În cele 3 luni de război, comunitatea internațională (cu excepția partenerilor tradiționali ai Rusiei) s-a mobilizat și a trimis Ucrainei ajutoare materiale, armament și bani. Cert e că după 90 de zile de război, misiunea armatei ruse în Ucraina pare a fi un eșec.

Atac asupra unei rafinării din Lisichansk, în estul UcraineiFoto: ARIS MESSINIS/ AFP/ Profimedia Images

Cele mai importante evenimente din ziua 90 a războiului din Ucraina:

06:00Noul material live, cu informațiile de miercuri, ziua 91 a invaziei, s-a mutat aici (articolul de față nu va mai fi actualizat)

01:40Rusia nu-și mai poate achita datoria în dolari, decide Washingtonul / Incapacitatea de plată pare inevitabilă

Statele Unite au decis să pună capăt unei scutiri care permitea Moscovei să își plătească datoriile în dolari, a anunțat marți Trezoreria americană, o decizie care ar putea împinge Rusia în incapacitate de plată, potrivit AFP.

01:15Rusia se declară gata să înlocuiască legăturile economice cu Occidentul cu China

Privată de un mare număr de componente şi produse până acum importate, Rusia trebuie să construiască noi legături pentru a-şi asigura aprovizionarea, în special tehnologică. În opinia Moscovei, tehnologiile informaţiei şi comunicării ale Chinei sunt "cu nimic mai prejos" decât cele ale Occidentului, potrivit La Tribune.

23:49Procurorii au identificat alți opt ruși implicați în crime de război din Ucraina

Cele mai importante știri ale zilei-sinteză

23:34Armata ucraineană a declarat că trupele ruse au ucis cel puțin 14 civili și au rănit alți 15 marți în timpul atacurilor în masă din regiunile Lugansk și Donețk din est, în timpul ultimei ofensive a Moscovei, relatează Reuters.

Trupele ruse au folosit avioane, mai multe lansatoare de rachete, artilerie, tancuri, mortiere și rachete în atacul lor asupra celor două regiuni, dintre care mari părți sunt controlate de separatiștii vorbitori de limbă rusă.

23:25 Telegram, termometrul moralului trupelor: Mai mulți analiști militari ruși critică deschis felul în care este dus războiul din Ucraina -sinteză

Un fost colonel şi mai mulţi comentatori militari ruşi îşi fac auzit din ce în ce mai deschis dezacordul cu felul în care Moscova duce războiul în Ucraina. Un epifenomen sau o tendinţă de fond periculoasă pentru Vladimir Putin?

Campania militară a Rusiei în Ucraina a intrat în cea mai activă fază

22:30Cel mai titrat istoric ucrainean: "Amenințarea la adresa lui Putin nu a venit niciodată din exterior, ci din interior, de la propria populație"

22:07 Cancelarul Scholz critică războiul "imperialist" al lui Putin în Ucraina / Ce i-a spus lui Putin între patru ochi

Cancelarul german Olaf Scholz a criticat, într-un interviu acordat Deutsche Welle, decizia președintelui rus Vladimir Putin de a purta "un război foarte brutal" în Ucraina, numind-o o "abordare imperialistă".

21:38Rusia ar reprezenta o amenințare pentru pacea din Europa și după o posibilă încetare a focului - ministrul polonez de Externe

20:31La trei luni de la „operațiunea specială” sângeroasă a lui Vladimir Putin în Ucraina, oamenii săi de la Kremlin discută cine îl va înlocui, dar cât de plauzibil este un plan de a-l înlocui pe Putin și mai ales când?(Meduza)

19:42 Comisar european: Europa a fost "lacomă", nu "naivă" în privința Rusiei

Margrethe Vestager, comisarul pentru concurență al Uniunii Europene, a declarat marți pentru mai multe ziare europene că europenii au fost mai degrabă "lacomi" decât "naivi" atunci când au încredințat Rusiei o mare parte din aprovizionarea lor cu energie, potrivit AFP.

19:15 Ministerul rus al Apărării susține că forţele ruse au încheiat îndepărtarea minelor din portul Mariupol, scrie Reuters.

Rusia a anunţat săptămâna trecută că a preluat controlul total la Mariupol după ce luptătorii ucraineni retraşi în combinatul metalurgic Azovstal s-au predat.

