Ucraina a zădărnicit până acum o tentativă de avansare a Rusiei în nordul regiunii Donețk, dar orașul Sloviansk și alte zone civile sunt puternic bombardate, au declarat oficiali ucraineni miercuri, a 133-a zi a războiului.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații din ziua 133 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:20Noul material LIVE, cu evenimentele de joi, îl găsiți aici

Sinteza celor mai importante știri ale zilei de pe frontul ucrainean:

00:45 Peste 21.000 de crime ce ar fi fost comise de trupele ruse sunt investigate de autoritățile ucrainene, potrivit procurorului general Irina Venediktova.

Potrivit acesteia, biroul procurorului general primește informări privind 200-300 de astfel de crime zilnic.

00:22 Separatiștii din Donețk anunță judecarea unor membri ai batalionului Azov: „Pedeapsa maximă aplicată pentru aceste infracțiuni este pedeapsa cu moartea”

23:40Evacuarea orașului Sloviansk continuă în fața avansurilor rusești / „Cea mai brutală confruntare are loc acum”

23:20 Rusia câștigă 24 de miliarde de dolari din vânzarea de combustibili fosili către China și India, potrivit Bloomberg.

În condițiile în care prețurile energiei au crescut vertiginos din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, Rusia a vândut în China petrol, gaze și cărbune în valoare de aproape 19 miliarde de dolari până la sfârșitul lunii mai, dublând cifra de anul trecut.

India a cheltuit aproximativ 5 miliarde de dolari în aceeași perioadă, de cinci ori mai mult față de anul trecut. Potrivit analistului Lauri Myllyvirta, China cumpără "în esență tot ceea ce Rusia poate exporta prin conductele și porturile din Pacific".

23:00 Forțele rusești au distrus complet peste 120 de unități sanitare și au ucis cel puțin 14 cadre medicale din Ucraina din 24 februarie, spune ministrul ucrainean al Sănătății, Viktor Liashko

În total, forțele rusești au avariat 817 unități sanitare. De asemenea, acestea au distrus complet 43 de farmacii și 85 de ambulanțe. Potrivit estimărilor lui Liashko, guvernul va trebui să cheltuiască cel puțin 1,2 miliarde de dolari pentru a reface toate unitățile medicale avariate sau distruse, scrie Kyiv Independent.

21:45 Ministerul ucrainean al Apărării a anulat miercuri, în urma criticilor, ordinul emis cu o zi în urmă ce restricţiona deplasările bărbaţilor încorporabili

21:30 Până la 8.000 de persoane rămân în Severodonețk în timp ce condițiile se deteriorează, spune un oficial ucrainean, potrivit CNN.

Aproximativ 7.000 - 8.000 de persoane rămân în orașul Severodonețk, situat în estul țării, dar în viitorul apropiat vor trăi în "condiții îngrozitoare", fără apă, gaz sau alimentare cu energie electrică, a declarat miercuri Oleksandr Striuk, șeful administrației militare din Severodonetsk.

21:00 Consiliul Europei: Personalul rus pleacă din Strasbourg

Un grup de angajați de la reprezentanța rusă de la Strasbourg urma să se îmbarce miercuri la bordul unui avion rusesc și să părăsească teritoriul francez, la trei luni după ce Moscova a fost expulzată din Consiliul Europei, potrivit AFP.

20:20 Cancelarul german Olaf Scholz anunţă livrarea iminentă de arme aliaţilor din Estul Europei care în schimb vor trimite arme din era sovietică în Ucraina.

Potrivit lui Scholz, guvernul german „a concretizat acum aceste acorduri cu mai multe state care prevăd că ele vor fi legate direct de livrări” de arme către Ucraina. Potrivit planului, partenerii est-europeni care trimit arme din epoca sovietică Ucrainei vor primi livrări de arme din Germania în schimb. Justificarea este că ar fi mai uşor pentru soldaţii ucraineni să utilizeze echipament din epoca sovietică, cu care sunt obişnuiţi, în loc de arme moderne occidentale.

Germania a purtat convorbiri cu Cehia, Grecia, Polonia şi Slovenia asupra acestor acorduri. „Am investit multă energie pentru ca asta să se întâmple”, a spus Scholz, adăugând că implementarea va avea loc în următoarele săptămâni.

