O dronă Bayraktar TB2, fabricată de compania ginerelui președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, obținută de Lituania pentru Ucraina în urma unei campanii locale de crowdfunding, va fi trimisă la Kiev în curând, a anunţat ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas, transmite CNN.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vanagas", care înseamnă "șoim" în lituaniană, împreună cu muniția, a ajuns luni în țara baltică, a anunţat pe Twitter ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anušauskas.

După ce a prezentat-o presei miercuri, Anušauskas a adăugat că drona va fi transferată în curând în Ucraina.

"Ultimele ore ale dronei "Vanagas" în Lituania. Foarte curând va fi livrată în Ucraina", a scris ministrul lituanian al apărării pe Twitter.

Campania de crowdfunding a fost lansată luna trecută de postul lituanian de televiziune online Laisves TV și a reușit să obțină aproximativ 6 milioane de euro pentru achiziționarea dronei.

Achiziția a fost organizată de Ministerul lituanian al Apărării, dar după ce a aflat că a fost achiziționată prin intermediul unei campanii de crowdfunding, producătorul turc a donat gratuit drona.

"Cetățenii din Lituania au strâns fonduri pentru această aeronavă, dar, inspirată de idee, compania turcă Baykar, producătorul lui Bayraktar, a decis să o doneze", a precizat Ministerul lituanian al Apărării într-un comunicat.

1,5 milioane de euro din cele aproape 6 milioane de euro donate au fost alocate pentru înarmarea aeronavei fără pilot.

Baykar a mai donat drone

Nu este prima dată când Baykar donează o parte din dronele sale forțelor armate ucrainene.

Luna trecută, după ce o campanie ucraineană de crowdfunding a obținut suficiente fonduri pentru a achiziționa trei dintre drone, compania a declarat că le va dona gratuit.

"Cerem ca fondurile strânse să fie remise în schimb poporului ucrainean care luptă", a spus producătorul turc într-o declarație din 27 iunie.

Drona Bayraktar TB2 a jucat un rol-cheie în apărarea Ucrainei împotriva Rusiei.

Țara dispunea de aproximativ 20 de vehicule aeriene fără pilot înainte de începerea războiului din 24 februarie, dar ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat la 28 iunie că biroul său a reușit să obțină până la 50 de drone de la începutul invaziei.

"În viitorul apropiat, aproape toată capacitatea uzinei Baykar Makina se va concentra pe satisfacerea nevoilor forțelor armate. Este vorba despre a comanda alte zeci de drone", a adăugat Reznikov.