19:05Campania militară a Rusiei în Ucraina a intrat în cea mai activă fază, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării

18:50Ungaria nu cedează în privința unui embargo pe petrolul rusesc. Viktor Orban, scrisoare către șeful Consiliului European

18:21HARTA avansului rusesc din timpul zilei de marți, conform Australian Strategic Policy Institute. Rușii au avansat din direcția Popasna și Svitlodarsk (Sud), precum și dinspre Izium și spre Lîman (Nord):

18:10Rusia a interzis intrarea în țară a 154 de membri ai Camerei Lorzilor, ca răspuns la decizia Marii Britanii de a sancționa oficiali ruși, scrie BBC.

Ministerul rus de Externe susține că cei 154 de membri ai Parlamentului britanic „și-au folosit autoritatea pentru a provoca isteria anti-rusă în Marea Britanie” și „au acceptat cursul politic rusofob al guvernului conservator britanic”.

17:57 Încă o lovitură împotriva unui tanc rusesc cu o rachetă ghidată Stugna-P a ucrainenilor a fost surprinsă pe video:

Ucrainenii au eliminat un nou general rus

17:30Ucrainenii au eliminat un nou general rus, primul din cadrul Forțelor Aeriene ale Rusiei

17:13Un tribunal de la Moscova a dispus marţi arestarea bloggerului rus Mihail Nake, acuzat că a discreditat armata rusă şi ofensiva acesteia în Ucraina. Tot marți, a fost emis mandat de arestare în lipsă pentru o cunoscută bloggeriță și autoare de cărți de bucate, Veronika Belotserkovskaya, conform BBC.

Numeroşi opozanţi ai regimului de la Moscova, însă şi simpli internauţi critici la adresa războiului din Ucraina sunt urmăriți penal sau au fost încarceraţi, printre ei numărându-se opozantul Vladimir Kara-Murza sau artista Alexandra Skocilenko.

17:02 Imagini cu o dronă comercială modificată de ucraineni și care aruncă o grenadă improvizată deasupra unui tranșeu cu soldați ruși. Din imagini poate fi observat cum cel puțin un militar cade secerat după impact, posibil rănit sau chiar ucis în urma exploziei. Atenție, imagini dramatice!

Rușii au preluat controlul asupra orașului Svitlodarsk din regiunea Donețk

16:30Uniunea Europeană a anulat taxele pentru toate exporturile ucrainene timp de un an

16:17Vladimir Putin, criticat de un prieten al său: „Amândoi suntem criminali dar eu nu omor copii și bătrâni”

16:12Forțele ruse au preluat controlul asupra orașului Svitlodarsk din districtul Bakhmut din regiunea Donețk a Ucrainei, potrivit oficialilor ucraineni și ai Republicii Populare Donețk - o zonă controlată de rebelii din estul Ucrainei, formată din separatiști pro-ruși.

Armata rusă a intrat în oraș mai devreme în această dimineață, a declarat șeful administrației militare ucrainene, Serghei Goșko, unui post de radio ucrainean.

„În prezent, își agăță cârpa pe clădirea administrativă”, a spus Goșko, referindu-se la steagul Rusiei.

Înainte de începerea războiului, Svitlodarsk avea o populație de 11.000 de oameni.

Rusia și China fac primul exercițiu militar în comun de la începerea războiului

16:02 China și Rusia fac primul exercițiu militar comun de la începutul războiului în Ucraina

15:50Ministerul turc de Externe a confirmat că oficiali turci se vor întâlni miercuri la Ankara cu delegați ai Suediei și Finlandei, în încercarea acestor state de a convinge Turcia să le accepte în NATO, potrivit The Guardian.

15:41Patru civili au fost uciși în urma bombardamentelor asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Sievierodonetsk din Luhansk, devenit o țintă strategică pentru forțele ruse, a declarat marți guvernatorul regiunii, Serhiy Haidai, citat de The Kyiv Independent. El a precizat că doi bărbați și o femeie au fost găsiți morți în urma atacului, iar o altă femeie a fost grav rănită și a murit apoi la spital.

Forțele ruse bombardează orașul Sievierodonetsk „haotic și neîntrerupt”, a spus Haidai.

De la începutul războiului și până marți, 314 persoane au fost ucise în regiunea Lugansk, a mai precizat oficialul ucrainean.

15:33Serghei Șoigu susține că armata rusă avansează încet în Ucraina în mod „deliberat”

Mesajul lui Zelenski, la trei luni de la invadarea Ucrainei: Sunt recunoscător tuturor celor care fac totul pentru victorie

15:02 Un deputat rus propune construirea de sanatorii în Cuba pentru soldații răniți în Ucraina

14:45 Kremlinul spune că diplomatul care a atacat în termeni duri războiul din Ucraina „nu mai este cu noi”

14:33Forțele ucrainene s-ar fi retras din orașul Svitlodarsk pentru a se regrupa în fața avansului rusesc. Trupele armate ale Rusiei atacă cu artileria înainte de a avansa în zonă:

14:13La trei luni de la invadarea Ucrainei de Rusia, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a postat, marți, un mesaj pe Facebook în care le mulțumește tuturor celor care luptă pentru independența Ucrainei.