19:10Kievul respinge afirmațiile Moscovei, care a susținut că a distrus două sisteme avansate de rachete HIMARS în estul Ucrainei: „Fake rusesc. Cu HIMARS, inamicii primesc constant lovituri devastatoare”

18:43Rusia introduce o nouă lege prin care va pedepsi pe oricine "va acţiona împotriva securităţii ţări"

18:27Cum a ajuns puternica flotă rusă din Marea Neagră să bată în retragere din cauza atacurilor ucrainene

Drona Bayraktar pentru care lituanienii au strâns bani ajunge în curând în Ucraina

18:10 FOTOCum arată drona Bayraktar "Şoim" pentru care lituanienii au strâns bani. Va ajunge în curând în Ucraina

17:45Rusia susține că a distrus două sisteme avansate de rachete HIMARS și depozitele de muniție ale acestora în estul Ucrainei.

Într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri că forțele sale armate au distrus două lansatoare de rachete de tip High Mobility Artillery Rocket Systems (HIMARS) pe care Statele Unite și aliații lor le-au furnizat Ucrainei.

De asemenea, a mai susținut ministerul, forțele ruse au distrus două depozite de muniție unde se aflau rachetele HIMARS, lângă linia frontului, într-un sat la sud de Kramatorsk, în regiunea ucraineană Doneţk.

Informațiile transmise de Moscova nu au putut fi verificate în mod independent, scriu Reuters și The Guardian.

17:30Cristian Felea: „Cărțile sunt date pe față, competiția între blocurile de putere este relansată

Revin pionerii sovietici în Rusia

17:13În Rusia revin pionierii sovietici: Duma de Stat a votat înfiinţarea unei mişcări naţionale patriotice pentru tineret

17:02Ministrul britanic de externe, Liz Truss, a anunțat miercuri că ratificarea de către Marea Britanie a aderării Finlandei și Suediei la NATO va urma un proces accelerat în parlamentul de la Londra, scrie The Guardian.

"Moment important pentru semnarea documentului de ratificare a aderării Finlandei și Suediei la NATO. Acesta va merge acum la Washington pentru a intra în vigoare. Agresiunea rusă este întâmpinată cu unitate și hotărâre", a scris Truss pw Twitter.

Liz Trus spune că va propune ca aderarea să fie ratificată pe o cale rapidă înainte de vacanța parlamentară din 21 iulie, fără procesul obișnuit de ratificare a unui tratat.

16:11Reconstrucţia orașului Mariupol după distrugerea lui de către militarii ruși va costa peste 14 miliarde de dolari, iar restaurarea completă a orașului va dura 7-10 ani, a estimat primarul oraşului, Vadim Boichenko, potrivit Ukrainska Pravda.

Acesta spune că 1.356 de clădiri cu mai multe etaje și 40% din totalul locuințelor private au fost distruse sau deteriorate. Cele mai multe dintre ele nu pot fi reconstruite.

Experții estimează provizoriu costul refacerii infrastructurii pentru a găzdui 220.000 de locuitori la peste 14 miliarde de dolari.

Oficialul ucrainean spune că cifra finală va fi cunoscută după ce vor fi evaluate pagubele provocate locuințelor, odată cu ridicarea ocupației.

15:25 Kremlinul a criticat miercuri Japonia pentru ceea ce a numit o „poziție foarte neprietenoasă" față de Rusia.

Japonia s-a alăturat aliaților săi occidentali în aplicarea unor sancțiuni economice radicale împotriva Rusiei. Moscova a fost, de asemenea, deranjată de vestea că premierul japonez Fumio Kishida a propus plafonarea prețului petrolului rusesc la aproximativ jumătate din nivelul actual.

„Japonia adoptă o poziție foarte neprietenoasă față de Rusia. În orice caz, o astfel de poziție neprietenoasă nu ajută la facilitarea relațiilor privind comerțul și economia, inclusiv dialogul privind energia", a declarat Dmitri Peskov.

Ucraina spune că a respins trupele de invazie în nordul Donețk

15:20Ucraina a contracarat până în prezent o tentativă de avansare a Rusiei în nordul regiunii Donețk, dar orașul Sloviansk și alte zone civile sunt puternic bombardate, au declarat oficialii ucraineni.

