Deputaţii ruşi au votat miercuri crearea în Rusia a unei mişcări naţionale pentru copii şi adolescenţi, care are drept principal obiectiv să-i înveţe valorile patriotice, un sistem care reaminteşte de organizaţiile de tineret sovietice, relatează Agerpres citând AFP.

Foto:

Deschisă tuturor copiilor începând cu vârsta de 6 ani, mişcarea, care va fi finanţată de stat, este chemată „să pregătească copiii şi tinerii pentru viaţa în societate, formându-le viziunea asupra lumii pe baza valorilor spirituale şi morale tradiţionale ruseşti (...), precum şi să se inoculeze dragostea şi respectul pentru patrie”, potrivit autorilor iniţiativei.

„Statul trebuie să creeze condiţii care contribuie la o dezvoltare spirituală, morală, intelectuală şi fizică exhaustivă a copiilor, la învăţarea patriotismului, a responsabilităţii civile şi a respectului pentru adulţi”, au subliniat ei într-o notă explicativă comună la această lege.

Revin pionierii sovietici

Participarea la mişcare, care pare să se inspire din cea a „pionierilor” sovietici şi prevede desemnarea de responsabili însărcinaţi cu realizarea acestor obiective, se va face pe bază de voluntariat, potrivit acestei legi votate miercuri în a treia şi ultima lectură de către Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Lui Vladimir Putin i se va propune să conducă consiliul de observare al mişcării, a precizat într-un comunicat deputatul Artiom Meteliov, din partidul la putere Rusia unită, care prezidează comisia pentru tineret al Dumei.

De la venirea sa în fruntea statului în 2000, Vladimir Putin a pus patriotismul în centrul politicii de stat, retorica patriotică a autorităţilor ruse accentuându-se de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

___