„Cineva ne-a dat doar trei zile, iar noi am îndurat trei luni curajoase, victorioase, eroice și continuăm să luptăm pentru libertatea și independența noastră. Sunt recunoscător tuturor celor care fac totul pentru victorie. Pentru pace în Ucraina", a scris Zelenski pe Facebook.

13:48Denis Puşilin, liderul regiunii separatiste Donețk, a anunțat marți că „mii” de militari ucraineni capturați recent la Mariupol vor fi judecați de un „tribunal internațional” înființat pe teritoriul regiunii

Anunţul ar putea afecta speranţele reluării discuţiilor dintre Kiev şi Moscova consacrate eventualei încetări a ostilităţilor. Ucraina a solicitat în mod repetat ca luptătorii săi capturaţi la Mariupol să fie eliberaţi de Rusia în cadrul unui schimb de prizonieri.

Bilanțul celor două armate la trei luni de război

13:36Bilanțul armatelor după trei luni de război - Rusia spune că a mai doborât un MiG 29. Eficiență de 108% contra avioanelor ucrainene în război

13:23De la începerea războiului, în 24 februarie, și până marți, cel puțin 415 civili au fost uciși în regiunea Donețk, iar alți 1.146 au fost răniți, potrivit guvernatorului Pavlo Kirilenko. El a precizat că cifrele nu includ și victimele din Mariupol și Volnovakha, ocupate de ruși.

13:05Noi imagini din Mariupol, unde forțele ruse au preluat controlul total al orașului-port de la Marea Azov, după ce ultimii apărătorii ucraineni de la uzina Azovstal s-au predat.

12:51De la începutul războiului din Ucraina, în 24 februarie, cel puțin 234 de copii au fost uciși, iar alți 433 au fost răniți, conform datelor transmise marți de Procuratura Generală a Ucrainei. Cifrele nu includ victimele din zonele în care au loc lupte și din zonele ocupatede ruși, potrivit procurorilor.

Oficial din Mariupol: cadavrele a aproximativ 200 de oameni, găsite la subsolul unei clădiri

12:47Cadavrele a aproximativ 200 de persoane au fost găsite sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale din Mariupol, conform autorităților locale, citate de The Kyiv Independent.

Petro Andriuschenko, consilier al primarului orașului, a precizat că trupurile neînsuflețite au fost găsite la subsolul unei clădiri de pe Bulevardul Myru (Pace) din Mariupol.

12:37VIDEO Propagandistul favorit al lui Vladimir Putin spune că rușii au fost primiți cu flori în Ucraina: „Nu vom pleca niciodată”

12:1682% dintre ucraineni cred că Ucraina nu ar trebui să renunțe la niciun teritoriu pentru un acord de pace cu Rusia, conform unui sondaj realizat recent de Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev, citat de The Kyiv Independent.

Conform sursei citate, doar 10% dintre ucrainenii intervievați spun că Ucraina ar putea renunța la unele teritorii pentru a obține pacea și a-și păstra independența.

11:40Volodimir Zelenski glumește la adresa tentativelor de asasinare a sa: „Vă amintiți acel film...?” / Planul Ucrainei în cazul pierderii președintelui

11:36Rusia şi-a retras candidatura pentru a găzdui Expo 2030, deoarece aceasta nu ar fi evaluată "echitabil şi imparţial”, dată fiind actuala ”campanie anti-rusă” purtată de ţările occidentale, susţine Ministerul rus de Externe, citat de CNN.

Expoziţiile mondiale (World Expo) au devenit o altă victimă a unei ”campanii anti-ruse la scară largă” purtate de ţările occidentale, menită să excludă Rusia din toate domeniile de cooperare, mai susține Ministerul rus de Externe, care precizează că a notificat luni Biroul Internaţional de Expoziţii cu privire la decizia sa.

Ţara gazdă a Expo 2030 va fi aleasă de cele 170 de state membre ale Biroului Internaţional de Expoziţii, la sfârşitul anului 2023. Odesa, oraşul-port din sudul Ucrainei, este unul dintre cele patru oraşe care şi-au depus candidatura pentru drepturile de găzduire. Celelalte sunt Roma (Italia), Busan (Coreea de Sud), Riad (Arabia Saudită) şi Moscova (Rusia).

11:30Kievul este pregătit pentru un nou schimb de prizonieri cu Rusia „chiar mâine”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care le-a cerut din nou aliaților să continue să facă presiuni asupra Moscovei, potrivit CNN.

