Ministrul leton al apărării, Artis Pabriks, a anunțat marți restabilirea serviciului militar obligatoriu, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Rusia vecină și al războiului din Ucraina, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Actualul sistem militar al Letoniei și-a atins limitele. În același timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia își va schimba comportamentul", a declarat Pabriks presei.

Letonia a renunțat la serviciul militar obligatoriu după aderarea la NATO. Din 2007, armata membrului baltic al UE este formată din soldați de carieră și din voluntari din Garda Națională care servesc în infanterie cu jumătate de normă la sfârșit de săptămână.

Țara cu mai puțin de două milioane de locuitori, care se învecinează cu Belarus și Rusia, are în prezent doar 7.500 de soldați activi și membri ai Gărzii Naționale, susținuți de 1.500 de soldați NATO.

Potrivit lui Pabriks, serviciul militar obligatoriu, care se va aplica doar bărbaților, va fi restabilit în 2023.

Gatis Priede, membru al Gărzii Naționale, a salutat decizia, „cea mai bună veste" care, potrivit acestuia, ar fi trebuit să fie luată atunci când Rusia a anexat Crimeea în 2014.

„Este ceea ce trebuie făcut: să formăm mai mulți rezerviști pentru armata noastră și pentru forța globală a NATO, care încă lipsește cu desăvârșire în nordul Europei și în regiunea baltică", a declarat el pentru AFP.

Pabriks a anunțat, de asemenea, că intenționează să construiască o bază militară în apropierea orașului Jekabpils din sud-estul țării, care va fi mai aproape de granița cu Rusia decât actuala bază din Adazi.

--------------