Sute de lituanieni au donat bani pentru a cumpăra o dronă militară avansată pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei, într-o demonstrație de solidaritate cu o țară aflată anterior sub conducerea Moscovei, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Laisves TV spune că obiectivul de 5 milioane de euro a fost atins în această după-amiază.

Aproximativ 4,4 milioane de euro (4,1 milioane de dolari) au fost strânși în doar trei zile - din cele 5 milioane de euro necesare - în mare parte în sume mici, potrivit Laisves TV, un post TV care a lansat apelul.

"Înainte de începerea acestui război, niciunul dintre noi nu credea că vom cumpăra arme. Dar acum este un lucru normal. Trebuie făcut ceva pentru ca lumea să se îmbunătățească", a spus Agne Belickaite, 32 de ani, care a trimis 100 de euro imediat ce strângerea de fonduri a fost lansată miercuri.

"Donez pentru a cumpărarea armelor pentru Ucraina de ceva vreme. Și o voi face până la victorie", a declarat ea pentru Reuters, adăugând că este motivată parțial de temerile că Rusia ar putea ataca Lituania.

Dronele s-audovedit eficiente în ultimii ani împotriva forțelor ruse și a aliaților acestora în conflictele din Siria și Libia, iar achiziția ei este orchestrată de Ministerul Apărării al Lituaniei, care a declarat pentru Reuters că intenționează să trimită o scrisoare de intenție Turciei pentru a cumpăra drona.

În ultimii ani, Ucraina a cumpărat peste 20 de drone Bayraktar de la compania turcă Baykar și a comandat alte 16 pe 27 ianuarie. Acest lot a fost livrat la începutul lunii martie.

"Acesta este primul caz din istorie când oamenii obișnuiți strâng bani pentru a cumpăra ceva ca un Bayraktar. Este fără precedent, este incredibil", a declarat Beshta Petro, ambasadorul Ucrainei în Lituania, pentru Laisves TV.

„În timp ce guvernele celor mai mari țări ale lumii deliberează la nesfârșit... societatea lituaniană pur și simplu se adună și, știți, este pe cale să strângă fonduri 5 milioane de euro și să cumpere drona – ceea ce este un mesaj impresionant pentru lume”, a spus Belickaite.