Separatiştii proruşi din Doneţk au afirmat vineri că au cucerit localitatea Liman (Lîman), în estul Ucrainei, important nod feroviar care deschide calea spre marile oraşe Sloviansk şi Kramatorsk, relatează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Baricade ridicate de soldatii ucraineni pe unul dintre drumurile de acces in LimanFoto: Yasuyoshi Chiba / AFP / Profimedia Images

Statul Major al forțelor separatiste din Doneţk a anunţat pe contul său de Telegram că militarii insurgenți pro-ruși au „preluat controlul complet” asupra „Krasnîi Liman” (numele vechi al Lîman), cu sprijinul unităţilor militare ale regiunii separatiste Luhansk şi „sprijinul cu foc” din partea forţelor armate ruse.

Deocamdată, armata rusă nu a făcut niciun anunţ în acest sens, iar AFP nu a putut verifica aceste revendicări teritoriale din sursă independentă.

De ce este Lîman o localitate-cheie în Donbas

Lîman este un important nod feroviar situat la nord-est de oraşul-simbol Sloviansk, recucerit de la separatiştii proruşi în 2014, şi de Kramatorsk, capitala părţii din regiunea Doneţk (est) care se află sub control ucrainean.

Cucerirea localităţii Liman ar permite ridicarea unui obstacol spre Sloviansk, apoi spre Kramatorsk, marcând totodată un progres în tentativa de a încercui Severodoneţk şi Lisiciansk, alte două importante oraşe ucrainene situate mai la est.

Marţi, separatiştii au declarat că jumătate din Lîman se află deja sub controlul lor.

Urmărește ultimele evoluții din a 93-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.