Serghei Șoigu îi cere Patriarhului Kirill canonizarea unui comandant militar rus

11:27VIDEO Momentul în care o dronă kamikaze Switchblade lovește un tanc rusesc cu militari pe el

11:16Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, spune că rușii fură cerealele din Ucraina, le încarcă pe nave, le transportă prin Bosfor și încearcă să le vândă în străinătate.

"Fac apel la toate statele să rămână vigilente și să refuze orice astfel de propuneri. Nu cumpărați ceea ce este furat. Nu deveniți complici ai crimelor rusești. Furtul nu a adus niciodată noroc nimănui", a scris Kuleba pe Twitter.

11:10Imagini cu trupele rusești care întăresc prezența rusească în zona Popasna:

10:40Serghei Șoigu i-a cerut patriarhului Kirill să-l canonizeze pe un comandant militar rus

Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad

10:27Primele imagini cu tunurile de artilerie autopropulsate Caesar donate de Franța către Ucraina:

10:05 VIDEO Șefa Russia Today: Cine studiază în Occident merge direct în iad / Dacă Rusia nu câștigă războiul se va termina rău pentru toată omenirea

09:55Columbia trimite militari care să-i instruiască pe ucraineni în operațiunile de deminare

O echipă alcătuită din 11 militari columbieni va călători într-un stat european membru NATO vecin cu Ucraina pentru a-şi instrui omologii ucraineni cu privire la tehnicile de deminare, a anunţat ministrul columbian al Apărării, Diego Molano, relatează Reuters, potrivit News.ro

Potrivit ONU, cei aproape 60 de ani de conflict intern din Columbia dintre forţele armate, rebelii de stânga, paramilitarii de dreapta şi cartelurile de droguri au transformat-o în una dintre ţările unde se află mai multe mine din lume.

Experţii din statul columbian, care este partener al Alianţei Nord-Atlantice, au fost invitaţi să susţină instruirea de către Statele Unite, a mai subliniat Molano.

09:25Poliţia de Frontieră anunţă că 7.709 cetăţeni ucraineni au intrat luni în România. în scădere cu 2,4% faţă de ziua precedentă, potrivit News.ro

„În data de 23.05.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 75.921 de persoane, dintre care 7.709 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 2,4% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 3.781 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 1,2% faţă de ziua precedentă), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 893 cetăţeni ucraineni (scădere cu 14,2% faţă de ziua precedentă)”, a transmis marţi Poliţia de Frontieră.

De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 23.05.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.010.955 cetăţeni ucraineni.

De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 1.045.484 ucraineni.

09:15Imagini cu epava dronei Bayraktar ce a ajuns în apele teritoriale ale României și a fopst recuperată de MApN:

Danemarca trimite rachete antinavă Harpoon pe care Ucraina să le poată lansa de pe coastă

08:55 Axele pe care avansează rușii sunt separate de aproximativ 25 de km de teritoriu deținut de ucraineni, apărat în poziții defensive și tranșee - evaluarea militară britanică

08:38Danemarca va furniza Ucrainei rachete antinavă Harpoon pentru a-și debolca portul Odesa

08:20Rușii au avansuri minore în ultima zi, în timp ce ucrainenii amenință pozițiile rusești. Naționaliștii ruși critică „operațiunea militară specială” - sinteza ISW pentru ultima zi - HARTĂ

08:10Rusia a preluat controlol a cinci fabrici Ukroboronprom, cea mai mare companie ucraineană din industria de apărare, iar autoritățile nu au informații cu privire la angajașții acestor unități preluate, transmite The Kyiv Independent.

07:45Rusia reduce proporţia veniturilor în valută pe care exportatorii trebuie să le transforme în ruble de la 80% la 50%

06:59Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luni că Moscova va lua în considerare ofertele din partea Occidentului pentru a restabili legăturile şi va decide dacă acest lucru este necesar, dar se va concentra pe dezvoltarea relaţiilor cu China.

06:04Un protejat al Kremlinului va cere Rusiei să desfășoare o bază militară rusă în regiunea Herson, scrie Pravda.ua. Este vorba de adjunctul șefului administrației militare din regiunea Kirill Stremousov, care a sugerat că „Ar trebui să existe o bază militară a Federației Ruse în regiunea Herson. O vom solicita”. Stremousov a spus că aceasta „ar trebui să devină un garant al securității” și că ar fi „în interesul întregii populații”. El a mai adăugat că întoarcerea zonei Herson la Ucraina este exclusă.

