Un grup de angajați de la reprezentanța rusă de la Strasbourg urma să se îmbarce miercuri la bordul unui avion rusesc și să părăsească teritoriul francez, la trei luni după ce Moscova a fost expulzată din Consiliul Europei, potrivit AFP.

Consiliul EuropeiFoto: Flickr/ Antonio Bonanno

"În urma excluderii Federației Ruse din Consiliul Europei în martie anul trecut și a închiderii ulterioare a reprezentanței sale de la Strasbourg, acest zbor de repatriere organizat de Rusia a permis personalului și familiilor să părăsească definitiv teritoriul francez", a precizat Ministerul de Externe.

Întrebat, ministerul nu a oferit detalii suplimentare cu privire la numărul de persoane în cauză, la ora exactă sau la aeroportul de unde au plecat.

Diverse surse contactate de AFP la Strasbourg sau la Paris nu au comentat informația.

În jurul orei 18.30 (16.30 GMT), strada pe care se află ambasada Rusiei la Strasbourg, oraș din estul Franței unde își are sediul instituția europeană, a fost blocată de dube ale poliției, a constatat un reporter AFP.

Potrivit site-ului de urmărire a zborurilor FlightRadar24, "un avion oficial rusesc" urma să sosească la sfârșitul după-amiezii pe aeroportul internațional Basel-Mulhouse, situat la aproximativ 130 de kilometri de Strasbourg.

AFP a precizat că mai multe autocare erau parcate în fața ambasadei, precum și o duzină de motocicliști din cadrul forțelor de poliție.

Potrivit FlightRadar24, avionul a urmat o rută deosebit de lungă deasupra Turciei și a Mediteranei înainte de a intra în spațiul aerian francez.

Avioanele rusești nu mai au voie să survoleze Europa, în conformitate cu sancțiunile internaționale impuse în urma invaziei din 24 februarie în Ucraina.

Rusia a fost expulzată oficial la 16 martie din Consiliul Europei, din care era membră din 1996, după lansarea ofensivei sale militare în Ucraina.

Consiliul Europei, care a fost înființat în 1949 pentru a veghea la respectarea drepturilor omului în Europa, obișnuia să reunească aproape toate statele membre ale Uniunii Europene.