Administrația președintelui american Joe Biden se pregătește să aprobe livrarea către Kiev de sisteme avansate de rachete cu rază lungă care ar putea întoarce soarta războiului din Ucraina, dezvăluie CNN, citând mai mulți oficiali de la Washington.

Sistem american de rachete MLRS Foto: Cristof Stache / AFP / Profimedia Images

Administrația lui Biden ar putea trimite sistemele ca parte a unui nou pachet de asistență militară mai mare care ar putea fi anunțat săptămâna viitoare.

Mai mulți înalți oficiali ucraineni, printre care și președintele Volodimir Zelenski și ministrul de externe Dmitro Kuleba, au făcut apel la SUA și aliații săi în ultimele săptămâni să livreze Kievului sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS).

Rachetele americane pot lovi teritoriul Rusiei

Aceste sisteme fabricate în SUA pot lansa un baraj de rachete la distanțe de sute de kilometri, mult mai departe decât orice arme pe care Ucraina le deține în prezent, oficialii ucraineni și analiștii militari afirmând că acestea ar putea schimba soarta războiului dus împotriva Rusiei.

În ultimele săptămâni forțele armate ale Moscovei au lansat atacuri puternice însoțite de bombardamente continue în estul Ucrainei după retragerea strategică din regiunile Kievului și a Cernihivului la sfârșitul lunii martie.

Administrația Biden a ezitat însă până acum dacă să trimită arme cu rază lungă Ucrainei în contextul temerilor că forțele armate ale Kievului le-ar putea folosi pentru a lansa atacuri în interiorul Rusiei.

Principala îngrijorare a oficialilor americani a fost legată de raza lungă a sistemelor de rachete MLRS care, în funcție de tipul de muniție folosit, pot lovi ținte aflate la o distanță de până la 300 de kilometri.

Ele sunt lansate de pe platforme mobile asupra unor ținte de la sol, lucru care le-ar permite ucrainenilor să lovească ușor ținte din interiorul Rusiei.

Noile arme ar putea întoarce soarta războiului din Ucraina

Moscova a acuzat în mod repetat Ucraina de efectuarea unor atacuri pe teritoriul său, oficialii de la Kiev refuzând până acum să confirme sau infirme informațiile.

Aceste atacuri, unele în misiuni periculoase cu elicoptere, au vizat depozite de petrol și muniții din apropierea graniței ucrainene pe care forțele armate ale Moscovei la folosesc pentru reaprovizionarea trupelor lor.

Analiștii militari consideră că atacuri continue asupra depozitelor armatei ruse ar schilodi capacitatea forțelor Moscovei de a desfășura acțiuni ofensive în contextul în care problemele lor logistice au devenit evidente încă din primele zile ale războiului din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 93-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.