​​În cea de-a 93-a zi a invaziei ruse în Ucraina, bătăliile cele mai grele sunt pe frontul din estul țării, unde invadatorii par să înainteze tot mai mult, după cum admit și oficialii ucraineni. Liderii diferitelor state poartă discuții cu China și Rusia, dar speranțele unei păci în viitorul apropiat sunt aproape nule.

Un militar rus pe teritoriul orașului portuar MariupolFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Cele mai importante evenimente din ziua 93 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

00:57 Zelenski promite că Donbasul va fi „din nou ucrainean”, în pofida progreselor armatei ruse

00:42VIDEO „Închideți televizorul, este o mașinărie de spălat creierele”. Mesajul unei foste jurnaliste de la Pervîi Kanal pentru ruși

00:15S&P retrogradează ratingul Ucrainei, cu perspectivă negativă, din cauza conflictului cu Rusia

23:10„Îi vom zdrobi până la urmă”: Rusia ia în considerare un nou atac asupra Kievului - surse

22:40Departamentul american al Apărării a declarat că este "atent și conștient" de cererea Ucrainei pentru sisteme de rachete cu lansare multiplă, dar că "deciziile ... nu au fost luate încă", potrivit CNN.

"Scopul nostru, de la bun început, a fost să încercăm să-i ajutăm în lupta în care se află astăzi", a declarat John Kirby.

22:34O întâlnire a miniștrilor apărării țărilor NATO va avea loc la Bruxelles între 15 și 16 iunie. La întâlnire vor participa și Ucraina, Georgia, Finlanda și Suedia, potrivit Nexta.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, până acum afiliată autorităților spirituale ruse, își declară independența deplină față de Rusia

22:04Procurorul Curții Penale Internaționale face apel la Rusia să coopereze în ancheta privind presupuse crime de război în Ucraina

21:38Biserica Ortodoxă Ucraineană își declară independența deplină de Rusia

21:11 Armata ucraineană ar putea fi nevoită să se retragă din orașele regiunii Luhansk - guvernator

20:53Putin, „pregătit să discute un schimb de prizonieri” cu Ucraina, spune Austria

20:45 Un oficial ucrainean sugerează că ''ceva s-ar putea întâmpla'' cu conducta ce aprovizionează Ungaria cu petrol rusesc; Budapesta protestează

19:58 VIDEO Cum sărbătoresc ucrainenii vestea primirii de lansatoare de rachete americane

19:47AUDIO Comandanții ruși se plâng că militarii nu vor să lupte la Harkiv - interceptare SBU

Războiul cu Rusia s-ar putea prelungi cel puţin până la sfârşitul anului

19:09Un deputat local din Orientul Îndepărtat al Rusiei i-a cerut lui Putin să oprească războiul din Ucraina

18:06Compania de stat de gaze din Ucraina și operatorul au cerut guvernului german fie să oprească, fie să reducă drastic fluxurile de gaze prin conducta Nord Stream 1, a declarat vineri șeful operatorului sistemului de gaze, relatează Reuters.

„Împreună cu Naftogaz am trimis un apel către ministerul german al economiei și autoritatea germană de reglementare... cu privire la suspendarea Nord Stream 1”, a declarat șeful operatorului de gaze din Ucraina, Serhiy Makogon, la televiziunea națională.

Ucraina este dispusă și capabilă să ofere o rută alternativă de transport, a spus el.

18:05 Acuzațiile la adresa Rusiei, considerată responsabilă de problemele de livrare a cerealelor la nivel mondial din cauza ofensivei sale în Ucraina, sunt "nefondate", a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin într-o conversație telefonică cu cancelarul austriac Karl Nehammer, potrivit AFP.

"Vladimir Putin a subliniat că încercările de a învinui Rusia pentru dificultățile în livrarea produselor agricole pe piețele mondiale sunt nefondate", a precizat Kremlinul într-un comunicat.

17:55Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Ucraina că „sabotează” procesul de negocieri dintre cele două țări, a declarat Kremlinul, citând comentariile pe care le-a făcut vineri cancelarului austriac Karl Nehammer într-un apel telefonic.

17:44Turcia cere acțiuni concrete de la Suedia și Finlanda pentru a fi de acord cu aderarea la NATO / Negocierile par a fi în impas

17:34 O fostă profesoară de istorie, Lubov Plaksuk, care s-a înrolat în armata Ucrainei în 2016, a devenit comandant al subdiviziunii de artilerie a Forțelor Armate, potrivit Kyiv Post.