Oficialii ucraineni au declarat că au avut loc lupte grele în timp ce forțele rusești au încercat să împingă din Lugansk în regiunea Donețk și spre orașul Sloviansk.

„Ţinem inamicul la granița dintre regiunea Lugansk și regiunea Donețk", a declarat guvernatorul din Lugansk, Serghei Gaidai, pentru televiziunea ucraineană, citat de Sky News.

15:16 Rușii ar fi folosit o armă nouă în Ucraina (TASS)

15:03Bulgaria a blocat 890.000 de dolari, banii de salarii ai Ambasadei Rusiei

14:23 Ministerul de Externe al Rusiei a afirmat miercuri că informațiile potrivit cărora nava cargo Zhibek Zholy, sub pavilion rusesc, a fost reținută în portul turcesc Karasu, fiind suspectată că ar fi transportat cereale ucrainene furate, sunt false.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Alexei Zaitsev, a declarat că Zhibek Zholy, despre care autoritățile ucrainene au declarat că transportă cereale din Berdyansk, a fost „supusă procedurilor standard".

Ambasadorul Ucrainei în Turcia a declarat duminică că autoritățile turce au reținut nava Zhibek Zholy. Ucraina a cerut Turciei să aresteze nava.

Armele pe care Occidentul se teme să le trimită

13:40Platforma YouTube şi reţeaua Instagram au fost interzise pe teritoriul regiunii ucrainene Herson, aflată sub ocupaţia trupelor ruse, potrivit agenţiei de presă RBC, preluată de Rador. Serhi Hlan, consilier al şefului administraţiei militare regionale Herson, a scris pe Facebook că, prin astfel de măsuri, ruşii încearcă să transforme regiunea într-o "mlaştină precum cea din Rusia".

13:20 Armele pe care Occidentul se teme să le trimită Ucrainei (presă)

13:12Ucraina se așteaptă la o recoltă de cereale de cel puțin 50 de milioane de tone în acest an, ceea ce "nu este rău având în vedere toate dificultățile", a declarat miercuri adjunctul ministrului ucrainean al agriculturii.

Taras Vysotskiy a adăugat că cea mai mare parte a recoltei de grâu din 2022 va fi pentru morărit și că Ucraina va trebui să exporte cel puțin 30 de milioane de tone din recolta de cereale de anul acesta în sezonul 2022/23. (Reuters)

13:05 Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru „întreruperea completă" a gazelor din Rusia

12:39 Conducta care transportă petrol din Kazahstan către Marea Neagră a fost somată de un tribunal rus să își suspende activitatea timp de 30 de zile

12:38Serghei Lavrov spune că Rusia negociază mereu în așa fel încât „să nu îi fie rușine”

Bulgaria va reduce dependenţa de gazul rusesc

12:12Construirea unei conducte de gaze mult amânată între Grecia și Bulgaria, menită să ajute Sofia să-și reducă dependența de gazul rusesc, a fost finalizată și poate începe operațiunile comerciale luna aceasta, potrivit ministrului grec al energiei.

Interconectorul Grecia-Bulgaria, care s-a lovit de mai multe obstacole administrative în ultimii ani, este important pentru securitatea energetică a Bulgariei, căreia i s-a întrerupt gazul rusesc pentru că a refuzat să plătească în ruble în urma invaziei Ucrainei de către Moscova.

Conducta de 220 de milioane de euro va transporta gaz din orașul Komotini, din nordul Greciei, până la Stara Zagora din Bulgaria și va fi legată de o altă conductă care transportă gaz azer. (Al Jazeera)

11:59VIDEO Ucrainenii au aruncat în luptă și vechile mortiere 2B9 „Vasilek” / Imagini rare cu arma trăgând la foc automat de pe o camionetă civilă

11:55Medvedev: Este absurd să pedepseşti ţara care are cel mai mare potențial nuclear

Mesajul Zaharovei pentru SUA: „Hit Me Baby One More Time”

11:29 Austria își pune în aplicare amenințarea de a expulza compania rusă Gazprom din marea sa instalație de depozitare a gazelor de la Haidach pentru că nu a reușit în mod sistematic să umple partea sa de capacitate.

