Un deputat local din Orientul Îndepărtat al Rusiei i-a cerut președintelui Vladimir Putin să oprească campania militară din Ucraina, într-o rară demonstrație de opoziție față de război în rândul politicienilor locali, relatează The Moscow Times.

Război în UcrainaFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

„Solicităm retragerea imediată a trupelor ruse din Ucraina. Cerem încetarea acțiunilor militare”, a declarat Leonid Vasiukevici, membru al Adunării legislative din regiunea Primorie, în timpul sesiunii de vineri, potrivit unui videoclip distribuit de site-ul de știri video Newsbox24.tv.

Vasiukevici, membru al Partidului Comunist, a declarat că o continuare a campaniei de trei luni a Rusiei în Ucraina „ar duce la o creștere iminentă a deceselor și răniților în rândul militarilor”.

Declarația anti-război este doar al treilea exemplu de acest gen în care un deputat local se opune public invaziei de către Rusia a vecinului său pro-occidental.

Liderul unui consiliu local din Moscova, criticul de război Yelena Kotenochkina, a înființat o petiție prin care îi cere lui Putin să pună capăt războiului în martie. Kremlinul a transmis petiția anchetatorilor penali.

Mai târziu în aceeași lună, membrul Partidului Comunist Nina Belyayeva a vorbit împotriva invaziei la o ședință a consiliului municipal din regiunea Voronej din sud-vestul Rusiei.

Atât Belyayeva, cât și Kotenochkina au părăsit Rusia de atunci.

Similar celor două cazuri anterioare, reacția la declarația împotriva războiului a lui Vasiukevici a fost rapidă.

Guvernatorul regiunii Primorie Oleg Kozhemyako, care a fost prezent la sesiunea la care Vasiukevici l-a criticat pe Putin, l-a numit „trădător”, potrivit ziarului Kommersant.

Și o declarație de pe site-ul web al adunării locale a spus că președintele acesteia a condamnat „provocarea politică” a lui Vasiukevici.

„Marea majoritate a deputaților adunării legislative îl susțin fără ambiguitate pe președintele rus”, a spus președintele Alexander Rolik.

Urmărește LIVE AICI toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 93