17:18Un avion de vânătoare MiG-29 al Forțele Aeriene Ucrainene a doborât în regiunea Herson un avion de luptă multirol Suhoi Su-35, care vâna un avion de asalt ucrainean, transmite Ukrainska Pravda.

17:15De ce ar lua în calcul liderii occidentali să îi lase pe oligarhii ruși să scape de sancțiuni

16:50​Serviciile de informaţii ucrainene estimează că războiul cu Rusia s-ar putea prelungi cel puţin până la sfârşitul anului, întrucât preşedintele rus Vladimir Putin nu este dispus să renunţe la planurile sale de cucerire şi acceptă o confruntare prelungită cu Ucraina.

16:25Comisarul pentru Drepturile Omului din Ucraina, Liudmila Denisova, a publicat ordinul Ministerului Sănătății din Crimeea, conform căruia toate eforturile medicilor vor fi îndreptate către tratamentul ocupanților, relatează Nexta. Toate serviciile gratuite pentru cetățenii de rând vor fi suspendate.

16:15 Aproape 3 milioane de refugiați ucraineni au părăsit țările care se învecinează cu Ucraina, unde au plecat după invazia rusă, pentru a se muta în alte țări europene care nu sunt vecine, a anunțat vineri Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), citat de AFP.

16:09Rusia va avea nevoie de resurse financiare uriașe pentru a-și finanța operațiunea militară din Ucraina, a declarat vineri ministrul de Finanțe Anton Siluanov, relatează Reuters.

Siluanov a spus că Rusia a alocat 8 trilioane de ruble (123 de miliarde de dolari) stimulente pentru a sprijini economia în circumstanțele actuale. "(Acestea sunt) sume uriașe de bani. Avem nevoie de aceste resurse pentru a susține economia, pentru a ne susține cetățenii", a spus Siluanov.

15:44VIDEO Ambuscadă spectaculoasă în Ucraina: Voluntari britanici și americani lovesc un transportor blindat rusesc, dar sunt nevoiți să fugă când începe să tragă asupra lor

15:24Serhii Bratchuk, purtătorul de cuvânt al Statului Major Operațional al administrației regionale din Odesa, spune că anunțul ministerului rus al aprărării privind culoarele sigure pentru navele ucrainene care transportă cereale este o "încercare de a crea un alibi pentru Rusia", potrivit CNN. Oficialul ucrainean susține că transportul maritim în zona exclusiv economică a Ucrainei este imposibil din cauza minelor rusești care plutesc în derivă.

14:59VIDEO Ucrainenii au început să folosească obuzierele italiene FH70, o armă veche cu un detaliu interesant

14:46Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, a făcut vineri un apel la partenerii occidentali să furnizeze Ucrainei sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS) cât mai curând posibil, relatează Ukrinform.

14:26Cantități record de țiței rusesc ajung în China și India / Moscova, nevoită să vândă la discounturi mari

14:1510 persoane au murit și cel puțin 30 au fost rănite vineri după ce o rachetă Iskander lansată de ruși a lovit o bază a Gărzii Naționale ucrainene din Dnipro, a spus Hennadii Korban, șeful apărării teritoriale din Dnipro la televiziunea din locală, relatează Ukrinform.

14:07Ucraina nu este nerăbdătoare să discute cu preşedintele rus Vladimir Putin, dar trebuie să înfrunte realitatea că acest lucru va fi necesar pentru a se pune capăt războiului, a susţinut vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de Reuters.

„Există lucruri de discutat cu liderul rus. Nu spun că oamenii sunt nerăbdători să vorbească cu el, dar trebuie să înfruntăm realitatea de a supravieţui”, a declarat Zelenski în intervenţia sa din cadrul unei conferinţe organizate de un think-tank indonezian.

13:51Orașul Lyman din regiunea Donețk este controlat în mare parte de trupele rusești, iar armata ucraineană a ocupat noi poziții fortificate pe frontul din Lyman, a spus vineri șeful administrației militare regionale Donețk, Pavlo Kyrylenko, relatează Ukrainska Pravda

„Lupte intense se duc în direcția Lyman. Cea mai mare parte din oraș nu este controlată de armata ucraineană. La fel și direcția Svitlodar, unde a avut loc o regrupare a forțelor armate ucrainene pentru a se deplasa pe poziții fortificate. Inamicii se află acum pe teritoriul din Svitlodar”, a declarat Kyrylenko.

Acesta a mai spus că bombardamentele continuă pe toată linia frontului în regiunea Donețk.

