem construcțiile cu un cost de 128 de miliarde de dirhami ca parte a strategiei Dubai Aviation Corporation”, a anunțat duminică conducătorul Dubaiului într-o postare făcută pe rețeaua de socializare „X”, fosta Twitter.

El a subliniat că aeroportul din Dubai va deveni cel mai mare din lume în ceea ce privește capacitatea de pasageri, putând deservi până la 260 de milioane de persoane. „Va fi de 5 ori mai mare decât actualul Aeroport Internațional Dubai și toate operațiunile Aeroportului Internațional Dubai vor fi transferate către el în următorii ani”, a precizat șeicul Rashid al-Maktoum.

Acesta a afirmat de asemenea că aeroportul va avea 400 de porți pentru avioane și 5 piste paralele, urmând ca el să integreze în premieră mai multe tehnologii noi din sectorul aviatic. El a anunțat totodată construirea unui „întreg oraș” pentru a deservi aeroportul și locuințe pentru un milion de persoane.

„Construim pentru generațiile viitoare, asigurând dezvoltare continuă și stabilă pentru copiii noștri și copiii lor. Dubai va fi aeroportul lumii, portul său, hub-ul său urban și noul său centru global”, a conchis el.

Șeicul Ahmed bin Saeed Al Maktoum, președintele Emirates Airlines, compania aeriană de stat a Emiratelor Arabe Unite, a declarat că noul aeroport va deveni „casa” companiei sale, dar și a „surorii” sale low-cost, Flydubai.

Mutarea „consolidează și mai mult poziția Dubaiului ca hub aviatic fruntaș pe scena mondială”, a spus și Paul Griffiths, CEO-ul Dubai Airports, citat de presa locală.

Potrivit revistei AFAR, aeroportul din Dubai este în prezent al doilea cel mai mare din lume ca număr de pasageri deserviți anual (87 de milioane), după Aeroportul Internațional Hartsfield-Jackson din Atlanta (104,65 milioane).

Cel mai mare aeroport din Europa, Heathrow din Londra, este abia pe poziția a patra în clasament (79,2 milioane de pasageri), în spatele unui alt aeroport american: Dallas–Fort Worth din Texas (81,75 milioane).

Datele sunt pentru anul 2023.