Kremlinul are în vedere un al doilea atac asupra Kievului, în ciuda faptului că nu a reușit să cucerească la începutul războiului capitala ucraineană, potrivit site-ului de știri independent Meduza, scrie The Guardian.

Tancuri rusești pe străzile din MariupolFoto: Alexei Alexandrov / Associated Press / Profimedia Images

Surse apropiate de Kremlin și din interiorul administrației lui Putin au spus că în partidul politic de guvernământ al țării, Rusia Unită, s-a răspândit încrederea că o victorie la scară largă în Ucraina este posibilă până la sfârșitul anului, pe baza progreselor din est.

„Îi vom zdrobi [pe ucraineni] până la urmă. Probabil că totul se va termina până în toamnă”, a spus o sursă.

Conducerea Rusiei are praguri „minime” și „maxime” pentru declararea unei „operații militare speciale” reușite și finalizate în Ucraina, au spus surse.

Minimul necesar pentru declararea victoriei este capturarea completă a regiunii Donbas, potrivit surselor, în timp ce obiectivul maxim ar fi capturarea Kievului.

Editorul ediției în limba engleză a Meduza, Kevin Rothrock, a spus că informațiile sugerează că Ucraina pierde „războiul informațional” pentru prima dată de la invazie.

Oficialii de la Kremlin sunt, de asemenea, sceptici că țările occidentale își pot susține sprijinul financiar și militar masiv pentru Ucraina dacă războiul se prelungește, relatează site-ul.

„Mai devreme sau mai târziu, Europa se va sătura să ajute. Atât în ceea ce privește banii, cât și de producția de arme de care au nevoie pentru ei înșiși. Mai aproape de toamnă, vor trebui să negocieze [cu Rusia] pe gaz și petrol, înainte de sosirea sezonului rece”, a spus o altă sursă.

Nu a fost posibilă verificarea independentă a acestor informații.

Serviciile de informaţii ucrainene estimează că războiul cu Rusia s-ar putea prelungi cel puţin până la sfârşitul anului, întrucât preşedintele rus Vladimir Putin nu este dispus să renunţe la planurile sale de cucerire şi acceptă o confruntare prelungită cu Ucraina.

Ultimele redute ucrainene din Luhansk, pe punctul de a se retrage

În acest moment trupele ruse par să fie pe punctul de a pune mâna pe întreaga regiune Donbas.

Guvernatorul regiunii Luhansk din estul Ucrainei, care a căzut aproape complet sub controlul Rusiei, a declarat vineri că este posibil ca forțele armate ucrainene să fie forțate să se retragă din ultimele puncte de rezistență pentru a nu fi capturate.

„Rușii nu vor putea captura regiunea Luhansk în zilele următoare, așa cum au prezis analiștii”, a declarat guvernatorul regional Luhansk, Serhiy Gaidai, într-o postare pe serviciul de mesagerie Telegram, referindu-se la orașele aproape înconjurate Sievierodonetsk și Lisichansk.

"Vom avea suficientă putere și resurse pentru a ne apăra. Cu toate acestea, este posibil ca pentru a nu fi înconjurați să fim nevoiți să ne retragem", a spus el.

Urmărește LIVE AICI toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 93