13:30VIDEO Un nou analist militar strică ploile la televiziunile rusești: „Nu putem cuceri orașe mari” / Ce s-a întâmplat cu anteriorul

13:19Rusia folosește cele mai puternice arme non-nucleare în Ucraina, spune vineri consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak care a postat un videoclip cu performanța sistemului rusesc de lansatoare de rachete Solntsepek, relatează Ukrinform.

„Acesta este sistemul rusesc de lansare de rachete multiple Solntsepek. Unii parteneri evită să dea Ucrainei armele necesare de teama unei escaladări. Escaladare, serios!? Rusia folosește deja cele mai puternice arme non-nucleare împotriva Ucrainei, arzând oamenii de vii. Poate că este timpul să ne dați MLRS?", a scris vineri pe Twitter consilierul lui Volodimir Zelenski.

12:40Aproape 70 de cadavre au fost găsite sub dărâmăturile unei foste uzine din Mariupol, a spus vineri consilierul primarului din orașul ocupat de ruși, Petro Andriușcenko, pe canalul său de Telegram, potrivit Ukrainska Pravda.

„Oamenii au fost prinși sub dărâmături după bombardament. Trupurile persoanelor decedate au fost puse în saci de plastic și vor fi duse într-o groapă comună. Nu a fost efectuată nicio identificare, dar localnicii spun că, din cauza stării în care se aflau cadavrele, nu există nimic cu care să le identifice”, a spus Andriușcenko.

12:21De ce se tem Statele Unite de o escaladare a conflictului cu Rusia. Discuțiile de culise Washington-Kiev

12:04SUA refuză „trocul” propus de Rusia în schimbul ridicării sancțiunilor

11:37SUA se pregătesc să livreze Ucrainei sisteme de rachete MLRS ce pot lovi Rusia / Cum ar putea întoarce acestea soarta războiului

11:08241 de copii ucraineni au murit din cauza războiului, a anuțat vineri dimineață Procuratura Generală a Ucrainei pe canalul de Telegram, transmite Ukrinform. De asemenea, peste 400 de copii au fost răniți. Din cauza invaziei declanşate de Rusia pe 24 februarie, cel mai mult au avut de suferit copiii din regiunile Donețk, Kiev și Harkiv. În timpul bombardamentelor din Harkiv de joi un bebeluș de 5 luni a murit iar o fetiță de 9 ani a fost rănită.

10:47Un lider separatist pro-rus din estul Ucrainei susține că sunt peste 5.000 de prizonieri de război ucraineni pe teritoriul autoproclamatei republici Doneţk, transmite Reuters citând Tass.

10:38FOTO „Cadoul” lăsat de un soldat rus într-o locuință pe care a jefuit-o în Irpin

10:34Invadatorii ruși au încercat să intre joi în Sievierodonetsk și au bombardat continuu zonele rezidențiale, omorând 4 persoane și deteriorând multe locuințe. De asemenea, au ucis o persoană în Komyshuvakha, spune guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, transmite Ukrainska Pravda.

„Pe tot parcursul zilei, rușii au încercat să pătrundă în Sievierodonetsk dinspre Purdivka și Shchedryshcheve, atacând pozițiile militarilor noștri din jurul Ustynivka. Locuitorii din Sievierodonetsk nu-și mai amintesc când a fost ultima dată cel puțin o jumătate de oră de liniște în oraș. Rușii trag continuu asupra zonelor rezidențiale". Joi forțele armate ruse au avariat 11 blocuri și o casă din Sievierodonetsk.

09:58„Rusia nu se teme de un război nuclear fiindcă nu crede că America va riposta”: Mesajul tulburător al diplomatului rus care a dezertat în Occident

09:32Armata ucraineană a publicat ultimul bilanț al pierderilor pe care le-ar fi provocat armatei ruse, susținând că numărul militarilor ruși uciși de forțele sale armate de la declanșarea invaziei pe 24 februarie a ajuns la aproape 30.000.

09:22Cel mai bogat om al Ucrainei spune că intenționează să dea în judecată Rusia pentru pierderile de circa 20 de miliarde de dolari cauzate de bombardarea uzinelor siderurgice pe care le deținea în Mariupol, scrie news.sky.com.

