​Rusia își continuă ofensiva în estul Ucrainei, unde Volodimir Zelenski acuză că Moscova duce o „politică de genocid”. Lupte grele se dau în Donbas iar „situația este mai dificilă chiar și decât spun oamenii” potrivit ministrului de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba. Zelenski promite însă că regiunea va fi „din nou ucraineană”, în timp ce forțele ruse continuă să facă progrese de sud-est.

Distrugeri in regiunea DonbasFoto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente ale zilei 94 a războiului:

22:05Belarusul introduce restricții de intrare în mai multe districte care se învecinează cu Ucraina

21:39Ministrul ucrainean al Tineretului şi Sportului, Vadim Gutzeit, a declarat că de la startul ofensivei militare a Rusiei în Ucraina au murit peste 50 de sportivi, informează interfax.com.ua, scrie News.ro.

“Peste 50 de sportivi au murit în cele peste 90 de zile de război al Rusiei împotriva Ucrainei”, a afirmat Gutzeit.

Potrivit ministrului, sportivi care concurează în discipline olimpice şi neolimpice apără ţara cu arma în mână

21:25Rușii au schimbat indicatorul de la intrarea în Melitopol.

„Melitopol Rusia pentru totdeauna”, scrie pe noul semn.

Limita de vârstă pentru serviciul militar a fost scoasă oficial în Rusia

21:21Vladimir Putin a semnat sâmbătă în lege o măsură care anulează limita superioară de vârstă pentru serviciul militar

20:47Lituanienii de rând au donat bani pentru a cumpăra o dronă Bayraktar pentru Ucraina

20:27Cel puțin un mort și șase răniți în bombardamentele rusești asupra Mikolaievului

20:15Un ucrainean a fost condamnat la închisoare pentru trădare după ce a ajutat trupele rusești la Donețk

20:02Rusia recrutează luptători pentru războiul din Ucraina în piața principală din Sankt Peterburg, scrie Nexta.

19:59Schisma Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a fost cerută de credincioşi, inclusiv din Donbas - purtător de cuvânt

Ucraina acuză Rusia de jaf, după ce rușii ar fi încărcat mii de tone de metal la Mariupol

19:29O navă a intrat în portul Mariupol pentru prima dată de la capturarea sa de către Rusia. Avocatul Poporului: După furtul de cereale, rușii fură acum produse metalice

19:06„Meniul complet” al torturii suportate de prizonierii ucraineni,descris de Avocatul ucrainean al Poporului

19:01 Un blogger din Ucraina, Arif Bagirov, a reuşit să fugă din Severodonețk, un oraş puternic bombardat de ruşi, după "cea mai nebună cursă" din viaţa sa. Povestea sa AICI

18:37Premier ucrainean: Rusia trebuie să plătească pentru distrugerea pe care a creat-o / Vrem să construim un stat nou

17:06Biserica Ortodoxă Rusă neagă demersul Bisericii Ortodoxe Ucrainene de a deveni independentă

16:25 Scholz și Macron i-au cerut lui Putin „negocieri directe serioase” cu Zelenski

16:17Președintele rus Vladimir Putin le-a declarat sâmbătă, într-un apel telefonic, liderilor Franței și Germaniei că Rusia este dispusă să discute modalități de a face posibil ca Ucraina să reia transporturile de cereale din porturile Mării Negre, a spus Kremlinul, relatează Reuters.

„La rândul său, Rusia este pregătită să ajute la găsirea de opțiuni pentru exportul nestingherit de cereale, inclusiv exportul de cereale ucrainene din porturile Mării Negre”, a spus Kremlinul.

Acesta a mai spus că i-a informat, de asemenea, pe președintele francez Emmanuel Macron și pe cancelarul german Olaf Scholz că Rusia este pregătită să-și mărească exporturile de îngrășăminte și produse agricole dacă sancțiunile împotriva acesteia vor fi ridicate - o cerere pe care a ridicat-o în discuțiile cu liderii italieni și austrieci din ultimele zile.

