Compania turcească Baykar, cea care produce faimoasele drone Bayraktar TB2, a anunțat că va dona un lot de 3 drone forțelor armate ucrainene, refuzând din nou să primească bani strânși prin crowdfunding pentru achiziționarea de aeronave fără pilot care să fie trimise Ucrainei.

Drona Bayraktar TB2 primita de fortele armate ucraineneFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Baykar a fost informată despre o campanie de crowdfunding numită 'Bayraktarele Poporului' care a avut succes în a strânge fondurile pentru a cumpăra câteva aeronave fără pilot Bayraktar TB2 pentru ucraineni ca să fie folosite în apărarea Patriei lor”, afirmă compania turcească într-un comunicat remis presei.

„Baykar nu va accepta plata pentru TB2-uri și va trimite cu titlu gratuit 3 aeronave fără pilot pe frontul de război ucrainean”, adaugă acesta, cerând de asemenea ca banii strânși din donații să fie folosiți pentru ajutorarea ucrainenilor de rând.

„Suntem mișcați de solidaritatea și determinarea lor în fața unor provocări ce păreau insurmontabile”, mai spune producătorul turcesc de drone.

Anunțul companiei cu sediul în Istanbul vine după ce Serhiy Prytula, un actor ucrainean devenit politician, declarase sâmbătă că Ucrainenii au strâns 20 de milioane de dolari în trei zile pentru a cumpăra 4 drone Bayraktar.

Inițial, fundația caritabilă a lui Serhiy Prytula vizase să strângă grivne pentru trei drone Bayraktar în șapte zile, dar au strâns suma necesară în trei zile.

Baykar a donat și drona Bayraktar pe care lituanienii au vrut să o cumpere pentru Ucraina

La începutul lunii iunie compania turcească a anunțat că va dona gratuit forțelor armate ucrainene o dronă Bayraktar TB2 pe care lituanienii voiau să o cumpere pentru a o dona Ucrainei.

Lituanienii de rând au donat banii necesari pentru cumpărarea dronei în urma unei campanii de crowdfunding demarată de jurnalistul lituanian Andrius Tapinas.

„Este incredibil, dar Turcia a fost de acord să dea gratis drona pentru care Lituania a strâns bani. Este fantastic! Din banii strânși vom cumpăra muniția necesară pentru drona Bayraktar și restul banilor vor merge spre susținerea Ucrainei. Mulțumim, Turcia”, declara la momentul respectiv ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anušauskas.

O săptămână mai târziu, poșta lituaniană a început să vândă timbre cu drona Bayraktar TB2 donată de compania turcească Ucrainei ca urmare a campaniei de strângere de fonduri din Lituania.

Poșta de la Vilnius recomanda trimiterea de scrisori liderilor mondiali cu acest timbru, menționându-i explicit pe cancelarul german Olaf Scholz și președintele francez Emmanuel Macron, ambii criticați puternic din cauza conversațiilor telefonice avute cu Vladimir Putin.

Într-un interviu acordat la sfârșitul lunii mai agenției de presă Reuters, unul dintre cei doi frați care conduc compania Baykar afirma că se simte mândru că dronele de fabricație turcească sunt folosite cu succes de ucraineni în război.

„Este o invazie ilegală, așadar TB2 ajută onorabilul popor ucrainean să își apere țara”, afirma Selcuk Bayraktar pe 31 mai.

Urmărește ultimele evoluții din a 125-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.