Rusia ar trebui să coopereze la ancheta Curții Penale Internaționale (CPI) privind presupusele crime de război comise de când Moscova a invadat Ucraina, a declarat vineri procurorul curții pentru AFP.

Curtea Penala Internationala de la HagaFoto: Sjoerd van der Hucht / Alamy / Profimedia Images

"Invitația este acolo. Ușa mea este deschisă și voi continua să bat și la ușa Federației Ruse", a spus Karim Khan într-un interviu în instanța de la Haga.

„Dacă există acuzații din partea Federației Ruse, dacă există informații pe care le dețin, dacă își desfășoară propriile investigații sau urmăriri penale sau dacă au informații relevante, vă rugăm să ni le împărtășiți”, a adăugat el.

Avocatul britanic a mai insistat că cei vinovați de crime de război ar putea fi aduși în fața justiției, deși a refuzat să spună dacă însuși președintele rus Vladimir Putin ar putea fi vreodată suspectat.

Nici Rusia, nici Ucraina nu sunt membri ai CPI, dar Kievul a acceptat jurisdicția instanței și colaborează cu parchetul în investigarea posibilelor crime de război și crime împotriva umanității comise pe teritoriul său.

Procurorul a anunțat la patru zile după invazia rusă o anchetă asupra situației din Ucraina, care de atunci a primit undă verde de la zeci de state părți la CPI.

Rusia, totuși, spune că acuzațiile de crime de război sunt false și Vladimir Putin a justificat invazia spunând că Ucraina din cauza unui „genocid” în estul țării asupra cetățenilor ruși.

„Dacă cineva face aceste acuzații, cooperează, împărtășește informațiile”, a spus el.

„Dacă vreo informație este falsă, nu vom spune public”, a adăugat el.