Rușii au bombardat orașul Nikolaiev

15:59Orașul Nikolaeiv, lovit de bombardamentele rușilor / Bombele au căzut în curtea unui bloc

15:45Cât de departe va merge Rusia cu propaganda patriotică: Kremlinul vrea procese de tip Nurnberg pentru a-și justifica invazia

15:25 VIDEO „Trebuie să ne mişcăm sau murim!"Imagini dramatice cu fiul unui parlamentar britanic care luptă în Ucraina

14:33Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că a avut o convorbire telefonică cu premierul britanic Boris Johnson. Zelenski a spus că discuția a vizat consolidarea apărării Ucrainei, precum și eforturile de a preveni o criză alimentară.

Ucraina a primit rachete Harpoon

13:30Ucraina a primit rachete Harpoon și un lot de obuziere americane autopropulsate M109, a anunţat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, relatează Nexta.

13:23Un colac de salvare și o geamandură luminoasă de pe crucișătorul Moskva, care s-a scufundat după ce a fost lovit de rachete ucrainene, au ajuns recent în posesia polițiștilor de frontieră din cadrul Gărzii Maritime.

Serhii Deineko, șeful Poliţiei de Frontieră din Ucraina, spune că aceste obiecte "vor completa colecția de exponate muzeale a Forțelor de Apărare ucrainene", relatează Ukrainskaia Pravda.

13:02Rusia anunță că a testat cu succes racheta hipersonică Zircon, depre care Putin spune că nu are rival

12:33Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko, rival al actualului lider Volodimir Zelenski, a anunțat sâmbătă că a fost împiedicat să iasă din țară pentru o călătorie în Lituania, scrie AFP.

Rușii susțin că au cucerit un oraș-cheie

12:15Consilierul prezidențial ucrainean și negociatorul șef Mihailo Podoliak a declarat că nu se poate avea încredere în niciun acord cu Rusia și că invazia Moscovei poate fi oprită doar cu forța, relatează Reuters.

„Rusia a dovedit că este o țară barbară care amenință securitatea mondială. Un barbar poate fi oprit doar cu forța”, a scris Podoliak pe Telegram.

12:10Armata rusă susține că a cucerit localitatea Lîman, din estul Ucrainei, oraș-cheie care deschide drumul către marile orașe Sloviansk și Kramatorsk.

„Ca urmare a acțiunilor comune ale unităților de miliție din Republica Populară Donețk și ale forțelor armate ruse, orașul Lîman a fost complet eliberat de naționaliștii ucraineni”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, citat de AFP

Lîman este un important nod feroviar situat la nord-est de orașul Sloviansk, preluat de la separatiștii pro-ruși de Kiev în 2014, și Kramatorsk, capitala părții din regiunea Donețk (est) aflată sub control ucrainean.

11:59Autoritățile pro-ruse din Herson au anunțat că regiunea trece la ora Moscovei.

11:46Forțele ruse au bombardat vineri 49 de localităţi din regiunile Donețk și Lugansk. Patru civili au murit și cel puțin cinci au fost răniţi în regiunea Donețk, potrivit armatei ucrainene. Numărul victimelor din regiunea Lugansk nu a fost încă stabilit, transmite The Kyiv Independent.

Kievul spune că Rusia a pierdut aproape 30.000 de militari de la începutul invaziei

11:27Rușii au închis „granița” cu Ucraina în Herson, regiune pe care o controlează.

11:24Forțele ruse au avut rezultate slabe în operațiunile în teren urban de la începutul invaziei în Ucraina, scrie Institutul pentru studiul Războiului (ISW), în cea mai recentă analiză. Militarii Moscovei au început vineri atacurile directe asupra Severodonețk, dar nu au reușit să încercuiască complet orașul și este puțin probabil să avanseze rapid.

10:24Bilanțul pierderilor Rusiei publicat de Ministerul Apărării din Ucraina:

10:10Regiunea Herson, ocupată de Rusia, și-a închis granițele cu zonele ucrainene din jurul ei , a declarat sâmbătă Kirill Stremousov, adjunctul șefului a ceea ce Rusia numește „administrația regională civil-militară" din Herson, relatează agenţia de presă rusească RIA Novosti preluată de CNN.

"Frontiera este acum închisă din motive de securitate. Nu recomandăm deloc călătoriile în Ucraina, indiferent de pretext", a declarat Stremousov, potrivit RIA Novosti.