Zelenski: „Rusia are de 20 de ori mai multe echipamente militare în Donbas decât Ucraina”

05:52Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că președintele Vladimir Putin este singurul oficial rus cu care este dispus să se întâlnească pentru a discuta despre cum să pună capăt războiului. „Președintele Federației Ruse decide totul”, a spus el într-un mesaj video la Forumul Economic Mondial de la Davos. „Nu pot accepta niciun fel de întâlnire cu nimeni care vine din Federația Rusă, în afară de președinte.”

00:34Rușii au atacat cu rachete calea ferată din regiunea Dnipropetrovsk - oficial ucrainean.

23:53O decizie UE privind embargoul asupra petrolului rusesc va veni „în câteva zile” - ministrul german al Economiei.

23:24Zelenski: Rusia are de 20 de ori mai multe echipamente militare în Donbas decât Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

Președintele Volodimir Zelenski a spus în timpul discursului său de la Davos că Ucraina are nevoie de mai multă artilerie cu rază lungă pentru a evita moartea a sute de mii de oameni.

23:13Metroul din Harkiv se redeschide, după ce timp de 3 luni a fost adăpost antiaerian.

22:36 De ce vrea Ucraina să țină procesele pentru crime de război pe plan intern?

Rezumatul pe scurt al ultimei zile de război:

  • Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că președintele Vladimir Putin este singurul oficial rus cu care este dispus să se întâlnească pentru a discuta despre cum să pună capăt războiului. „Președintele Federației Ruse decide totul”, a spus el într-un mesaj video la Forumul Economic Mondial de la Davos. „Nu pot accepta niciun fel de întâlnire cu nimeni care vine din Federația Rusă, în afară de președinte.”
  • Vladimir Putin ar fi supraviețuit unei tentative de asasinat petrecute în urmă cu circa 2 luni, susține șeful serviciului militar de informații de la Kiev. „A existat o încercare de asasinare a lui Putin... Acestea sunt informații non-publice. [A fost o] încercare absolut nereușită, dar s-a întâmplat cu adevărat.”, a declarat Kyrylo Budanov într-un interviu pentru Ukrainska Pravda.
  • Un diplomat rus de la Geneva a demisionat din cauza invaziei Ucrainei, într-o formă rară de protest în interiorul politicii externe ruse. Boris Bondarev, consilier la misiunea permanentă a Rusiei la Națiunile Unite la Geneva, a scris într-o declarație publică: „Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea”. El a confirmat că și-a depus scrisoarea de demisie.
  • Un tribunal de la Kiev a condamnat un soldat rus la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil ucrainean, în primul verdict dat într-un proces legat de crimele de război comise de armata rusă în timpul invaziei sale în Ucraina. Vadim Shishimarin, un sergent în vârstă de 21 de ani, a fost găsit vinovat de uciderea lui Oleksandr Shelipov, în vârstă de 62 de ani, în regiunea Sumy, în primele zile ale invaziei.
  • Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a declarat că până luni au fost investigate aproximativ 13.000 de cazuri de presupuse crime de război comise de ruși. Alți 48 de soldați ruși urmează să fie judecați, a spus ea, adăugând că oficialii ucraineni au o listă de aproximativ 600 de suspecți despre care se crede că ar fi implicați în crime de război.
  • Douăzeci de țări au anunțat noi pachete de asistență destinate Ucrainei, convenind să trimită arme mai avansate, a declarat secretarul Apărării Lloyd Austin
  • Uniunea Europeană va impune un embargo asupra importurilor de petrol rusești probabil „în câteva zile” și ar putea plafona prețurile globale la petrol, a declarat luni ministrul german al economiei.
  • Luptătorii ucraineni care s-au predat la oțelăria Azovstal din orașul-port Mariupol urmează să fie trimiși în judecată, a declarat șeful regiunii separatiste Donețk, Denis Pușilin, presei de stat ruse. Nu era clar care vor fi acuzațiile care li se vor aduce.
  • Războiul din Ucraina ar putea provoca o recesiune în economiile mai vulnerabile, a avertizat șeful FMI. Kristalina Georgieva a prezis că 2022 va fi un an dificil și a refuzat să excludă o recesiune globală.
  • Noi imagini din satelit arată cum rușii fură cerealele ucrainene, potrivit unor imagini publicate de Maxar Technologies. În fotografiile realizate în 19 și 21 mai se pot vedea două nave sub pavilion rusesc încărcând cereale din silozurile din port.
  • Starbucks părăsește piața rusă, punând capăt celor aproape 15 ani de afaceri în Rusia a companiei din Seattle. Starbucks are în prezent 130 de magazine și aproape 2.000 de angajați în Rusia.