„Dacă nu stochează (gaze), atunci capacitatea trebuie să fie cedată altora. Este o infrastructură critică. Avem nevoie de ea acum, într-o astfel de criză. Este exact ceea ce se întâmplă acum în cazul Gazprom și al depozitării sale de la Haidach", a declarat ministrul Energiei, Leonore Gewessler, adăugând că autoritatea de reglementare în domeniul gazelor, e-Control, a început procesul de expulzare a Gazprom.

11:27Armata ucraineană a anunţat miercuri că a respins în timpul nopţii un atac al forţelor militare ruse în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, provocând "pierderi semnificative inamicului", informează dpa, preluată de Agerpres.

Forţele ruse s-au retras după tentativa de ofensivă de lângă Verhnokamianske, Bilohrivka şi Hrîhorivka, a anunţat statul major al armatei ucrainene. Cele trei mici localităţi se află la 10-15 kilometri vest de Lisiciansk, oraş ucrainean capturat de forţele militare ruse la sfârşitul săptămânii trecute.

În zona Bahmut din sudul Ucrainei, forţele ucrainene au reuşit de asemenea să oprească o ofensivă a trupelor ruse şi le-au provocat pierderi, potrivit armatei ucrainene. Informaţiile nu au putut fi verificate din surse independente.

11:17 Maria Zaharova le răspunde americanilor cu versuri din Britney Spears: „Hit Me Baby One More Time”

11:11991 de copii din Ucraina au fost afectaţi de războiul, care a izbucnit la sfârșitul lunii februarie, potrivit Procuraturii Generale, citată de Sky News.

346 de copii au fost uciși în timp ce 645 au fost răniți în urma bombardamentelor rusești asupra Ucrainei.

Apel pentru scoaterea celor 350.000 de civili rămași în Donețk

11:07 Guvernatorul ucrainean din Lugansk a declarat în această dimineață că luptele continuă în satele din jurul orașului Lysychansk. Serghei Gaidai a spus că „unele așezări au fost deja de două ori sub un control sau altul".

El a repetat că până la 15.000 de civili au rămas în Lysychansk și 8.000 în Sievierodonetsk, adăugând că „imaginile video de astăzi din Lysychansk sunt greu de privit". Gaidai a adăugat că „rușii avansează, în primul rând, datorită faptului că sunt superiori în materie de artilerie, cu care distrug orașele și pozițiile de apărare".

11:02Forțele ruse au ucis cinci civili și au rănit alți 21 marți în regiunea Donețk, a declarat guvernatorul, transmite Al Jazeera.

Două persoane au fost ucise în orașul Avdiivka, una în orașul Sloviansk, una în orașul Krasnohorivka și una în orașul Kurakhove, a declarat Pavlo Kirilenko pe Telegram.

10:37Pierdere importantă pentru ucraineni: Unul dintre comandanții voluntarilor bieloruși ce luptă de partea lor a fost ucis în luptă

09:54 Guvernatorul din Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat că scoaterea celor 350.000 de persoane rămase în provincia Donețk este necesară pentru a salva vieți și pentru a permite armatei ucrainene să apere mai bine orașele de avansul rusesc.

„Destinul întregii țări va fi decis de regiunea Donețk. Odată ce vor fi mai puțini oameni, ne vom putea concentra mai mult asupra inamicului nostru și ne vom putea îndeplini sarcinile principale", a spus el.

Rusia trage zilnic un număr uriaș de obuze

09:28 Noua estimare ucraineană privind pierderile rusești din ultimele 24 de ore: 150 de soldați, 6 tancuri, 7 transportoare blindate, 6 sisteme de artilerie, 2 sisteme antiaeriene, 4 drone, 14 vehicule și cisterne și 9 rachete de croazieră:

09:21 Prima tură de soldați ucraineni a sosit în Marea Britanie pentru instruire, potrivit secretarului apărării, Ben Wallace. Pregătirea face parte dintr-un program inovator care vizează pregătirea a până la 10.000 de noi recruți ucraineni, alături de pachetul de ajutor militar în valoare de 2,3 miliarde de lire sterline.

Ben Wallace, ministrul britanic al apărării: „Acești soldați ucraineni vor urma cursuri similare cu cele pentru pregătirea de bază a soldaților din Marea Britanie. Acestea includ pregătire în domeniul armelor, prim ajutor pe câmpul de luptă, tehnici de teren, tactici de patrulare. (...) Fiecare curs va dura câteva săptămâni".