Punctele de frontieră ale Hersonului cu regiunile ucrainene Mîkolaiiv și Dnipropetrovsk sunt închise, în timp ce călătoriile din Herson către Crimeea sau zonele controlate de Rusia din Zaporijjea rămân posibile, a adăugat Stremousov.

10:01Peste 100 de soldaţi ai Gărzii Naționale a Rusiei au fost concediați pentru că au refuzat să lupte în Ucraina, arată documente judiciare postate pe site-ul unei instanţe locale, relazează The Guardian. Concedierea membrilor Rosgvardia a ieşit la iveală după ce militarii ruşi au contestat măsura.

09:57Într-un interviu pentru HotNews.ro, Taras Vysotsky, prim-adjunct al ministrului pentru Politici Agrare și Alimentație din Ucraina, a povestit cum se desfășoară uriașa operațiune de export a cerealelor, în condițiile blocadei rusești de la Marea Neagră, operațiune din care și România face parte. Demnitarul spune că prețurile alimentelor în toată lumea vor continua să crească în condițiile în care cantități mari de grâu și floarea soarelui sunt încă blocate în Ucraina.

09:17Guvernatorul regiunii Lugansk a declarat că sunt aproximativ 10.000 de soldați ruși în regiunea de est, potrivit Reuters, informația nefiind confirmată independent. „Acestea sunt (unitățile) care se află permanent în regiunea Lugansk, care încearcă să atace”, a spus guvernatorul.

09:15Armata americană a semnat un acord pentru a cumpăra rachete antiaeriene Stinger în valoare de 687 de milioane de dolari pentru a reface stocurile trimise în Ucraina, potrivit surselor Reuters. Contractul pentru un total de 1.468 de rachete Stinger a fost atribuit miercuri, potrivit unui document analizat de Reuters.

Nu a existat un calendar pentru finalizarea lucrărilor, dar s-a estimat că livrarea ar putea dura până la 30 de luni. Din februarie, SUA au trimis aproximativ 1.400 de rachete Stinger în Ucraina, potrivit The Business Standard

08:51Kremlinul ar trebui să colaboreze în cadrul anchetei pe care Curtea Penală Internaţională o desfăşoară în legătură cu presupusele crime de război comise de când Rusia a invadat Ucraina, a declarat vineri, la Haga, procurorul instanței de justiție internațională, Karim Khan.

08:30Ce trebuie să știm la începutul zilei:

  • Ofensiva rusească în Donbas continuă. Forțele armate ale Ucrainei au recunoscut că trupele ruse au făcut noi progrese în regiunea de est Donețk, mai mulți oficiali admițând că trupele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă în unele locuri.
  • Orașul Severodoneţk din regiunea Lugansk, aflat încă sub controlul ucrainean este asediat de forțele de invazie, la periferia orașului înconjurat complet dându-se lupte grele.
  • Guvernatorul de la Lugansk a scris pe Telegram că forțele ucrainene ar putea fi forțate să se retragă din zonă pentru a evita capturarea. „Rușii nu vor putea prelua controlul în regiunea Luhansk în zilele următoare”.
  • Rusia plănuiește o „victorie la scară largă în Ucraina până în toamnă” și ar putea încerca din nou să cucerească capitala Kiev, potrivit Meduza.
  • Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus că situația din Donbas este „foarte dificilă”. „Chiar dacă Rusia va aduce toată suferința și ruina în Donbas, vom reconstrui fiecare oraș, fiecare comunitate. Nu există o alternativă reală", a spus Zelenski.
  • Președintele SUA, Joe Biden, l-a acuzat pe Putin că a încercat să „șteargă” cultura și identitatea ucraineană. Biden a mai spus că liderul de la Kremlin, din greșeală, „a NATO-izat toată Europa”, după ce Suedia și Finlanda au solicitat să adere la alianță după invazia Rusiei în Ucraina.
  • Se așteaptă ca SUA să trimită sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, decizia ar putea fi anunțată săptămâna viitoare. Ucraina continuă să facă apel la partenerii internaționali, inclusiv Marea Britanie, să îi furnizeze sisteme de lansatoare multiple de rachete pentru a contracara ofensiva rusă.

Sinteza informațiilor din a 93-a zi de război din Ucraina o puteți citi aici