09:19 Lista companiilor europene careau început să plătească gazul rusesc în ruble

08:02 Explozii au fost auzite toată noaptea până în dimineața zilei de vineri în regiunea Dnipropetrovsk, spune Valentyn Reznichenko, șeful Administrației Regionale de Stat Dnipropetrovsk, citat de Ukrinform. Potrivit acestuia, salvatorii demontează resturile și caută supraviețuitori

07:03Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că Ucraina va fi întotdeauna un stat independent şi nu va fi înfrântă, scrie news.ro. "Singura întrebare este ce preţ va trebui să plătească poporul nostru pentru libertate şi Rusia - pentru războiul absurd împotriva noastră", adaugă el. Zelenski susţine că "desfăşurarea catastrofală a evenimentelor ar fi putut fi oprită dacă lumea trata situaţia din Ucraina ca fiind situaţia sa". "Dacă puternicii lumii nu se jucau cu Rusia, ci ar fi făcut presiuni pentru a opri războiul", subliniază el.

06:45Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a acuzat joi pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, că nu doreşte să negocieze şi Occidentul pentru că sprijină Kievul în această poziţie, transmite dpa.

06:30Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrii Melnik, l-a acuzat pe cancelarul german Olaf Scholz de lipsă de lidership şi nesocotirea intereselor ucrainene ca reacţie la discursul ţinut joi la Davos de cancelarul german.

Sinteza evenimentelor din ultimele 24 de ore:

  • Harkovul a fost iar bombardat, iar cel puțin nouă civili au fost uciși, inclusiv un copil. Alți 19 ucraineni au fost răniți, potrivit autorităților. Locuitorii au fost îndemnați să meargă sau să rămână în adăposturi.
  • Oficialii din Ucraina au recunoscut că Rusia controlează tot mai multe teritorii din estul țării. Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, a spus că doar 5% din zonă a mai rămas în mâinile ucrainenilor – în scădere față de aproximativ 10% în urmă cu circa o săptămână – și că forțele ucrainene se retrag în anumite zone. „Armata rusă își aruncă toate forțele în luptă pentru a cuceri regiunea Luhansk”, a spus el
  • Kremlinul a respins afirmațiile conform cărora Rusia a blocat exporturile de cereale din Ucraina, dând vina pe Occident pentru crearea acestei situații, consecință a impunerii de sancțiuni Rusiei.
  • Doi soldați ruși capturați au pledat vinovați pentru bombardarea unui oraș din estul Ucrainei, în al doilea proces pentru crime de război de când trupele ruse au invadat țara. Alexander Bobikin și Alexander Ivanov au recunoscut că fac parte dintr-o unitate de artilerie care a tras în ținte din regiunea Harkov din regiunea Belgorod din Rusia.
  • Există aproximativ 8.000 de prizonieri de război ucraineni în autoproclamatele republici Luhansk și Donețk, spun oficialii ucraineni.
  • Viceprim-ministrul guvernului din Crimeea numit de Rusia, Georgy Muradov, a spus că Marea Azov este „pierdută pentru totdeauna pentru Ucraina”. Agenția de presă rusă Ria a citat, de asemenea, un oficial din regiunea Zaporijijia spunând că Zaporijijia și Herson nu vor fi niciodată readuse sub controlul Kievului.
  • Antony Blinken, secretarul de stat al SUA, a declarat că cooperarea Chinei cu Vladimir Putin după invazia sa în Ucraina „trage semnale de alarmă”. Blinken l-a criticat pe președintele chinez, Xi Jinping, pentru că a apărat „războiul lui Putin care anulează suveranitatea Ucrainei” și a spus că este „un moment tensionat pentru întreaga lume”.
  • Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a spus că tot ce are nevoie Ucraina sunt „arme, arme și din nou arme” . SUA se pregătește să trimită sisteme avansate de rachete cu rază lungă de acțiune în Ucraina, după primirea unei solicitări de urgență din partea oficialilor ucraineni, au declarat mai mulți oficiali pentru CNN.
  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a plâns de diviziunile în interiorul Uniunii Europene din cauza mai multor sancțiuni împotriva Rusiei și a întrebat de ce unor națiuni li se permite să blocheze planul. „În câte săptămâni va mai încerca Uniunea Europeană să convină asupra unui al șaselea pachet?” a întrebat Zelenski în cea mai recentă adresă națională. „Presiunea asupra Rusiei este literalmente o chestiune de salvare de vieți”, a adăugat el.
  • Președintele rus Vladimir Putin și premierul italian Mario Draghi au avut joi o dicuție telefonică despre situația din Ucraina și problema securității alimentare globale. Adresându-se jurnaliştilor după apel, Draghi a spus că va continua să vorbească atât cu Moscova, cât şi cu Kievul pentru a rezolva criza alimentară, dar a adăugat că nu e deloc optimist. Întrebat dacă există vreo speranță în favoarea păcii, răspunsul lui Draghi a fost ”Nu”.