08:52 ANALIZĂ AFP: Numărul uriaș de obuze pe care le trage Rusia zilnic, un „dacă” foarte important și cine are acum avantaj în „războiul munițiilor” dintre ruși și occidentali

08:23Evaluare britanică: Lupta pentru Sloviansk va fi următoarea confruntare-cheie în lupta pentru Donbas.

Nouă declarație duplicitară a lui Serghei Lavrov

08:16 China este dispusă să aprofundeze cooperarea cu Rusia în contexte multilaterale, inclusiv în cadrul G20, a declarat viceministrul chinez de externe Ma Zhaoxu în fața ambasadorului rus în China, Andrey Denisov.

De asemenea, China este dispusă să consolideze coordonarea strategică cu Rusia și să extindă cooperarea practică în diverse domenii, i-a spus Ma lui Denisov în cadrul unei întâlniri de marți, potrivit unui comunicat de miercuri al Ministerului chinez de Externe. (Reuters)

07:51 Nouă declarație duplicitară a Rusiei: Lavrov cere țărilor lumii să respecte dreptul internațional

07:43 Statele Unite și o serie de aliați au cerut marți ca organismele naționale de conducere a sporturilor din Rusia și Belarus să fie suspendate din federațiile sportive internaționale.

Ambasada Rusiei în Statele Unite a descris această măsură ca fiind „rusofobă" și a declarat că „sportul ar trebui să rămână în afara politicii". (Reuters)

07:06 Ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a anunțat restabilirea serviciului militar obligatoriu.

07:03Ucraina a depus o cerere de aderare la OCDE

Scurtă recapitulare, miercuri dimineață, a evenimentelor recente:

  • Lysychansk a fost cândva un oraș de 100.000 de locuitori în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, dar acum zace în ruine după căderea sa în fața forțelor rusești, mulți locuitori trăind încă în adăposturi antiaeriene și subsoluri.
  • „Orașul nu mai există", a declarat Nina, o tânără mamă care a fugit din Lysychansk, în provincia Luhansk, pentru a se refugia în orașul central Dnipro. „A fost practic șters de pe fața pământului”, a adăugat ea.
  • Forțele rusești au lovit o piață și o zonă rezidențială din orașul Sloviansk, în apropierea liniilor de front din Donețk, ucigând cel puțin două persoane și rănind șapte, potrivit oficialilor.
  • Separatiștii susținuți de Rusia au confiscat două nave sub pavilion străin în portul Mariupol din sud-estul Ucrainei, spunând că acestea sunt acum „proprietate de stat", în primele acțiuni de acest fel împotriva transportului maritim comercial, arată scrisori consultate de Reuters.
  • Președintele Camerei inferioare a Parlamentului rus a declarat că Ucraina a devenit un „stat terorist" și că face totul pentru ca Rusia să nu se oprească la granițele regiunii Donbas.
  • Zelenski a reînnoit apelul său pentru garanții de securitate în timp ce se adresa unei conferințe găzduite de The Economist. Europa trebuie să înțeleagă, a spus el, că războiul se referă la siguranța Europei, iar Ucraina este „gardul" care o protejează.
  • O conferință internațională organizată la Lugano, în Elveția, pentru a sprijini Ucraina, a subliniat o serie de principii pentru a orienta redresarea Kievului și a condamnat acțiunile Moscovei.
  • Secretarul de stat american Antony Blinken va cere săptămâna aceasta națiunilor din G20 să facă presiuni asupra Rusiei pentru a sprijini eforturile ONU de redeschidere a căilor maritime blocate de conflictul din Ucraina și va repeta avertismentele adresate Chinei de a nu sprijini efortul de război al Moscovei.
  • Fostul președinte rus Medvedev a declarat că o propunere raportată din partea Japoniei de a limita prețul petrolului rusesc la aproximativ jumătate din prețul actual ar duce la o penurie pe piață care ar putea împinge prețurile peste 300-400 de dolari pe baril.
  • Detenția arbitrară a civililor a devenit larg răspândită în părțile din Ucraina deținute de armata rusă și de grupurile armate afiliate, 270 de cazuri fiind documentate, a declarat șeful ONU pentru drepturile omului.

---------