Filiala moscovită a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, care tocmai s-a rupt de Rusia, nu a mai putut rămâne tăcută în fața compromisurilor patriarhului rus cu Kremlinul în plină invazie a țării, a spus sâmbătă purtătorul de cuvânt al acesteia, relatează AFP.

Locuitori din KievFoto: Ukrinform / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aripa moscovită a Bisericii a decis să-şi rupă definitiv toate legăturile cu Rusia, după secole de istorie comună, din cauza unui dezacord profund cu patriarhul rus, din cauza Războiului rus din Ucraina, potrivit News.ro.

”Condamnăm şi ne disociem de comentariile despre agresiunea rusă în Ucraina ale patriarhului Chiril”, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, declară Episcopul Clement.

”Porunca «să nu ucizi» nu poate avea altă intrepretare (...) şi este greu să înţelegem justificările sau tăcerea patriarhului moscovit cu privire la tragedia actuală”, adaugă el.

Schisma a fost cerută de credincioșii ucraineni

Imediat după invazia Ucranei de către Rusia, la 24 februarie, Chiril a preluat argumentele lui Vladimir Putin pe cont propriu şi a evocat o luptă împotriva ”forţelor răului”, care se opun unei ”unităţi” istorice între Rusia şi Ucraina.

Această poziţie, pe care a reiterat-o în mai multe rânduri, a provocat agitaţie în rândul credincioşilor ucraineni care, potrivit episcopului Clement, au fost motorul acestei schisme.

”De ani de zile suntem supuşi unor presiuni ale statului” ucrainean în vederea unei despărţiri de Patriarhia de la Moscova, însă ”azi există o nevoie în acest sens, o cerere în societatea Bisericii”, declară el.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, pod pentru autoritățile ucrainene

Această cerere emană, de asemenea, din teritoriile separatriste proruse, dă el asigurări.

”Conciliul a fost urmărit de către reprezentanţi ai tuturor diocezelor, inclusiv cele dn est”, iar decizia sa ”urmează să fie transmisă în Crimeea şi Donbas”, anunţă el.

”Acest lucru va impune curaj şi înţelepciune preoţilor din aceste regiuni, dacă vor să păstreze unitatea Bsericii şi să nu-şi piardă turma”, recunoaşte purtătorul de cuvânt.

Însă, el consideră că este esenţial ca Biserica Ortodoxă Ucraineană să se menţină în aceste teritorii, ”pentru că ea serveşte adesea ca pod autorităţilor ucrainene” în vederea ”întoarcerii sau schimbului de prizonieri de război, livrării de ajtoare umanitare sau în alte subiecte importante”.

În aceste zone, în care toate canalele politice sunt închise, ”statutul unic al Bisericii Ortodoxe Ucrainene este foarte preţios”, subliniază el.